Wednesday, January 27, 2010

Delicate fingers giveaway

Malam ni tetiba je mood nak join giveaway datang plak dah.Mungkin kerana terpandang hadiahnya yang sungguh comel.Walaupun hakikatnya tak pernah menang pun!! huhu...takpelah nak memeriahkan majlis.Kali ni saya join giveaway dari Aimila.Nak tahu syarat2nya? klik sini.Tuan punya blog ni akan pilih sendiri pemenang secara manual dan 3 pemenang bertuah akan dipilih (harap2 kali ni saya la yang terpilih tu..) Hadiahnya, beg yang comel macam kat bawah ni.........

cute kan beg2 ni?jom la join.....

Saturday, January 23, 2010

Kedai 100 yen

Petang semalam saya ajak hubby jalan2 ke Triang.Ingat nak pergi beli buah sikit.Bekalan buah kat rumah ni dah abis...tengah jalan2 ternampak la satu kedai baru kat Triang ni.
"Kedai Serbaneka 100 Yen"
Nampak macam menarik...So kitaorang pun singgah la kejap nak tengok camana kat dalam dia. Rupa2nya kedai ni menjual barangan yang diimport dari Jepun dengan harga 100 yen ataupun kalau duit kita harganya RM4.90.Wah! Seronoknya, semua barang berharga RM4.90 je!

Barang2 dari Jepun ni pulak memang cute2 dan unik sangat. Ada macam2. Dari barangan hiasan rumah,alat tulis,barang2 plastik,makanan dan minuman hinggalah kepada perkakas dapur.Semuanya cute2 belaka.Rasa macam nak borong semua je (nasib baik tak gaji lagi ni..) Saya paling suka bila tengok barang2 dapur.Ada macam2 jenis balang kaca yang cantik2.Ada juga mangkuk seramik dan bekas nasi orang jepun yang bentuk segi empat tu..ada alas buluh untuk gulung sushi,mold yang comel dan banyak lagi lah.Pendek kata,kalau shoping kat Kedai 100 yen ni terasa macam berada kat Jepun pulak (macam la pernah pegi Jepun..haha)

Susunan barang2 dalam kedai ni pun kemas dan teratur.Sedap je mata memandang...yang tak sedapnya, memandang Aleesya yang terlebih excited, berlari keliling kedai...(penat abah dia kena kejar, mama sibuk nak pilih barang..he2)
Dah puas menjamu mata, akhirnya nilah barang2 yang telah berjaya dibeli oleh saya...Dua pasang chopstick.Yang pink tu untuk mama dan yang brown tu untuk abah (bolehlah kami makan megi guna chopstick ni nanti ;-D

Ni pulak alat untuk hancurkan lada hitam tu...(sori tak tahu nama dia apa..)

Dan yang ini selipar jepun untuk saya pakai kat dapur...

Kiranya saya habis dalam 400 yen la untuk beli barang2 ni. Kalau ikutkan banyak lagi nak beli ni, tapi poket masa tak mengizinkan....So, petang tu saya balik dalam keadaan yang penuh keceriaan sebab dah tahu kat mana nak dapatkan barang2 yang cute..kan abah?:-)

Crochet handphone case with love

Akhirnya berjaya juga mamaleesya menghasilkan projeknya yang terkini setelah tiga empat hari menyepikan diri...yeyeh! Projek saya yang terkini ni adalah handpone case crochet yang saya hiaskan dengan felt love.Amacam, ok tak? Bolehlah kan..(jawab sendiri jelah). Nak buat projek jahit2 tak ada masa.Ditambah pulak dengan asisstant saya ni yang terover rajinnyer....semua benda dia nak main, opss..nak tolong. So,saya gantikan mood menjahit tu dengan mengait! Mengait ni sambil2 tengok tv pun boleh.Aleesya pun tak berapa nak kacau sangat kalau saya mengait.Dia pun boring kot tengok saya dok mengadap benang dengan jarum kait tu jer...

Sebenarnya plan asal saya nak buat handphone case kaler purple semua.Tup2, benang tak cukup.terpaksa la sambung dengan benang pink.Lepas tu terpikir plak nak letak felt love tu sebab nak bagi balance kaler pink yang kat bahagian atas tu.Dan hasilnya,seperti yang anda tengok tu la...

Oklah,saya pun dah ngantuk ni.Esok sekolah ganti pulak (ganti untuk raya cina..).Tapi sekolah saya buat program merentas desa.So,tak ada la kelas esok..dan saya akan bertugas di bahagian hakim penamat.Ok, puan hakim nak tido dah ni.Gudnite my fren!ZZzzzzzzzz..............Ni handphone hubby yang lama.Tumpang letak je ni,untuk photoshoot (mahunya dia nak letak handphone dia dalam sarung love2 ni.kaler pink plak tu....)

Thursday, January 21, 2010

Button Planet Birthday Giveaway

Hai..2,3 hari ni mamaleesya telah menyepikan diri..bukan merajuk,tapi busy!tak ada masa nak buat sewing projek dan tak ada idea nak buat entry...
tadi masa blogwalking,terjumpa la giveaway yang sangat menarik hati dari Button Planet Enterprise ni.Kat bawah ni saya dah copy and paste entry untuk giveaway tu...jomla join!

Today 20th January 2010 marks the first birthday of Button Planet Enterprise!
To celebrate it..we would like to give to our beloved customers FREE VOUCHERS worth RM20 each! There are 3 vouchers to be won..and you can redeem the vouchers by selecting ANY buttons from Button Planet's blog!

To be eligible for this giveaway, you should do the following:
1. Become Button Planet's follower - done
2. Leave a comment at the end of this entry - done

3. Make an entry in your blog about Button Planet's 1st Birthday and this giveaway, If you don't have a blog, then sent an email to your friends, relatives, groups, etc (and cc the email to Button Planet's email) - done
4. After that leave a comment here again about it.. - done

This giveaway is open to all Button Planet's customers and followers until the end of this month...that is 31st January 2010.
A random generator will be used to select the winners...

Sunday, January 17, 2010

Three tiered dress

Hai,entry kali ni saya nak tunjukkan dress terbaru yang saya jahit untuk Aleesya.Sejak buka sekolah baru2 ni,saya tak usik2 lagi mesin jahit tu.Busy tak abis2.Sekarang dah ada masa sikit,sempatlah saya buatkan dress untuk Aleesya.Saya jahit dress ni tak pakai pattern pun.Main jahit je...hasilnya,dress ni agak besar sikit dengan Aleesya.Tapi takpelah,boleh pakai lama sikit,kan?Dan,part yang paling best masa nak menyiapkan dress ni adalah......masa nak jahit tag! hehe...seronok dah boleh letak label sendiri.Tengok la ni...

Wednesday, January 13, 2010

Dah ada label sendiri...:D

Alhamdulillah...akhirnya sampai juga fabric label ni kat tangan saya.Baru je sampai petang tadi.Heee...seronok! Fabric label ni saya order dari izue.Saje suka2 nak buat label sendiri.Nanti kalau saya jahit baju kurung ke,dress Aleesya ke,apa2 jelah, boleh la letak label ni..Baru rasa kembang sikit.wahaha...
Haa,kalau u all nak tau,label ni my luvly hubby yang tolong design kan.Nice n simple.Tengok lah...Minat ke? Nak buat jugak?kalau anda nak buat juga,boleh la klik kat sini.

Sunday, January 10, 2010

Crochet bottle holder

Pernah tak tengok orang bawa botol air dengan sarung kait macam ni?Ada,tapi tak ramai kan...yelah,sekarang kan ada botol tupperware yang dah ada sarungnya sekali.Oleh kerana nak mengekalkan seni crochet ni,saya pun kaitlah sarung botol air ni..Botol air nilah yang saya bawa pergi sekolah hari2.Esok,botol air saya akan pergi ke sekolah dengan baju baru! Ada bunga lagi you..ish,semangat pulak nak pergi sekolah esok ni...oklah,dah ngantuk ni,tapi nak tunggu siapa
menang Juara Lagu..he2

Keychain Hello Kitty

Anda nak tahu tak?Saya ni kan,sebenarnya minat sangat2 kat Hello Kitty!Big fan la kiranya ni..hehe.tapi saje malas nak show of sangat.So, disebabkan minat yang mendalam terhadap Hello Kitty ni (ceh,ayat skema..), saya pun buatlah keychain bentuk kepala Hello Kitty ni. Cute tak?Nak buat badan n baju skali macam susah pulak..so buat kepala jelah...jom tengok!

Friday, January 08, 2010

YoYo hair clip

Kali ni saya buat hair clip lagi,Tapi bukan felt ye..hair clip ni saya gunakan teknik yoyo.Senang je nak membuatnya.Bunga yoyo ni memang cute.Kalau orang dulu2 kan,diaorang gunakan perca kain untuk buat bunga yoyo ni.Buat banyak2,lepas tu cantumkan..jadilah alas meja ke,alas tv ke,apa2 jelah..Tapi perlukan kerajinan lah nak siapkan yoyo ni banyak2..untuk mereka2 yang tak ada kerajinan macam tu,boleh lah buat 2 bijik je,pastu buat hair clip macam ni ha...dah siap!

Thursday, January 07, 2010

Jom breakfast!

Emm...sedap tak menu breakfast saya ni?Ada carrot rebus,telur mata dan sekeping biskut oreo!Jom la breakfast...
Kalau nak tahu,ni lah hasil karya saya yang terkini menggunakan kain felt ni..kan dah kata,saya tengah crazy felt sekarang ni..he2.so,terpaksa lah asyik keluar entry pasal felt je...okla,saya dah lapar ni,makan dulu ye..

Wednesday, January 06, 2010

Strawberry fridge magnet

Felt lagi!yei!hari ni dapat kain felt dari mscraft pulak.Tip top betul la service dari mscraft ni...semalam bayar,hari ni terus dapat.ok,thanks ye cik kema...
Dah macam2 kaler felt saya ada.Sekarang tengah giler felt pulak.Dalam kepala ni macam2 nak buat..Orang lain dah lama buat,kita baru je nak stat.Takpelah,macam William Shakespeare cakap, "To climb steep hills, requires slow pace at first.."hehe..betul tak?Ni lah kain felt yang saya order dari mscraft tu..
Dan inilah hasilnya....
strawberry fridge magnet.dah jadi hiasan dah kat peti ais kat dapur tu..
Ada yang berminat ke?hehe..bleh la email saya ye..;-)

Tuesday, January 05, 2010

My first felt craft

Hari ni dah masuk hari kedua persekolahan.Awal2 tahun macam ni penat la sikit (yelah,setelah sekian lama bercuti panjang...) Macam2 yang nak disiapkan,buku rekod,register kelas,TOV pelajar, dengan meeting setiap hari...hai,macam nilah cikgu2 di awal tahun..Tapi,balik sekolah semalam saya hepi sangat.sebabnya.......Kain felt yang saya order dengan Tica tu dah sampai!wah,saya teruja sangat2!!tak sabar rasa nak hasilkan sesuatu.Dan disebabkan keterujaan itu,saya telah hasilkan ini..........tengok la..Flower hair clip untuk AleesyaYang ni bahagian belakang hair clipYang ni gambar tuan punya hair clip malas nak tengok camera

Seronok juga buat felt craft ni ye..first time saya buat.Kiranya ni my first trial laa.Banyak lagi kain felt tu,so nantikan projek2 yang bakal menyusul nanti ye..

Sunday, January 03, 2010

Tahun baru, serba baru?

Yeke tahun baru serba baru ni? Apa yang baru ek? Haa..bukan sofa,bukan langsir baru ye...tapi kawan baru!!! Nak tahu siapa? Tengok ni...
Mesin jahit tepi Singer ataupun overlock model 14N555!!!

This is my 2nd besfren.My 1st besfren?(mesin jahit yang kat sebelah tu...). Mesin ni saya beli kat kedai Baisudin Mesin Jahit di Temerloh (En Baisuddin kena bagi komisen kat saya ni sebab tolong promote..).Sape2 orang Temerloh mesti tahu punya kedai ni.Best, dia siap ajar lagi macamana nak jahit tepi kecik,jahit tepi besar,nak masuk benang bagai...sampai la puas hati, baru beli. So sekarang saya dah ada 2 kawan baik.Tengok,comel tak diaorang ni...hahaEmm..baru syok dah ada kawan baru kan?kalau tak mesin jahit saya tu duduk sorang2 (sebijik2) je kat situ.Tak payah la saya hantar kat kedai cina lagi lepas ni untuk jahit tepi.
Ada lagi ke yang baru? Ada... ni ha,gunting kain cap Singer jugak.
Gunting lama saya yang cap ayam tu dah tumpul,tak best nak potong kain.Gunting Singer ni walaupun mahal sikit,tapi berbaloi-baloi! bila gunting kain tu rasa macam meluncur je lajunya..hehe
Dan yang terakhir adalah ini..
Plastic storage drawer kaler PINK!!!
(erin pink heart jangan jeles ye..)
untuk simpan kain2 yang bersepah yang tunggu masa untuk diprojekkan dan untuk simpan sewing tools yang lain. So macam nilah rupa ruang menjahit saya dengan adanya kawan2 baru saya ni...Ok,tu jelah yang nak saya share dengan anda semua..eh,eh,ada lagi la.. Aleesya pun nak share juga kawan baru dia ni...

(baru beli kat Giant)

Hehe..Okla,harap2 sempena tahun 2010 ni, boleh la saya meningkatkan lagi skill saya dalam bidang jahit-menjahit ni dan hasilkan sewing project yang best2...yeah!!

Nota kaki: Setinggi-tinggi penghargaan buat En Aznizam (abah Aleesya le tu..) yang telah bersusah-payah mengangkut barang2 ni masuk ke bonet kereta.Mmuuaah!!

Deliagarden Giveaway

Sempena birthday empunya blog Lydia, pada hari esok (hepi besday to you...) dia dengan berbesar hatinya telah melancarkan satu giveaway yang best!nak tahu hadiahnya?.....
sebuah pouch sling dan......cutie green tote bag/nursing

kedua-dua ni handmade by Deliagarden.Kalau anda nak join boleh lah klik sini DELIAGARDEN

Saturday, January 02, 2010

Patchwork tote bag

Tak tau la..semenjak dua menjak ni,tangan ni gatal nak buat bag jelah..lepas buat pouch kecik tu,teringin pulak nak try buat tote bag.Masa tengah susun kain2 cotton saya yang bersepah tu,terjumpalah sehelai patchwork yang pernah saya buat dulu..dah lama juga lah saya cantum2kan kain ni.Tak tahu nak buat apa,nak buat selimut malas pulak..lambat siap! pikir2 jap,emm...kalau buat beg pun ok kot..So,hari ni seharian saya dok menjahit tote bag nilah.Lambat jugalah nak siap (untuk orang yang tak pro macam saya ni...).kejap2 salah jahit,pastu tetas plak,adui,mencabar juga lah nak siapkan beg ni..anda tengoklah hasilnya...

siap ada pouch kecik untuk letak syiling... Beg ni tema hijau kuning.Orang kedah mesti suka kan?...haha.(my hubby lah! nak suruh dia bawa pergi sekolah,bleh tak bang?;-D)

Friday, January 01, 2010

Recycle your jeans - Part II

A little pouch for my sis...
Pouch ataupun beg kecik ni saya buatkan untuk kakak saya, De.Corak bunga tu saya buat sedondon dengan handphose case yang saya buat untuk adik saya tu.Saja nak bagi gift kat diaorang.Sebab diaorang berdua ni la yang tolong saya pilihkan seluar jeans kat kedai bundle dulu..Ok,harap2 diaorang berdua ni suka lah dengan gift ni.(kalau tak suka pun,kena suka juga!tak kira...penat tau jahit zip tu!)



Recycle your jeans - Part I

Yes!Recycle your jeans...
Handphone case yang dibuat daripada seluar jeans ni saya nak hadiahkan pada adik saya (nama manja dia kalau dalam famili ;koktang) yang sedang berkursus di Kuantan. Dia yang request saya minta buatkan something untuk dia.Cari2 idea, akhirnya nilah hasilnya...saya ni sebenarnya takut nak jahit benda2 yang berzip ni..(zippersphobia:-P hehe..).tapi try jugaklah..sebab tu saya tak snap gambar sebelah dalam(comot sangat!)

(saya gunakan lebihan kain jeans yang saya jahit skirt Aleesya dulu)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews