Friday, December 23, 2011

Keputusan muktamad!!

 Hi....selamat pagi semua...semoga semuanya ceria2 hendaknya di hari jumaat yang mulia ni.....:)
 Sebenarnya sebelum keluarkan entry ni saya dah berfikir semasak2nya.........cewah......dan hari ni saya nak share keputusan muktamad yang dah saya buat ni....

Oklah, straight to the point..........mulai hari ini dan saat ini, saya mengambil keputusan untuk 

" Tidak lagi mengambil sebarang order untuk apa jua bentuk samada crochet, felt ataupun menjahit..."

dalam erti kata yang lain, order untuk sebarang item yang ada diblog ini dengan rasminya ditutup sehingga suatu masa yang akan diberitahu nanti.

Ok, harap semuanya jelas ye......
Tapi anda semua janganlah salah faham pulak ye.....bukanlah saya merajuk atau makan hati, jauh sekali nak  melarikan diri ke oversea....huhu
Keputusan yang agak berat ni saya ambil semata2 untuk famili yang tercinta....sebab saya rasakan, sejak saya 'terjebak' dalam dunia crochet online ni, terutamanya sejak saya mula mengambil order (dah tak ingat lah tarikh  bila mula2 ambil order....), masa saya bersama2 keluarga terasa agak terhad, terpaksa korbankan masa2 terluang yang ada untuk siapkan order...memang seronok bila orang memuji puas hati dengan hasil kerja kita, tapi apalah ertinya kalau ada yang makan hati bila saya asyik terperuk je kat sofa hingga lewat malam sambil mengait! :(((

Memang ramai crafter/crocheter di luar sana yang bijak bahagikan masa untuk kerja, untuk siapkan order dan juga untuk keluarga....dan saya sangat2 kagum dengan  mereka! tapi mungkin saya belum ada lagi kepakaran itu agaknya....

Semenjak saya sibuk  menyiapkan order customer, saya rasa ada banyak benda yang saya teringin nak buat, tapi tak termampu nak buat....contohnya?? hehe...saya ni kat dalam kepala ada macam2 benda nak buat, nak menjahit baju sendiri, nak jahit dress aleesya, nak buat gift kat anak sedara, nak buat kek kat Mr abah, nak intai2 deko kat rumah, nak tanam pokok bunga, nak buat itu, nak buat ini.......huhu......tak tercapai dek akalmu rasanya.........:(
Saya ni pulak jenis yang kalau ada order yang tak siap, mulalah rasa bersalah kalau nak buat benda2 lain......(ni pun sebenarnya ada banyak lagi order2 yang pending.....)
  
Setelah berfikir sedalam2 dan semasak2nya, saya rasa tak perlulah saya mengambil order lagi lepas ni.....tapi saya akan terus mengait dan menjahit ye...sebab tu memang hobi dan passion saya sejak dari dulu lagi....tapi hanya untuk diri sendiri dan keluarga jelah ok......:)

Lepas ni janganlah takut2 pulak nak bukak blog saya ni......blog ni masih lagi comel seperti biasa...saya pun akan terus aktif berblog.....hihi...(aktif lah konon...), cumanya, saya tidak lagi mengambil sebarang order dari customer, harap semua faham ok...:))
Opps, sebelum saya lupa, saya nak ucap berbanyak2 terima kasih kepada semua yang telah sudi menjadi customer saya dan menghargai hasil kerja saya selama ini....terima kasih banyak2!! tanpa anda siapalah saya.....kih3

Oklah, dah panjang lebar dah entry ni......keputusan muktamad, tapi dah berjela2 pulak jadinya....
kalau ada sape2 yang nak share experience yang sama dengan saya....silalah ye.....nak juga dengar cerita2 dari orang lain kan.....

Oraitt, saya stop kat sini dulu ye....jumpa lagi!!
Have a nice day!



16 comments:

  1. Memang Kak Nida setuju.. apa-apapun keluarga perlu diutamakan.. nanti bila mereka dah besar dan ada masa senggang, Insya Allah Lia boleh mengambil order semula..:)

    ReplyDelete
  2. zaza pun setuju...thun depan zaza ingat nak buat tutorial jer..utk pakai sendiri or contoh..order pun nak kurangkan..sbb zaza pn sama ngn lia..masa utk keluarga dah kurg sgt2...huhuhu

    ReplyDelete
  3. salam lia...

    Saya pun sama macam awak. Bila dah mengadap menjahit dan buat craft memang masa dengan anak-2 kurang. Suami lak startlah mengomel. So skrg saya cuma wat untuk anak-2, adik-2, sedara-2 dan adalah kekawan ofis. Tapi syarat saya kena ikut kesempatan saya. Tak kisahlah 3 or 4 bulan pon...hehehe...yang penting boleh buat jika saya ada masa terluang. So kena pandai-2lah cari masa terluang tu...insyallah you pun boleh...

    ReplyDelete
  4. as'salam lia... sbnrnye sy pon kagum tgk awk n crafter2 kat sane yang amik order dr org... sy akui sy tak mmpu nk jd mcm awk n org lain... selain faktor hasil crochet yang blom boleh kire baik.. sy tak brani n faktor mase yang tak menentu.. sbb berkerje.. byk mase kat opis...sy tak snggup nk abis kan mase rehat saye ngn mengadap crochet je.. sy minat mengait sejak dri sekolah.. buat sekadar suke2... kejap mengait kejap tak.. crochet tetap hobi sy.... cume ia sekadar hobi.... sy fikir bayk lagi perkare sy nk buat... teringn n buat.. mengait tetap akan mengait..
    Harap ngn keputusan yang awk buat tu mngembirakan hati awk n keluarga.. sbb tu bukan keputusan yang mudah kan.. sy tetap akn view blog awk... hope akan ade hasil2 yang menarik untuk dikongsi....

    ReplyDelete
  5. tq kak nida! yup..keluarga tetap no 1 kan...tapi sy akan terus mengait,cuma utk sendiri jelah kot..dan mungkin sy akn buat sikit2 readystock...:)

    ReplyDelete
  6. zaza: yelah zaza, masa2 kita yg dh terlepas tu xboleh nk undur semula...sb tu sy ambil keputusan mcm ni..
    nak buat tutorial ke nt?emm,menarik jg tu...

    ReplyDelete
  7. fieza: betul tu...bila dh mengadap benda2 yg kita minat,mulalah lupa yg lain2..anak pun sampai mengamuk sb mama dia xlayan,nasib baik abahnya xmengamuk sama!haha...itulah,sy pun plan mcm tu jg..just nk buat utk diri sendiri dan sedara mara terdekat jelah...

    ReplyDelete
  8. tq Sanchai! atas kata2 semangat tu...terharu pulak rasa bila kwn2 bg semangat mcm ni...betul, ni mmg bukan keputusan yg mudah, tp demi keluarga terpaksalah pilih yg mn lebih penting..mengait tetap akan diteruskan, sb sy pun byk lg n buat stitch/pattern2 yg baru dlm crochet ni..harap lps ni bolehlah slowly cuba buat...jenguk2lah ke sini selalu ye...:D

    ReplyDelete
  9. kakyong yg dok rumah ni pun terkejar2 nak buat mcm2.. dulu ada bisness online.. now stop kejap.. semuanya kerana keluarga..

    ReplyDelete
  10. kakyong: surirumah pun satu kerjaya jugak...he2...byk benda yg perlu diuruskan..itu yg terkejar2 tu kan...apapun,keluarga tetap no 1!

    ReplyDelete
  11. APER ponn good luck utk kamo lia..
    pstttt oder dr ku jgan reject ea...hihihi

    ReplyDelete
  12. thanks nana!! kalo nak order nt diam2 la ye....jgn smpai org lain tahu....hahaha....:D

    ReplyDelete
  13. ye lia keluarga memang kena diutamakan.apa pun good luck utk Lia dengan apa pun perkara yg lia lakukan.mmg akan sentiasa buka blog kwn2 sbb suka baca blog.hehehehe.

    ReplyDelete
  14. hehe...kelakar plak baca...just like me...tp sy xde la amik upah menjahit..blum pandai lg...tp sy buat bisnes online...asyik mengadap komputer je...buat promosi...skrang dh slow...slow sgt...nak closed biz dh pun...hubby dah bising...seb baik anak lum ade..apa pun family come first...

    ReplyDelete
  15. salam lia...akak pun dah berenti amik order sama mcm lia. memang terasa masa utk family terlalu sikit.nak urus diri pun rasa tak cukup tgn.apa pun crochet tetap diteruskan utk kepuasan diri sendiri tp bila kawan2 or hubby minta buatkan tak sampai hati pulak nak tolak.hehehe

    ReplyDelete
  16. Salam Lia,

    Rupanya apa yang saya selama ni dirasai juga oleh ramai 'rakan crafter alam maya' nih .. memang kadang-kadang saya stress sendiri sebab masa selalu tak cukup.. nak uruskan rumah lagi, anak-anak lagi. Dah ler tu time management paling lemah jadi semua kerja tergendala. Apa pun didoakan semoga Lia mendapat kebahagiaan yang hakiki dengan apa sahaja keputusan yang Lia buat. Doakan juga untuk saya dan rakan-rakan yang lain yang masih mengait untuk mencari sumber pendapatan semoga dapat mengimbangi masa dan tanggungjawab yang ada dengan baik. Take care!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews