Wednesday, December 29, 2010

Keychain nama untuk Amira

 Selamat pagi semua....semoga semuanya ceria2 belaka...dan pastinya ramai yang tak sabar2 dan berdebar2 nak menanti perlawanan bolasepak Piala AFF Suzuki Cup, Malaysia vs Indonesia malam ni kan? terutamanya Mr. Abah aleesya tu..hehe.. so,sama2 lah kita doakan kejayaan skuad negara kita ye...cewah, dah macam pengacara Arena pulak...;)
Ok, hari ni saya nak update sikit  keychain2 felt yang ditempah oleh Amira. Dia minta saya buatkan 5 keychain yang ada nama2 macam kat dalam gambar tu...satu untuk mama, satu untuk papa dan yang lain2 tu mungkin untuk adik2nya..dan saya tambahkan satu free gift handphone charm yang bentuk love tu...ok, tq amira!harap2 amira gembira dengan keychain2 ni ye....:)

Thursday, December 23, 2010

Cuti SekoLah+SALE=ShoPPinG!!

Musim cuti sekolah ni  memang sinonim dengan SALE atau jualan murah kan?Ok, kalau tak caya cuba tengok kat kedai2 baju atau kedai serbaneka contohnya, cuti sekolah baru start pun diaorang dah mula buat jualan murah "Back to school..".termasuklah kedai2 kain kegemaran saya, hehe...i like! Disebabkan kedai2 ni meng'offer' diskaun yang hebat dan berbaloi2, terpaksalah saya memujuk Mr. Abah untuk bawa saya pegi shopping ke 3 buah kedai kegemaran saya ni...:))

Kedai yang pertama...KAMDAR
Kain cotton ni harganya RM12 1mtr, after less dapat RM10 1mtr...
Saya suka sangat kain2 cotton dekat Kamdar ni sebab kain dia agak tebal tapi lembut je bila pegang..corak pun banyak kalau nak mix n match...cepat2 ye, jualan akhir tahunnya berakhir pada 2 Jan ni..

Kedai feveret yang kedua....NAGOYA
Kat sini pun beli kain cotton jugak, yg ni harganya RM7 1mtr,before less tak ingat la berapa...sb syok sgt tgk kain cotton cantik2...:)

Kat Nagoya ni pun banyak juga pilihan, tapi saya alergik betul kalau nampak corak polka dot..mesti nak beli..hihi..kain cotton kat nagoya ni agak ringan sikit berbanding dengan jenis yang saya beli di Kamdar tu..ha, lagi satu, shoping kat nagoya ni siap dapat kalender free lagi...he2

Dan kedai feveret ku yang ketiga.....JAKEL@alamoda
Kali ni saya beli 2 kain pasang corak batik dan 2m kain cotton...
Kat Jakel ni saya tengok tak banyak sangat kain cotton...yang ada pun biasa2 je..yang banyaknya kain pasang. Memang cantik2 dengan design2 yang terkini dan sensasi...tapi poket ni tak mengizinkan untuk beli banyak2...huhu....
So, saya beli kain pasang corak batik tu saje nak tambah koleksi baju batik untuk pakai p sekolah hari khamis...kain cotton barney dengan zirafah tu pulak nak buat sarung bantal dan bantal peluk...kain cotton yang beli kat Kamdar dengan Nagoya tu pulak nak buat..........ermmm....dah2 la berangan tu ye...nanti satu pun tak siap...heheh...

Ok, dah abis shopping!yey...suka! tq Mr. Abah sebab sudi menemani mamaleesya bershopping dan mengejar Aleesya kat dalam kedai...;)


Sunday, December 19, 2010

KrafAina 1st Giveaway!

  "Selamat pagi sayang......" ewah..pagi2 ni kenalah mulakan hari anda dengan ceria ye..supaya sepanjang hari ni akan jadi hari yang indah untuk kita...hehe..
So, bersempena dengan keceriaan saya di pagi ahad ni, saya nak join satu lagi giveaway yang tak kurang hebatnya, dianjurkan oleh KrafAina, seorang crocheter yang simple dan perfectionist.. sebenarnya semalam waktu saya meronda-ronda ke blog Kak Ayza, tak sangka pulak diri ini telah ditag oleh Kak Ayza untuk join giveaway ni....huhu..nasib baik sempat lagi, sebab tarikh tutup giveaway ni ialah pada 21/12/2010.Nak tahu apa syarat2....

Syarat-syaratnya:
1- seikhlas hati follow blog krafaina dan share link krafaina di blog
anda.- done
2- buat entry tentang giveaway ini.[tajuk entry 'krafaina 1st Giveaway']. [mohon bagi 
satu pandangan atau cadangan untuk krafaina]- done, pandangan saya, aina ni seorang yang kreatif dan sangat mencintai bidang kait-mengait ni berdasarkan pada pelbagai item yang dah beliau hasilkan.. :), cadangan saya pelbagaikan lagi hasil kraf  anda ok..wishes all the best to you!
3- Nyatakan salah satu kraf yang paling anda suka dalam blog
krafaina - done, saya sangat suka baju baby!wow..so cute! tak caya? haa..tengok sini
4- sila tag 3 orang rakan anda untuk join Giveaway ini.... [pastikan rakan anda 
tahu blog mereka di tag dengan cara tinggalkan pesanan di shout box atau ruangan komen mereka]- done
          - miera
          - sulela
          - jarinah
5- memiliki akaun CIMB atau Maybank... -done, saya guna CIMB...
6- jangan lupa tinggalkan link entry anda di ruangan komen entry ini... -done
7- tarikh tutup penyertaan 10 hari dari hari ini...[21 disember 2010] jam  11pm. 
Ok,tunggu apa lagi?jom la kita join ramai2...

Friday, December 17, 2010

Topi kait kembang setaman

 Hai..bersua lagi kita di ruangan mamaleesya@home...
Wow!! Ini adalah entry yang kedua untuk hari ni...^_^...wah...tak pernah2 saya berjaya buat 2 entry dalam satu hari...kalau 2 minggu buat 1 entry adalah...ahaks...
Yelah, nak cover balik 2 minggu lepas, blog mamaleesya ni sunyi sepi je kan...hehe
Oklah, cuba tengok tajuk yang agak meriah bunyinya ni, "topi kait kembang setaman"...rasanya bersesuaian la dengan design topi atau sunhat yang saya kaitkan untuk aleesya kali ni. Ada 3 kuntum bunga ros merah yang besar dan dikelilingi pulak oleh ropol2 yang mewah gitu...hihi...tapi sayangnya model tak dapat beraksi la malam ni...tertido sudah!Zzzzzzzz...sebab tu mama dia gedik nak berentry ni... ;)
Topi ni saya kait masa balik bercuti ke Kedah 2 minggu lepas...baru hari ni  berkesempatan nak share kat blog..jom tengok...
Nantilah, kalau ada masa saya updatekan gambar topi kembang setaman ni bersama modelnya pulak ye...

Crochet baby beanie dan headband

 Saya kini dah pun berada di rumah ku yang terchenta!!:))...setelah menghabiskan 2minggu cuti sekolah di kampung En.Suami di Kedah. So, sisa2 cuti sekolah yang ada ini akan dihabiskan dengan penuh bermanfaat di rumahku syurgaku ini...hahah...
Tengok jam jap.....hah?? dah pukul 12.15 pagi bersamaan dengan 17/12/2010. Baru je nak buat entry ni...nak tahu tak kenapa lewat sangat mood nak berentry ni datang? Haa..sebabnya siang tadi keadaan saya lebih kurang macam ni..
image from here
Aduhai...seksanya...dengan hidung yang berair, muka rasa panas semacam je, badan tak larat...mungkin sebab perubahan cuaca dari utara ke pantai timur kot...hehe..(boleh ke gitu?) Tapi sekarang dah ok sikit...setelah terpaksa menelan ubat! huhu..
Oklah, jom kita kembali kepada tajuk asal kita, crochet baby beanie dan headband. Kali ni tempahan dari Kak Malin. Cikgu a.k.a akak yang baik sangat dengan saya masa di sekolah lama saya dulu. Kak Malin baru je menimang cahaya mata yang kedua, baby girl, so, dia tempah 2 baby headband dengan saya, dan beanie tu pulak sebagai gift dari saya untuk baby kak malin yang comel tu...;)
Alhamdulillah, headband dan beanie ni dah pun sampai kepada tuan empunya minggu lepas..dan kak malin ada bagitau kat saya yang babynya tak kisah pun diletakkan apa kat atas kepala dia...ermm...syok lah mak dia nak menghias ye...hehe
Oklah, tak mau tido lewat2 sangat...banyak lagi projek yang nak disiapkan esok ni, eh, hari ni lah,lupa dah pagi..gudnite! nak tido dah ni...(^_^)

Monday, December 13, 2010

Giveaway yang bessttt.....

Dah lama saya tak keluarkan entry baru...sebenarnya ada beberapa projek yang dah berjaya saya siapkan tapi masih tak berkesempatan lagi nak upload gambar2..sebab saya masih lagi bercuti di Kedah ni...ermm, bila dah bercuti di kampung ni, mood nak berentry tu pun dah semakin merudum....huhu....
Tapi blog comel mamaleesya@homeku ini, (ceh,perasan la pulak..) tetap kuterjah setiap hari...hihi..(nasib baik lah rumah ibu mertuaku ada streamyx! heheh...:))
Entry kali ni saya nak ajak anda semua join giveaway dari Balancing!3x sempena Maal Hijrah.Syarat2nya, ni saya copy terus dari blog tuan rumah, silalah baca ye...
Syarat-syaratnya;
  • Senang aja, beri komen - kata nak ikut serta giveaway.
  • Terbuka untuk semua.
  • Sesiapa yang share news giveaway ni kat blog dia, akan dapat 2 undian - the more the merrier. (jgn lupa beritahu, takut nanti dpt satu undian aja)
Salah satu hadiahnya pulak, macam yang tertera kat dalam gambar kat atas tu ye...oklah..selamat ber'giveaway'!

Sunday, November 28, 2010

Crochet colourful tissue cover

Tadaa....akhirnya sampai jugak entry saya yang ke-100 ni...ada giveaway ke?hehe....sorilah ye,tak berkesempatan lagi lah nak buat...tunggu entry yang ke-200 nanti lah, boleh?huhu...bila la tu agaknya...
Ok,sebenarnya pagi ni kami tengah bersiap2 nak balik kampung di Kedah..tapi biasalah mamaleesya  ni,sempat lagi curi2 masa buat entry...hihi
Kali ni saya nak share crochet tissue cover yang dah saya siapkan minggu lepas lagi sebenarnya...tempahan dari Azreen Farhana. Alhamdulillah....azreen pun dah dapat sarung kotak tisu ni, dan harap2 azreen suka dengan warna2 pilihan hatinya ni...azreen yang pilih nak kaler pink dan ada crochet flower kat atas tu...



Oklah, nampaknya setakat ni jelah entry kali ni, nak pi siap2 nak balik kampung....hohoho....balik kampung!
Babai semua!!!:))

Friday, November 26, 2010

Aleesya dan crochet beanie

Hai semua....saya happy sangat hari ni...sebab saya berjaya menge'post' entry yang ke-99!! Sedar tak sedar dah hampir mencecah angka 100 entry2 saya selama ni...yeehaa!

Ok, apa yang menarik yang saya nak share dengan anda semua hari ni ye?....semalam saya berjaya siapkan order dari Yna, iaitu crochet beanie untuk anak perempuannya dengan kaler pink yang comel...bila dah siap kait beanie ni, terasa macam nak buat untuk aleesya la pulak satu...hehe...dan akhirnya saya berjaya mengait satu lagi beanie dengan kaler krim...
 Ok,jom kita tengok model yang tidak asing lagi untuk menggayakan beanie2 ni...opps,sebelum tu, nak ucap banyak2 terima kasih pada En. Hubby yang telah bertungkus-lumus menjayakan sesi photoshoot yang sungguh mencabar bersama aleesya ni.Dan gambar yang kat atas sekali tu pun adalah hasil editing En Hubby.. Tq my dear...;)
Amacam? ada gaya model tak?hehe....model mamaleesya  jelah ye...tapi kan, perasan tak apa perubahan aleesya bila bergambar sekarang ni? aleesya dah pandai control senyum tak bagi nampak sangat gigi!hehe.... gigi kapak 2 batang yang besaq tu....hahah...kalau tak caya cuba tengok kat sini dan sini.

Oklah, harap2 Yna gembira dengan beanie pink yang ditempah tu ye....:)

Wednesday, November 24, 2010

Crochet Headband

Hari ni nak citer pasal headband2 yang berjaya saya siapkan sebelum cuti sekolah haritu...tak sempat nak buat entry dulu sebab masa tu tengah sibuk dengan kerja2 sekolah dan sibuk nak balik kampung!hehe...
Inilah headband2 yang dah selamat sampai ke tangan tuan masing2..semuanya cikgu sekolah saya, lin,shila,zuraini dan azlina...dan semuanya tempahan untuk anak sedara masing2...untung jadi anak2 sedara diaorang ni kan...:D

Tuesday, November 23, 2010

Dress dan headband untuk kenduri

Hi...selamat bertemu kembali....setelah lama saya menghilangkan diri, beraya di kampung....raya sakan la wei  dah cuti sekolah nii....:D
Dan entry ni pun sepatutnya saya buat sebelum cuti hari raya haji lagi...sebab dress dan headband yang ditempah oleh kak Asiah ni untuk dipakai pada hari kenduri adiknya Hashimah pada 14/11/2010...tapi biasalah ke'busy'an yang melanda...
Ok,jom kita citer pasal dress dan headband ni pulak...tempahan kali ni untuk 2 orang gugirl, sorang umur 3 tahun dan sorang lagi umur 1tahun lebih..tapi badan dua2 ni lebih kurang je, so tak banyak beza la saiz dress diorang ni..cuma yang  bezanya, satu ada tangan dan satu lagi sleeveless...ni atas permintaan mak masing2...:)
Yang ni  three tiered dress menggunakan kain pua kumbu dari sarawak
Dan yang ni circle dress guna kain satin,tapi tak berapa nak circle la saya tengok..huhu
Sebenarnya dah lama saya tak jahit dress, yelah asik dok mengait je...so,rasa macam keras pulak tangan bila nak menjahit dress2 ni...haha
Untuk nampak sweet lagi di hari kenduri, gugirl 2 orang ni akan dipakaikan pulak dengan headband yang sedondon.....
Alhamdulillah, kenduri ni pun dah selesai, dah selamat semuanya..(dress dan headband ni pun dah selamat digayakan..ahaks.;) tapi sayangnya saya tak dapat pergi sebab aleesya demam+selsema waktu tu...apapun terima kasih banyak2 kak Asiah kerana sudi menempah dengan saya....terlebih terkurang harap dimaafkan....dan "SELAMAT HARI RAYA IDULADHA" untuk semua umat Islam...(eh,boleh ucap lagi ke ni?;)

Monday, November 08, 2010

Pink headband for pink lover

Kali ni saya buatkan headband untuk peminat2 pink sahaja....suka tau kait benda2 pink ni...macam terapi minda pulak....heheh...
Tempahan kali ni datangnya daripada cikgu sekolah saya na..ni dah second order.First order dia kat SINI. Na minta saya buatkan headband untuk anak sedaranya.Headband yang kecik sikit tu, yang tu saiz baby...manakala yang bunga besar tu order dari kawan lama saya masa kecik2 dulu, eRiNsZ.. dia ni memang peminat pink yang setia...hihi...kalau tak percaya boleh klik kat link yang saya bagi tu...;)
Ok,jom kita layan pinky2 headbands untuk hari ni...
Ok,nak sambung mengait lagi ni...hari ni saya cuti deepavali lagi tau...(raya sakan wooo...;)
So, nak pulun siapkan tempahan ni...ok,babai..see you! :)

Thursday, November 04, 2010

Keychain untuk Mimiey

Yey!!saya suka sangat hari ni..hari esok..hari lusa..hari tulat..eh, hari apa lepas tu ye?sape2 tahu tolong angkat tangan! hahah...takde, sebenarnya hari2 yang disebutkan tadi tu, adalah hari CUTI!!! (kecuali hari ni...) sempena Deepavali...so, Happy Deepavali  kepada semua yang beragama hindu..namaste...eceh..

Ok, kali ni saya nak tunjukkan keychain tempahan mimiey, satu untuk dia dan satu lagi untuk her beloved husband...wah..romantic couple ni...hehe..so, huruf A dan R tu permulaan untuk nama mereka berdua lah..


Semoga mimiey dan suami bertambah ceria dengan kehadiran sepasang cahayamata keychain love ni...he2

Tuesday, November 02, 2010

Crochet headband + keychain aiskrim

 Tengok jam sekarang...dah dekat pukul 10.30 mlm. Baru je stat nak buat entry ni...kali ni nak update pulak tempahan headband dari kak yati untuk anak sedaranya...
kak yati request nak kaler pink+putih..dan inilah hasilnya...
Selain dari headband, kak yati minta saya buatkan keychain aiskrim ni sekali...
Sebenarnya ada lagi satu tempahan kak yati yang  tak berjaya lagi saya siapkan...kerchief ataupun skaf yang macam saya buat kat sini. Sabar ye...masih lagi  in progress...;) kesabaran anda amatlah dihargai...he2

Ok, stop sini dulu..nak siapkan lagi mana2 kerja yang perlu dibereskan...aleesya baru je tido ni, so bolehlah mamaleesya membereskan kerja tanpa 'bantuan' aleesya yang rajin tu...:))

Sunday, October 31, 2010

My W.I.P

Apa khabar semua?Semoga semua ceria di hari minggu yang indah ni...terutamanya penyokong2 setia Red Warriors yang berjaya menjulang Piala Malaysia malam tadi...hehe...saya berkecuali ye...kelate bukan, nogori sembilan pun bukan...saje, kena la ambik tahu sikit2 perkembangan sukan kat negara kita ni kan....
 Hari  ni tak ada projek baru pun, just nak share dengan anda semua sebahagian daripada aktiviti w.i.p saya ni...sekarang ni tengah sibuk nak menyiapkan headband2 tempahan customer. Ada yang ditempah oleh cikgu2 sekolah, kawan lama, saudara-mara dan jugak customer2 yang lain. Sebenarnya saya sekarang cukup risau nak menyiapkan tempahan2 ni semua. Yelah, sekolah cuma tinggal 2 minggu je lagi. Kalau boleh sebelum cuti ni saya nak bereskan semua tempahan cikgu2 sekolah saya ni..tambahan pulak, hujung2 sekolah ni, kerja kat sekolah pun dah bertimbun2. Dengan nak marking papernya, buku rekod pelajar, fail peribadi...macam2 lagi lah..so,saya harap sangat2 customer2 yang saya sayangi sekalian dapat bersabar dan memahami situasi saya sekarang ye...huhu

Tak sabar rasanya nak tunggu cuti sekolah..boleh la saya tumpu sepenuhnya kat aktiviti mengait dan menjahit saya ni....;)

Friday, October 29, 2010

Keychain L.O.V.E

Salam semua....
Hari ni saya nak update sikit lah keychain2 felt yang dah saya siapkan minggu ni...tempahan budak2 sekolah...kali ni diaorang nak keychain bentuk love dan ada huruf nama masing2...layan jelah..tapi ada satu terselit keychain aiskrim macam yang saya dah buat dulu..tengok sini dan sini.Oklah tak nak citer banyak2,lets enjoy the pictures..:)

Wednesday, October 27, 2010

Crocheted scarf and headband

 Hai semua...ok, ni dia skaf dan headband tempahan kak za (cikgu sekolah saya..) untuk anak sedaranya..dah laaaama kak za menunggu tempahannya ni..akhirnya siap jugak, dan dah pun selamat sampai ke tangan tuannya...skaf ataupun kerchief tu saya guna benang yang aduhai....sangatlah halusnya...lebih halus daripada benang yang pernah saya guna untuk kait skaf afrina dulu....itu yang lambat sikit baru siap...
skaf ni saya gunakan benang jenama wina,halus sesangat,tapi hasilnya skaf ni jadi lembut je..

headband ni saiz untuk 2 tahun,saja tambah daun selai bagi berseri sikit..

Oklah, tak sah rasanya kalau takde gambar model yang menggayakan assessori2 kat atas ni kan?
Ok,tq model mama...semoga kak za gembira dengan tempahan skaf dan headband ni ye...babai semua!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews