Tuesday, May 24, 2016

Dress A cut yang comel


Tengok dress A cut ni....comel tak? hihi....saya suka sebab simple tapi comel je nampak....dah lama berkenan nak buat, tapi tak berapa konfiden nak draw pola....so, nak senang saya pun tanya kat pakcik google kat mana ada free pattern untuk dress ni.....google, google, google.....akhirnya dapat.....tapi sori sangat2 tak boleh nak share link nya kat sini sebab dah lama sebenarnya cerita dress ni, (tahun lepas) sampai saya pun dah lupa cari kat mana....huhu...

Free pattern untuk dress ni kita kena download, lepas tu print kat A4 paper lepas tu sambung2 kan pattern tu sampai complete.....dah siap boleh lah mula menggunting kain.....sekejap je nak buat dress ni sebab jahit lurus je, tak payah nak beropol-ropol bagai......untuk kemasan saya letak butang balut nak bagi nampak cute sikit....nak letak apa2 butang pun boleh je......

Dress ni saya jahit suka-suka je sebab comel kan...dah alang2 jahit tu buat lah terus 2 helai untuk bagi kat anak-anak saudara....:)

Ni dia.....satu saiz 3 tahun, satu lagi saiz setahun....gambar model pakai takde ye....tak sempat nak minta gambar dengan mak2 diaorang...:))

Ok....cukup sampai sini dulu ye.....jumpa lagi!!

Sunday, May 22, 2016

Topi dan headband kait

Assalamualaikum dan salam hujung minggu buat semua....
Semalam dah cerita pasal beg, hari ni nak cerita pasal topi dan headband kait pulak....

 
Topi dan headband ni tempahan dari kak yati....cikgu sekolah saya...khas untuk anaknya Adeeba...kak yati ni memang suka pada barangan kait macam ni...dah macam2 kak yati pernah tempah dulu...he2...


Semoga kak yati puas hati dengan tempahan kali ni.....

Ok jom kita sarapan dulu......:)

Saturday, May 21, 2016

Granny Square handbag

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua!! Wah...awal saya buka blog hari ni...kan azam saya nak aktif balik berblog....ececeh...:)

Hari ni sebenarnya nak cerita kisah handbag tahun lepas......huhu....dah setahun saya simpan niat nak share pasal handbag ni......tercapai jua akhirnya...;)

Pada mulanya saya suka-suka je kait granny square yang berwarna-warni ni....saja nak mengisi masa2 terluang masa balik rumah mak mertua kat Kedah cuti sekolah tahun lepas.......
Bila rasa boring2 tak tahu nak buat apa, saya kait lah granny square ni sikit2....


Sambil2 mengait tu sambil2 lah tengok pinterest cari idea......tetiba dapat idea nak jadikan cik granny ni handbag.....

So, saya pun mula lah mencantum pulak petak2 granny ni....ada banyak cara sebenarnya nak cantum ni....tak ingat dah nama2 stitch tu....tapi saya pilih yang paling senang dan cepat siap......haha.......



Ni lah rupanya bila kita dah cantum....yang ni saya guna 17 petak, kalau nak besar lagi boleh jugak guna 22 atau 24 petak.....tapi pastikan anda susun petak tu dengan betul ye....kalau tak haru-biru pulak nanti nak kena buka balik...;)

Oklah, dipendekkan cerita, inilah kejadiannya granny square handbag saya......hasil mengisi masa lapang di waktu cuti sekolah....:))


Beg ni saya jahit lining kain cotton kat dalam....tak sempat nak ambil gambar......handle beg tu pulak memang dah ada dalam simpanan...dah lama beli....

Sehingga ke hari ni, memang dah jenuh jugak lah saya melaram dengan beg ni.....hehe.....dan yang bestnya kan, bila saya berjalan keluar dengan beg ni, mesti ada yang akan menoleh dua tiga kali tengok....hahaha.....mungkin orang nampak beg ni macam unik kot....;)

Oklah, itu sahaja perkongsian saya kali ni.....harap semuanya ceria2 di hujung minggu ni...
babai!!! :))

Saturday, May 14, 2016

Colourful tissue box cover

Assalamualaikum...

Lamanya saya menyepi...niat nak kembali aktif berblog tak kesampaian rupanya...huhu...takpe...takpe...kita slow2...late is better than never...betul ke ni? hehe...

Last saya update blog hari tu hujung tahun lepas, sebelum kami berpindah ke rumah baru....alhamdulillah dah hampir 4 bulan kami pindah.....penatnya Ya Allah....hanya orang yang pernah pindah je tahu...ini pun ada lagi barang2 yang tak sempat nak unpack...hmmm...memang ambik masa juga lah nak bagi clear semua...

Bercerita pasal aktiviti 'seni' saya pulak...ecehh...seni la konon...ahaks...;) maksudnya aktiviti masa lapang saya la tu...menjahit dan mengait....masih lagi aktif, cumanya agak slow motion sikit...idea nak buat macam2 tapi bagai ditiup angin lalu je idea2 tu semua.....hihi...komen2 kat blog ni pun ada yang tak sempat nak jawab lagi....sori sangat2 ye....

Oklah....untuk nak mengubat kerinduan saya pada blog ni..................

Terimalah............


" Colouful tissue box cover".......sweet macam candy colour dia kann......hehe.....



Tissue box cover ni saya letak di bilik jahit saya....sajalah...kait untuk diri sendiri    as a reward orang kata kan.....:)

Tapi kalau ada yang berminat, jangan malu2 ye...boleh contact saya di fb atau email ok....
Ok...sampai sini dulu.....jumpa lagi!! babai!

Wednesday, December 30, 2015

Menjelang tahun baru...


Hari  ni 30 disember 2015.....esok 31 haribulan.....lusa kita dah masuk ke tahun baru 2016....
kejap je masa  berlalu.....rasa macam baru je lagi tahun 2015 ni....
Esok kami guru2 Malaysia dah nak mula mesyuarat guru kali pertama.....hehe...sekolah saya je yang meeting esok, sekolah orang lain kebanyakannya dah mula meeting dah pun.....
Lepas ni bermula lah kembali rutin kami cikgu2.....

Tapi tahun ni agak lain sikit untuk kami sekeluarga...........haaa....jeng...jeng...jeng......
Tak ada apa pun yang misterinya......hehehe.....sebenarnya tahun depan saya dah nak berpindah....bukan pindah sekolah....tapi nak pindah rumah je.....selama ni kami duduk kat rumah sewa. Dalam diam2 rupa-rupanya dah 8 tahun kami menyewa kat sini.....sejak lepas kahwin sampailah sekarang Aleesya dah nak masuk darjah dua.

Alhamdulillah, akhirnya ada rezeki kami untuk duduk kat rumah sendiri. Tak jauh pun dari rumah yang sekarang ni, tak sampai 5 km pun rasanya...tapi seronok sangat rasa nak pindah duduk kat rumah sendiri ni....excited...:))

Seronok tapi bila memikirkan nak packing barang2 yang terlajak banyak tu.....mak aii....tak sanggup rasanya....belum kemas lagi pun dah penat.....hahaha....setakat ni baru mula packing baju2 yang jarang pakai, baju2 aleesya dan mueez masa baby, buku2, tupperware........
Barang2 jahit, kait, felt dan barang2 kraf, kain2 semua saya tak packing pun lagi.....pening tengok banyak sangat.....(masa beli dulu tak nampak pun banyak.....hihi ) 
Aduhai, insaf sekejap rasanya.....lepas ni dah tak boleh beli-beli lagi dah.....(tengok berapa lama boleh insaf ni...;)

Tak sempat lagi nak snap gambar barang2 tu semua.....tengah sibuk mengemas lagi ni....nanti lah ada masa saya update semula perkembangan nak pindah rumah ni ye.....

Oklah, nak sambung lagi kemas sikit2 dan nak siapkan barang2 apa yang patut untuk pergi meeting esok.....

Selamat malam semua.....:))

Friday, December 25, 2015

Baby boy set dan headband

Tadi  masa dok belek2 gambar kat laptop, ternampak pulak gambar crochet baby set dan headband ni....
Tempahan dari Umi Adriana....teman fb saya....tapi dah tak ingat bila saya kait tempahan ni....hujung tahun lepas kot ke awal tahun ni......tak kira lah bila2 pun, yang penting ni cerita lama tapi baru nak update kat blog.....huhu...

Sebelum ni Umi Adriana dah pernah tempah headband untuk anak sulungnya dengan saya.....bila dah dapat baby boy ni dia tempah lah kasut baby pulak....jom tengok..


2 set semuanya.......1 set topi dan kasut warna coklat dan 1 set lagi warna biru muda...headband tu pulak untuk anak dara yang sulung....

 yang ni kasut jenis cross strap....

 yang ni kasut jenis loafers....

headband ni pulak pulak pattern kegemaran saya, bunga kembang setaman......hehe

Agak lama jugaklah umi ni menunggu saya siapkan tempahan dia.....nasib baik lah dapat customer jenis penyabar.....hihi....:)

Oklah, lega rasa bila jumpa gambar ni dan dah berjaya pun update kat blog.....
Sampai sini dulu, happy weekend untuk semua...........eh, beberapa hari lagi dah nak masuk tahun baru kan?jom listkan azam tahun baru kita.... (ataupun forward kan aje azam yang tahun lepas tu........ahaks)

Babai semua!! :))

Thursday, December 24, 2015

Sarung botol air bunga-bunga

Hi.....
Assalamualaikum semua......
Selamat petang dan Salam Maulidur Rasul......
Redup je kat sini baru lepas hujan, patutlah panas terik sangat tengahari tadi....
Emm, time hujan-hujan macam ni tetiba pulak rasa nak menjenguk ke blog kesayangan yang dah lama diabaikan ni....tengok last entry 28 Mei 2015. Dah dekat setengah tahun saya tak buat apa2 kat blog ni.......huhu...sian dia....

Oklah, hari ni nak share dengan pembaca semua sarung botol air yang saya kait untuk cikgu sekolah saya, Kak Gee....dah lama, awal tahun kot saya kait ni....hehe...dah lupa....
Kak Gee pun dah pindah dah sekarang, rezeki dia dapat bertukar ke Terengganu. Alhamdulillah, semoga sarung botol air ni akan menjadi kenangan kita berdua.....cewah.....hihihi....


Ni lah dia sarungnya......warna-warna ni semua pilihan saya sendiri....Kak Gee memang serah kat saya 100% dari segi design dan pemilihan warna......ececeh.....macam projek besar pulak ye, padahal botol air je kot......kihkihkih....

Nasib baik dia suka dengan warna yang lemah-lembut ni......:)


Yang ni semasa proses pembikinan ye......

Dan nilah rupa parasnya bila dah diletak botol air kat dalam dia....
Bila tengok gambar sarung botol air ni, teringat balik kat Kak Gee.....hehe....semoga sukses di tempat baru....

Ok, cukup sampai di sini ye.........jumpa lagi di lain entry.......babai!! ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews