Wednesday, December 30, 2015

Menjelang tahun baru...


Hari  ni 30 disember 2015.....esok 31 haribulan.....lusa kita dah masuk ke tahun baru 2016....
kejap je masa  berlalu.....rasa macam baru je lagi tahun 2015 ni....
Esok kami guru2 Malaysia dah nak mula mesyuarat guru kali pertama.....hehe...sekolah saya je yang meeting esok, sekolah orang lain kebanyakannya dah mula meeting dah pun.....
Lepas ni bermula lah kembali rutin kami cikgu2.....

Tapi tahun ni agak lain sikit untuk kami sekeluarga...........haaa....jeng...jeng...jeng......
Tak ada apa pun yang misterinya......hehehe.....sebenarnya tahun depan saya dah nak berpindah....bukan pindah sekolah....tapi nak pindah rumah je.....selama ni kami duduk kat rumah sewa. Dalam diam2 rupa-rupanya dah 8 tahun kami menyewa kat sini.....sejak lepas kahwin sampailah sekarang Aleesya dah nak masuk darjah dua.

Alhamdulillah, akhirnya ada rezeki kami untuk duduk kat rumah sendiri. Tak jauh pun dari rumah yang sekarang ni, tak sampai 5 km pun rasanya...tapi seronok sangat rasa nak pindah duduk kat rumah sendiri ni....excited...:))

Seronok tapi bila memikirkan nak packing barang2 yang terlajak banyak tu.....mak aii....tak sanggup rasanya....belum kemas lagi pun dah penat.....hahaha....setakat ni baru mula packing baju2 yang jarang pakai, baju2 aleesya dan mueez masa baby, buku2, tupperware........
Barang2 jahit, kait, felt dan barang2 kraf, kain2 semua saya tak packing pun lagi.....pening tengok banyak sangat.....(masa beli dulu tak nampak pun banyak.....hihi ) 
Aduhai, insaf sekejap rasanya.....lepas ni dah tak boleh beli-beli lagi dah.....(tengok berapa lama boleh insaf ni...;)

Tak sempat lagi nak snap gambar barang2 tu semua.....tengah sibuk mengemas lagi ni....nanti lah ada masa saya update semula perkembangan nak pindah rumah ni ye.....

Oklah, nak sambung lagi kemas sikit2 dan nak siapkan barang2 apa yang patut untuk pergi meeting esok.....

Selamat malam semua.....:))

Friday, December 25, 2015

Baby boy set dan headband

Tadi  masa dok belek2 gambar kat laptop, ternampak pulak gambar crochet baby set dan headband ni....
Tempahan dari Umi Adriana....teman fb saya....tapi dah tak ingat bila saya kait tempahan ni....hujung tahun lepas kot ke awal tahun ni......tak kira lah bila2 pun, yang penting ni cerita lama tapi baru nak update kat blog.....huhu...

Sebelum ni Umi Adriana dah pernah tempah headband untuk anak sulungnya dengan saya.....bila dah dapat baby boy ni dia tempah lah kasut baby pulak....jom tengok..


2 set semuanya.......1 set topi dan kasut warna coklat dan 1 set lagi warna biru muda...headband tu pulak untuk anak dara yang sulung....

 yang ni kasut jenis cross strap....

 yang ni kasut jenis loafers....

headband ni pulak pulak pattern kegemaran saya, bunga kembang setaman......hehe

Agak lama jugaklah umi ni menunggu saya siapkan tempahan dia.....nasib baik lah dapat customer jenis penyabar.....hihi....:)

Oklah, lega rasa bila jumpa gambar ni dan dah berjaya pun update kat blog.....
Sampai sini dulu, happy weekend untuk semua...........eh, beberapa hari lagi dah nak masuk tahun baru kan?jom listkan azam tahun baru kita.... (ataupun forward kan aje azam yang tahun lepas tu........ahaks)

Babai semua!! :))

Thursday, December 24, 2015

Sarung botol air bunga-bunga

Hi.....
Assalamualaikum semua......
Selamat petang dan Salam Maulidur Rasul......
Redup je kat sini baru lepas hujan, patutlah panas terik sangat tengahari tadi....
Emm, time hujan-hujan macam ni tetiba pulak rasa nak menjenguk ke blog kesayangan yang dah lama diabaikan ni....tengok last entry 28 Mei 2015. Dah dekat setengah tahun saya tak buat apa2 kat blog ni.......huhu...sian dia....

Oklah, hari ni nak share dengan pembaca semua sarung botol air yang saya kait untuk cikgu sekolah saya, Kak Gee....dah lama, awal tahun kot saya kait ni....hehe...dah lupa....
Kak Gee pun dah pindah dah sekarang, rezeki dia dapat bertukar ke Terengganu. Alhamdulillah, semoga sarung botol air ni akan menjadi kenangan kita berdua.....cewah.....hihihi....


Ni lah dia sarungnya......warna-warna ni semua pilihan saya sendiri....Kak Gee memang serah kat saya 100% dari segi design dan pemilihan warna......ececeh.....macam projek besar pulak ye, padahal botol air je kot......kihkihkih....

Nasib baik dia suka dengan warna yang lemah-lembut ni......:)


Yang ni semasa proses pembikinan ye......

Dan nilah rupa parasnya bila dah diletak botol air kat dalam dia....
Bila tengok gambar sarung botol air ni, teringat balik kat Kak Gee.....hehe....semoga sukses di tempat baru....

Ok, cukup sampai di sini ye.........jumpa lagi di lain entry.......babai!! ;)

Thursday, May 28, 2015

Bekas pensel simple2 je....

Assalamualaikum.....
Dah lama rasanya saya tak share projek jahit2 kan?.....ataupun yang lebih tepat lagi, dah lama tak update blog sebenarnya.......hehee....itulah...mood nak menjengah blog ni dah semakin merudum la sekarang ni....selalu je datang idea nak share macam2 kat sini....tapi selalunya tu niat je, 'action'nya tak ada......alahai........kesian kat peminat2 di luar sana.....kikihkih....:)

Okla, di petang yang indah ni kan, tetiba je mood nak update blog tu datang......2, 3 hari sebelum ni angin nak menjahit bekas pensel........asik dok menggugel tutorial jahit bekas pensel je kejenya.....dah puas dah menggugel, akhirnya berjaya lah jugak jahitkan bekas pensil untuk Aleesya.....simple2 je hasilnya.....maklumlah, saya ni sebenarnya fobia sikit  nak jahit zip ni, tak tahulah kenapa......hihi....sebenarnya tak susah manapun jahit zip ni kalau dah biasa kan..... 


Mulanya plan nak buat bekas pensel patchwork, lepas tu tak berapa rajin plak nak potong kain kecik2, tampal2 pulak....yang sebenarnya nak cepat siap je kejenya...hihihi...
Teringat kat kain corak patchwork yang comel ni....dah lama beli, tapi sayang nak guna...:D
Lalalalala.....dan akhirnya siaplah bekas pensel yang simple dan comel ni.....special untuk kakak icha....:)

Saturday, January 10, 2015

Aleesya dah darjah satu...

Assalamualaikum....
Pagi tadi pergi daftar Aleesya nak masuk darjah satu...macam tak caya je Aleesya dah darjah satu...rasa macam kecik je lagi budak ni....hehe...teringat pulak masa mula2 berblog dulu....masa tu umur Aleesya setahun lebih....nama blog saya waktu tu pun sempena nama Aleesya, "mamaleesya@home". Maklumlah....waktu tu anak sorang, so, segala-galanya Aleesya. Kalau tengok balik post2 saya yang lama, memang banyak cerita pasal puteri saya yang sorang ni...hehe...bila dah ada adik, mamanya pulak dah mula malas nak berblog....huhu....kesian kat adik...kurang dieksploitasikan oleh mama....hahaha...

 Kejap je masa berlalu...sedar2 dah masuk darjah satu dah kakak icha ni....adik pulak dah dua tahun...mama pulak?? hihi...rahsiaaa...

 Sempat berselfie sebelum nak ke sekolah pagi tadi....ehehehe.....siapa yang nampak paling gembira kat dalam ni ye?:D

Oklah, ni cerita pagi tadi, lebih kurang pukul 9.00 pagi pendaftaran bermula. Lepas tu pelajar2 Tahun satu diminta duduk dalam kelas masing2 untuk mendengar maklumat2 yang nak disampaikan oleh guru kelas...waktu ni ibubapa semua dijemput untuk mendengar taklimat dari guru besar dan beberapa orang guru lain. First time anak masuk darjah satu ni memang kusyuk la mendengar konon2nya kan...hehe...abah Aleesya pulak waktu ni pergi ambil buku teks. 

Dah selesai dengar taklimat, saya terus pergi ke kelas semula nak tengok keadaan Aleesya ok ke tak...tak ada masalah pun dia kat dalam kelas tu sebab kebanyakan kawan2 sekelas tu semuanya dah kenal masa belajar di PASTI dulu....cuma, biasalah Aleesya ni kan malu2....diam je dia kat dalam kelas....tapi walaupun diam, saya boleh nampak dia gembira sangat...mana taknya, hari ni semuanya serba baru, dari atas sampai ke bawah...dan yang paling dia seronok sekali tentulah beg frozen yang dah lama sangat minta nak beli......kembang kempis hidung masa mula2 nak tarik beg tu ke kelas......ekekeke...

Dah selesai semua urusan di kelas, lebih kurang pukul 11 lebih dah boleh balik.....yeayy!! ni bukan saya yang cakap...tapi budak2 tu lah yang cakap....heheh...
So, majlis pun bersurai....tapi kami tak terus balik...kami terus ke sekolah saya pulak....sebab saya bertugas untuk serahkan duit Brim pada ibubapa pelajar sesi 2015...

Oklah, dah panjang sangat dah entri kali ni....nanti ada yang menguap pulak sebab boring kan....heee...:)

Ok, layan gambar dulu ye....




 Alhamdulillah....mama dan abah harap kakak icha seronok belajar di sekolah baru dan kami doakan semoga kakak menjadi pelajar yang cemerlang di dunia dan di akhirat...amin....

Tuesday, January 06, 2015

Tutorial ~ Jahit sarung tudung saji

Assalamualaikum semua...

Apa khabar anda semua? harap semuanya sihat2 belaka.......sebenarnya dah lama saya peram hasrat nak buat tutorial sarung tudung saji ni....baru hari ni tercapai hasrat yang murni tu....hehe...takpelah biar lambat asalkan selamat kan...:)

Mula2 tercetus idea nak buat sarung tudung saji ni, bila saya ternampak ada seorang rakan fb yang post cara2 nak jahit sarung tong sampah di satu group yang saya join di fb...tengok macam cantik je....nak buat pun senang dan cepat........ok, kalau nak tahu macam mana nak buat sarung tudung saji ni....jom follow....:)
1. Potong 4 keping kain yang sama saiz. Ikut saiz tudung saji masing2....saya guna tudung saji yang paling kecil. Saya potong 4 keping ni sebab nak buat coraknya berselang-seli. Kalau anda nak satu corak je, tak perlu lah 4 keping, potong sekeping je....

 2. Kemudian cantumkan keempat-empat keping kain tadi berselang-seli macam ni.


3. Seterusnya jahit kelepet sebelah atas dan bawah untuk kita masukkan getah nanti...

4. Jangan lupa tinggalkan sikit bahagian yang tak berjahit ye....kalau tak nanti macam mana nak masukkan getah kan...

5. Macam ni lah rupanya getah yang saya guna....getah hitam ni sebenarnya saya recycle getah kat seluar lama yang dah tak pakai....boleh guna apa2 jenis getah, tapi kalau yang saiz kecil lagi cantik....(jangan lah guna getah yang kat pinggang tu pulak ye...hihi)

6. Kita masukkan getah di kedua2 bahagian atas dan bawah....bahagian atas tu kita buat ketat2....dan untuk bahagian bawah tu longgarkan sikit...agak2 la dengan saiz tudung saji kita tu...

7. Tadaaa....ini lah hasilnya bila kita pakaikan kat tudung saji kita.....kena ngam2 baru cantik ok...
tapi nampak macam kurang berseri kan? Okay, tak apa....kita boleh hiaskan di sekeliling tudung saji ni dengan renda2 untuk nampak lebih comel....

8.  Macam ni......:)

Ahaaa......cantik tak?

Ok....agak2 boleh faham tak tutorial simple saya ni? kalau tak faham, jangan malu2 tanya ye....
Oraitt....sampai sini dulu...selamat mencuba!! :)


Thursday, January 01, 2015

Selamat datang 2015...



Assalamualaikum  dan selamat tahun baru buat semua....hari ni 01 Januari 2015...
Selamat datang 2015 dan selamat tinggal 2014...
2014 yang penuh dengan cabaran dan dugaan untuk negara kita Malaysia...
Semoga pengalaman pahit manis di tahun 2014 akan kita jadikan pengajaran dan inspirasi untuk tahun 2015...

Soalan klise..."azam tahun baru?" hehe...malas nak tulis panjang2...simpan kat dalam hati jelah...tapi yang penting tahun yang baharu ni pastinya kita mahukan yang lebih baik, lebih mantap, lebih maju dan lebih hebat dari tahun yang lepas...:)

Di kesempatan ni juga saya nak ucapkan salam takziah untuk semua mangsa banjir di negeri2 yang terlibat terutamanya di pantai timur termasuk lah kat tempat saya ni pun banjir juga......
Semoga anda semua tabah mengharungi dugaan yang cukup hebat ini...

Ok, sampai sini saja...jumpa lagi!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews