Saturday, December 07, 2013

Topi baru kakak Icha

Hai semua.....
Alhamdulillah......bersua lagi kita.....nampaknya saya masih lagi dalam mood rajin ye......hehe...
Sebenarnya musim2 hujan macam ni tak tahu nak buat apa kat rumah.....dah la sejukkk je....daripada tido baik saya ambik jarum dengan benang kait ada juga hasilnya....eh,eh...boleh ke saya nak tido siang2 hari ni? malam2 pun tak cukup tido....huhu....ni penangan adik Mueez la yang susah sangat nak tido. Dah la siang asyik main je....malam2 pun nak main jugak....kadang2 sampai pukul satu lebih baru nak tido.....emmm....apa2 jelah nakkk.......

So, sambil2 saya melayan anak teruna saya ni main macam2...sambil tu la saya mengait topi untuk kakak Icha ni...lagipun saya dah janji dengan kakak nak buatkan topi untuk dia bersempena dengan kitaorang nak pergi cuti2 malaysia ke Taiping nanti......hehe.....:) 
Topi adik dah berjaya siapkan hari tu (walaupun konpem adik tak nak pakai...huhu ), so hari ni siapkan topi untuk kakak pulak....
 Topi atau beanie ni saya gunakan pattern yang dah biasa saya buat dulu2 tu....simple je....cuma yang specialnya saya gunakan benang kait yang diimport khas dari Vietnam...beli dengan seorang crocheter di Yarns Lover Malaysia. Dah lama beli, 3 tahun lepas kot....huhu....baru ada masa nak guna...punya lah 'busy'nya saya ni kan....

Ni proses nak menyiapkan topi kakak.......

Tak best la kalau takde model kan? dah lama model ni tak beraksi....punya lah susah nak pujuk dia tadi....macam2 janji manismu keluar dari mulut mama ni haa....dapat jugak lah 2,3 gambar....


Okay, boleh lah kakak melaram nak pergi jalan2 ke Taiping nanti kan....love u kakak!

Friday, December 06, 2013

Tutorial : Crochet Ribbed Hat


Assalamualaikum semua.....
Tetiba hari ni mood terlajak rajin nak buat tutorial.....hehe...tutorial macam mana nak kait topi 'ribbed' ni....simple je sebenarnya...dan pattern ni pun memang sesuai untuk beginner. Ini kali kedua saya kait topi macam ni. Yang pertama dulu warna biru je semua, kali ni nak cuba gabung2 warna pulak. Tapi yang sedihnya dua2 topi yang saya kait ni, adik Mueez tak nak pakai.....isk..isk...isk....takpelah, kait jelah untuk puaskan hati....

Ok, jom kita terus ke acara tutorial...
1. Mula2 kait je ch (tali air) sepanjang mana yang kita nak. Lepas tu, kait pulak hdc di sepanjang ch tadi..dan 4 sc pada stitch yang terakhir. Lepas tu, turn dan teruskan lagi hdc tapi kali ni back loop pulak....kalau tak faham macam mana nak back loop sila google ye...hehe...:)
Ok, turn lagi dan hdc back loop lagi sampai boring...eh tak...sampai lah kelebaran mana yang kita nak okeyyy...

2. Dah siap nanti dia akan jadi macam ni.....kat hujung tu dia memang akan jadi mengecut sebab kita guna sc untuk 4 stitch yang terakhir kan...so, yang kecut tu bahagian atas yang lebar tu bahagian bawah.

3. Next, boleh lah kita kemaskini kan benang2 yang lebih tu...(saya paling malas part nak susup2 benang ni...)

4. Sekarang boleh la kita mencantum pulak ye. Lipat dua dan jahit. Ikut la nak jahit macam mana. Saya biasa jahit lilit ubi je...macam ni haa..

5. Lepas dah cantum kita sudahkan sebelah atas dia pulak ye...sc di sekeliling atas tu, lepas tu sc tog sampailah bercantum dan tertutup macam ni......matikan benang.

6. Lipatkan sikit kat sebelah bawah tu....dah siap.......tapi macam tak sempurna je kalau takde pom-pom kat atas tu kan....

7. Acara seterusnya kita buat pom-pom dia pulak...puan2 jangan terkejut, saya buat pom-pom pakai tangan je.....kalau sape2 yang ada pom-pom maker tu sila abaikan tutorial pom-pom ni ye...
Mula2 lilit benang2 tu berselang-seli dan sesuka hati korang lah....lalalala...

8. Lepas tu masukkan benang kat tengah2 jari dan ikat ketat2..


9. Guntingkan benang2 yang dah kena ikat tu kiri dan kanan dia akan jadi macam ni....

10. Sekarang boleh lah kita trim benang2 tu sampai dia jadi bentuk bulat. Part ni best tau! gunting2 benang ni macam gunting rambut pulak....hi2
11. Tadaaaa.....inilah hasilnya topi yang dah siap....

Ok, selesailah sudah tutorial yang tak seberapa dari saya.....harap sudi-sudilah mencuba ye....:))
Kalau ada mana2 part yang tak paham tu jangan lah malu2 nak bertanya....kalau malu jugak tanya je kat pakcik google......hehe....

Friday, November 29, 2013

Projek mengait semasa bertapa

Assalamualaikum.......w.b.t...
Ishh...neves pulak rasa...dah lama tak update blog....
Setelah berjaya mencipta rekod terburuk setakat ni...tak update blog selama 7 bulan.....huhu..:(
Biasa lah kan, alasan klise tak update blog "sibuk, tak sempat, banyak keje lain nak buat, takde mood, letih dan yang paling popular malas! he2...

Tapi bagi saya, alasan utama saya menyepi dari berblog selama ni ialah semata2 sebab nak tumpukan pada boboboy saya ni ha....dari masa pregnant lagi saya dah nekad dan tekad nak fully breastfeeding anak kedua saya ni selama 2 tahun...dan alhamdulillah......syukur sangat2 dah berjaya susukan adik dengan susu ibu selama 1 tahun. 1 tahun yang penuh dengan cabaran dan dugaan, mental dan fizikal.....
dan 1 tahun lagi bakal menanti kita ye dik....:)

Saya menyepi dari berblog je tau.....mengait tetap jalan walaupun tak seaktif dulu....
Dan untuk nak menghidupkan semula blog saya yang dah jadi gua kelam ni, saya nak tunjukkan kat sini hasil projek mengait saya sepanjang tempoh 'pertapaan' tu.....haha.... 

 Ni lah dia bila dikumpul2kan semuanya....ada lagi sebenarnya....malas nak cari....nanti lah ye...tunggu mood rajin datang lagi lepas ni.....;)

Apa kata kita tengok pulak satu persatu apa bendanya yang saya kait ni.....

Ni kopiah gaza....niat asalnya nak buat untuk encik suami....tapi dua2 saiz tak kena....satu terbesar dan satu lagi terkecik....hadooi....nasib la abah ye....
So, saya nak jualkan kopiah ni kalau ada sape2 berminat...:)

Yang ni pulak crochet shell stitch beanie. Saiz 1-3 tahun......saje2 buat untuk ready stock kalau ada sape2 yang berkenan.....boleh pm saya di FB atau email je saya ok....

Ok, yang ni tak jual ye....sebab dah ada tuan yang punya.....siapa yang punya? Afifin Mueez lah yang punyaaaaa....hihihi....

Dan yang akhir sekali, kopiah nama juga untuk adik Mueez.....

Kesian kakak Aleesya.....mama tak kait untuk kakak......takpe, kakak punya nanti coming soon ye...
Oklah, rasanya cukup lah setakat ni dulu....nanti ada apa2 yang menarik saya update lagi ok...
In Sha Allah...

Salam rindu buat anda semua...babai!:)

Friday, April 19, 2013

Best tak buku2 saya ni?

Salam hari jumaat buat semua.......jumaat lah hari yang ditunggu2 kan......he2...sebab lepas hari jumaat, hari sabtu...CUTI! yeay...boleh lah saya berehat sikit...
Minggu ni saya rasa agak penat sikit...yelah, dengan jadual saya di sekolah yang agak padat, time free je pergi mengepam....lepas tu petang mesyuarat panitia pulak...sampai rumah dah lewat ...terus bagi nenen kat adik mueez sampailah dua2 tertido.....hihi...;)
Bangun tido masak simple2 untuk kami bertiga...ya, kami bertiga je sekarang ni, sebab encik abah 'outstation' ke Rompin...heheh...outstation lah sangat kan........ dia pergi bawa budak2 di daerah Bera ni ke perlawanan takraw di sana. Jadi, selama 4 hari ni tinggal lah kami bertiga je....sob...sob...sob...sedih...aleesya dah rindu-rinduan dah dengan abahnya ni......mama pun sama....ahaks...

Okla, nak citer sikit ni, tadi ada pameran buku kat sekolah......tauke kedai buku dari Ipoh datang buat pameran kat sekolah saya...sempena dengan Karnival Sekolah esok...kebanyakan buku2 yang diorang bawa semuanya buku2 bahasa cina (al maklum lah, sekolah saya ni kan smjk.......) adalah sikit2 buku bahasa inggeris, tapi tak menarik pun...

Dalam dok membelek2 buku bahasa cina tu....tiba2 saya terjumpa buku2 yang sangat menarik, tertarik kau memang de boooom....hahaha......apalagi, beli lah.....:)

Ni dia.....
Amacam? best tak? hehe.....3 buku crochet dan 1 buku menjahit....seronok sangat! 4bijik buku ni saya beli tak sampai seratus pun sebab ada diskaun 20%.......
comel2 gambar kat dalam buku ni, kertas pun oklah, berkualiti.....

 

Kelakar pulak bila anak murid saya tadi terkejut tengok saya memborong buku2 bahasa cina ni semua.... 
 
"cikgu tau baca cina ke?"   
" hehe....taklah, cikgu tengok gambar je boleh paham...."
"oh, cikgu pandai buat ini ye?"
"boleh lah sikit2....^-^ "

Heheh....itulah dia, kalau dah minat tak kira buku bahasa apa pun boleh je....
Agak2 tadi kalau ada buku bahasa Zimbabwe pun saya beli jugak kot........hahaha.....:D


Saturday, April 13, 2013

Setelah 2 bulan.....

Dah lebih 2 bulan dah blog saya ni asyik "mari mengait si rama-rama je"......hehe...mesti sape2  yang tersinggah kat sini dah boring tengok blog tak update2...so, hari ni dengan penuh bangganya saya nak meng'update' blog yang dah lama sangat ditinggalkan ni.....yelah, kata orang, sayangkan blog tinggal-tinggalkan....ye dak? heheh...;)

Sebenarnya bukan sengaja nak tinggal-tinggalkan blog macam ni..tapi sejak mula masuk kerja lebih kurang 2 bulan lepas tulah saya pun mulalah mengabaikan blog yang satu ini.....

Nak kata sibuk sangat pun tak jugak...orang lain lagi sibuk.....tapi dah memang mood rajin tu takde, nak buat macam mana kan...huhu...

Lagipun, untuk adik Mueez kali ni saya dah tekad nak menyusukan dia sehingga 2 tahun, In Shaa Allah....jadi misi saya sekarang ni nak kumpul susu banyak2 dan cukup untuk adik mueez....dan tiap2 hari lah saya menggalas beg breastpump tu ke hulu ke hilir. Masa untuk mengait dan berblog pun dah jadi terhad sangat2 sekarang ni. Saya ni awal2 dulu tak buat stok EBM...ha,sekarang mula lah kais pagi makan pagi...takpelah, yang penting saya berdoa setiap hari agar Allah permudahkan untuk saya susukan adik Mueez sehingga 2 tahun...aminnn.

Oklah, jom kita cerita pasal mengait pulak....dah lama tak share hasil kait kat blog...
Walaupun blog lama tak ber'update', tapi mengait tetap di hati ye....hehe...:)
Projek kali ni saya buatkan set booties & hat tempahan dari aznira yang telah berjaya melembutkan hati saya untuk ambil tempahan......haha...:)
Tempahan az untuk anak saudaranya..topi brim dan baby booties...


Terima kasih Az yang sudi menempah...semoga gembira dengan topi & bootie ni .....:)

Ok,sampai sini dulu ye....nak pergi peluk adik mueez pulak ni .....:D

Monday, February 04, 2013

Mari mengait si rama-rama

 " Rama-rama terbang merata....hisap madu di taman bunga....sungguh cantik aneka warna....tapi sayang hidup tak lama..."
 Masa tengah mengait rama2 ni teringat pulak kat lirik lagu aleesya.....dah lama aleesya tak menyanyi lagu ni...takpe, biar mama jelah yang nyanyi ye...heheh...
So, bertepatan lah dengan tema kita hari ni ye, mari mengait si rama2....bukan mengait guna galah tu tau...hihi....tapi kita kait guna benang je...:)
Sempat kait 3 ekor ni je........2 hari lepas adik mueez tiba2 demam pulak...langsung tak usik benang2 kait ni semua...risau sangat2...yelah, adik mueez kecik lagi, baru 2 bulan lebih dah demam....huhu, risau sangat mama dengan abahnya...Alhamdulillah, semalam demamnya dah mula kebah, dan hari ni dah ceria semula...legaa la sikit rasa....so, dapat lah saya mengait 3 ekor rama2  ni haa....:)

Nak buat apa dengan rama2 bertiga ni ye? nak buat brooch macam besar pulak...kang nampak sedebuk sangat dok kat tudung....he2...rasanya sesuai buat hairclip ataupun headband aleesya jelah kot...(itupun kalau dia nak pakai...) takpun simpan jelah sebagai koleksi peribadi......cewah....:)
Pattern rama2 ni saya ambil dari Ravelry...link yang asalnya lupa pulak nak copy kat sini....kalau berminat nak kait rama2 macam ni, godek2 lah website Ravelry tu ye...:))

Ok,stop sini dulu.... ai nak pergi buat kerja rumah pulak ni......lalalalalalalalala........;)

Tuesday, January 29, 2013

Sarung bantal peluk

Entry kali ni sebenarnya kesinambungan daripada entry yang lepas....kalau dulu saya tunjukkan sarung bantal untuk si comel berdua tu, kali ni saya nak tunjuk pulak sarung bantal peluk a.k.a bantal bucuk aleesya...
Ahaa, ni lah dia bantal bucuk kakak icha...yang dia sayang saangat2 sejak dari baby lagi...huh...sebenarnya comot tau bantal ni....kat dalam gambar tu lepas dah kena servis dengan mama dah ni...

Mulanya rasa malas je nak buat baju kat bantal bucuk ni...tapi bila di tengok2 dan di renung2 kan bantal ni......kesian pulak rasa....emm, saya pun gagahkan lah diri ini untuk jahitkan sarung dia...so, jadilah macam ni rupanya.....
comel la sikit daripada yang kat atas tadi tu kan?... heheh...:)
ececeh....amik gambar posing2 sikit...;)

Dan yang ni pulak projek tergendala untuk hari ini....nak buat kopiah gaza untuk encik abah, tup..tup benang merah habis pulak dah....huhu....dah nak kena keluar beli benang pulak....ni yang malas ni... ( sila jangan percaya ye, dalam hati sebenarnya suka...haha..;)

Nanti encik abah balik, boleh keluar statement macam ni..." abang...abang nak pakai tak kopiah gaza ni? haa, kalau abang nak pakai, jom cepat2 kita keluar pergi beli benang...hari ni jugak mama siapkan kopiah ni ye...ngee.."

heheh....oklah, sementara adik mueez tengah tido tu, saya nak pergi kemas2 rumah dan buat lah apa2 yang patut kat dapur tu dulu ye...

sebelum tu, nak tengok adik mueez tido tak?

kih2....sengih2 mimpi apa la tu agaknya ye...

Friday, January 25, 2013

Sarung bantal si comel

Pernah jahit sarung bantal tak? sarung bantal ni senang je nak jahit, tapi malasss sangat nak buat kan? tapi baru2 ni tetiba je saya rasa rajin pulak nak menjahit sarung bantal....ekekeke...tak tahulah mimpi apa...agaknya sebab dah lama duduk2 kat rumah ni menghabiskan cuti...mula lah rasa boring kot....(eh, taklah, mana ada boring...saya suka cuti tau!;)

So, pagi selasa yang lepas, saya pun mula lah menyapu sawang habuk2 yang bersepah kat atas mesin jahit kesayangan saya tu, sampai terbersin-bersin.....lepas tu selongkar pulak lemari2 dan laci2 yang penuh dengan kain2 cotton yang saya beli kat kamdar dulu2 tu...
Uihhh, banyak jugak kain cotton saya rupanya ye...hikhik......(syhhh...jangan bagitau kat encik abah ye...;)

Bila dah jumpa kain2 yang agak sesuai........vroom.....vroom...saya pun mula lah mengasah balik skill menjahit saya dengan menjahit sarung bantal untuk si comel berdua tu....

 Jeng...jeng...jeng...
Akhirnya siaplah 6 helai sarung bantal yang kiut-miut ni haa......4 helai untuk adik, 2 helai untuk kakak..
simple, sarung bantal poket je...malas nak beropol-ropol bagai...
macam ni lah rupanya bila dipakaikan kat bantal tu.....bantal peluk pun ada sebenarnya, tapi dah abis dilunyaikan oleh kakak...so, tak payah lah buat baju kat dia sebab dah buruk...;)

 Oraitt, jom tengok model2 cilik saya ni bergaya dengan sarung bantal masing2....:)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 ;)

Oklah, model pun dah buat muka boring tu...jumpa lagi di lain masa ye...babai! :))

Thursday, January 24, 2013

Crochet simple coaster

 Salam Maulidur Rasul buat semua muslimin dan muslimat....
Apa khabar semua? tentu semuanya ceria kan....sebab hari ni kan cuti bersempena dengan Maulidur Rasul.... so, apa program anda hari ni ye? nak tau program saya hari ni; lepak2 kat rumah, masak nasi, kemas rumah, basuh kain, lipat kain, makan nasi, lepak2 depan laptop sambil berebut remote tv dengan kakak......dan lain2 lagi........heheh...menarik tak program saya? lalalalala......(^_^)

Tapi apa yang lebih menariknya, hari ni saya nak share projek terbaru saya, crochet simple coaster......memang simple dan mudah je pattern coaster ni.....kalau nak tengok patternnya, klik SINI...
 6 coaster dengan 3 padanan warna....
jarum kait kesayanganku....hamanaka...
coaster yang simple tapi tetap comel kan? suka pattern dia, senang nak follow...:)

Okla, nampaknya itu saja untuk santapan mata anda  di hari cuti ni ye...nanti kalau rajin saya update lagi, yang pastinya dengan projek2 yang simple je ok...maklumlah,sekarang ni mana boleh nak mengait lama2...si kecik mueez ni asyik nak bermanja je dengan mama dia...hihi....:))

Opps, lupa nak bagitau, terima kasih banyak2...mmmuah8x yang tak terhingga kepada photographer yang sudi menjayakan sesi photoshoot saya  kali ni...yelah, sekali sekala nak juga merasa ambil gambar pakai kamera 'canggih' kan...hehe....nak tau siapa photographer kesayangan saya sorang ni? jemputlah singgah ke blog dia ni ye...;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews