Tuesday, January 29, 2013

Sarung bantal peluk

Entry kali ni sebenarnya kesinambungan daripada entry yang lepas....kalau dulu saya tunjukkan sarung bantal untuk si comel berdua tu, kali ni saya nak tunjuk pulak sarung bantal peluk a.k.a bantal bucuk aleesya...
Ahaa, ni lah dia bantal bucuk kakak icha...yang dia sayang saangat2 sejak dari baby lagi...huh...sebenarnya comot tau bantal ni....kat dalam gambar tu lepas dah kena servis dengan mama dah ni...

Mulanya rasa malas je nak buat baju kat bantal bucuk ni...tapi bila di tengok2 dan di renung2 kan bantal ni......kesian pulak rasa....emm, saya pun gagahkan lah diri ini untuk jahitkan sarung dia...so, jadilah macam ni rupanya.....
comel la sikit daripada yang kat atas tadi tu kan?... heheh...:)
ececeh....amik gambar posing2 sikit...;)

Dan yang ni pulak projek tergendala untuk hari ini....nak buat kopiah gaza untuk encik abah, tup..tup benang merah habis pulak dah....huhu....dah nak kena keluar beli benang pulak....ni yang malas ni... ( sila jangan percaya ye, dalam hati sebenarnya suka...haha..;)

Nanti encik abah balik, boleh keluar statement macam ni..." abang...abang nak pakai tak kopiah gaza ni? haa, kalau abang nak pakai, jom cepat2 kita keluar pergi beli benang...hari ni jugak mama siapkan kopiah ni ye...ngee.."

heheh....oklah, sementara adik mueez tengah tido tu, saya nak pergi kemas2 rumah dan buat lah apa2 yang patut kat dapur tu dulu ye...

sebelum tu, nak tengok adik mueez tido tak?

kih2....sengih2 mimpi apa la tu agaknya ye...

Friday, January 25, 2013

Sarung bantal si comel

Pernah jahit sarung bantal tak? sarung bantal ni senang je nak jahit, tapi malasss sangat nak buat kan? tapi baru2 ni tetiba je saya rasa rajin pulak nak menjahit sarung bantal....ekekeke...tak tahulah mimpi apa...agaknya sebab dah lama duduk2 kat rumah ni menghabiskan cuti...mula lah rasa boring kot....(eh, taklah, mana ada boring...saya suka cuti tau!;)

So, pagi selasa yang lepas, saya pun mula lah menyapu sawang habuk2 yang bersepah kat atas mesin jahit kesayangan saya tu, sampai terbersin-bersin.....lepas tu selongkar pulak lemari2 dan laci2 yang penuh dengan kain2 cotton yang saya beli kat kamdar dulu2 tu...
Uihhh, banyak jugak kain cotton saya rupanya ye...hikhik......(syhhh...jangan bagitau kat encik abah ye...;)

Bila dah jumpa kain2 yang agak sesuai........vroom.....vroom...saya pun mula lah mengasah balik skill menjahit saya dengan menjahit sarung bantal untuk si comel berdua tu....

 Jeng...jeng...jeng...
Akhirnya siaplah 6 helai sarung bantal yang kiut-miut ni haa......4 helai untuk adik, 2 helai untuk kakak..
simple, sarung bantal poket je...malas nak beropol-ropol bagai...
macam ni lah rupanya bila dipakaikan kat bantal tu.....bantal peluk pun ada sebenarnya, tapi dah abis dilunyaikan oleh kakak...so, tak payah lah buat baju kat dia sebab dah buruk...;)

 Oraitt, jom tengok model2 cilik saya ni bergaya dengan sarung bantal masing2....:)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 ;)

Oklah, model pun dah buat muka boring tu...jumpa lagi di lain masa ye...babai! :))

Thursday, January 24, 2013

Crochet simple coaster

 Salam Maulidur Rasul buat semua muslimin dan muslimat....
Apa khabar semua? tentu semuanya ceria kan....sebab hari ni kan cuti bersempena dengan Maulidur Rasul.... so, apa program anda hari ni ye? nak tau program saya hari ni; lepak2 kat rumah, masak nasi, kemas rumah, basuh kain, lipat kain, makan nasi, lepak2 depan laptop sambil berebut remote tv dengan kakak......dan lain2 lagi........heheh...menarik tak program saya? lalalalala......(^_^)

Tapi apa yang lebih menariknya, hari ni saya nak share projek terbaru saya, crochet simple coaster......memang simple dan mudah je pattern coaster ni.....kalau nak tengok patternnya, klik SINI...
 6 coaster dengan 3 padanan warna....
jarum kait kesayanganku....hamanaka...
coaster yang simple tapi tetap comel kan? suka pattern dia, senang nak follow...:)

Okla, nampaknya itu saja untuk santapan mata anda  di hari cuti ni ye...nanti kalau rajin saya update lagi, yang pastinya dengan projek2 yang simple je ok...maklumlah,sekarang ni mana boleh nak mengait lama2...si kecik mueez ni asyik nak bermanja je dengan mama dia...hihi....:))

Opps, lupa nak bagitau, terima kasih banyak2...mmmuah8x yang tak terhingga kepada photographer yang sudi menjayakan sesi photoshoot saya  kali ni...yelah, sekali sekala nak juga merasa ambil gambar pakai kamera 'canggih' kan...hehe....nak tau siapa photographer kesayangan saya sorang ni? jemputlah singgah ke blog dia ni ye...;)


Salam Maulidur Rasul

Tuesday, January 22, 2013

Pinky minky headband dan hairclip

Salam sayang buat pembaca2 blog sekalian...
Tengah buat apa tu? mestilah tengah baca blog ni kan? haha...
Kepada yang sedang bekerja saat ini, cewah.....kerja rajin2 ye...jangan jeles dengan saya yang tengah berfoya2 kat rumah ni...kih3...masih lagi dalam usaha nak menghabiskan sisa2 cuti yang ada ni...(minggu depan dah nak masuk keje...) huhu...tak rela nak berpisah dengan adik Mueez lepas ni.... yelah, dah dekat 3 bulan dah dok berkepit dengan mama je...ni pun sebelah tangan pegang adik mueez yang tengah 'mengempeng', sebelah lagi ni dok tekan2 keyboard nak buat entree....haa, multi-tasking tak saya ni......kukukui;)

Oklah, hari  ni saya nak tunjuk sikit headband dan hairclip yang baru je siap ni haa...fresh from oven lagi.....
Kalernya biasalah pinky minky gituuu...kedua2 ni request dari Umi Adriana...rakan di fb saya. Dia minta saya buatkan headband dan hairclip ni untuk anaknya...so, rasanya tak lama sangat nak siapkan dua2 ni.........kait, kait, kait.......dan tadaaaaa.....inilah hasilnya.....:)

Ok, sampai sini dulu ye....banyak lagi kerja rumah yang menanti saya ni...haih, duduk kat rumah pun busy jugak tau.....:))

Sunday, January 20, 2013

Tutorial: Crochet jar cover

 Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu semua....
Hari ni saya nak berkongsi dengan anda semua macam mana caranya nak kait jar cover ataupun sarung botol. Kepada yang dah expert tu rasanya senang sangat nak buat jar cover ni kan...tapi kepada yang baru2 nak belajar mengait tu bolehlah dijadikan panduan ye...
Nak kait jar cover ni tak ambil masa yang lama pun..rasa2nya kalau straight je mengaitnya, dalam sejam atau dua jam dah boleh siap kot..tapi saya ni mengait sekejap, pergi masak pulak kat dapur, jap2 lagi kang adik Mueez pulak nak menyusu....kait benda simple pun sampai ke malam baru siap...he2..

Ok, mula2 sekali bahan2 yang perlu ada untuk buat jar cover ni adalah;
1. Benang kait ~ saya guna benang lebih2 je..sebab memang tujuannya nak menghabiskan benang lebih tu semua...
2. Botol kaca ~ saya guna botol prego, nak guna botol apa2 pun boleh, yang penting isi kat dalamnya abiskan dulu ye...he2
3. Jarum kait ~ yang sesuai dengan saiz benang
4. Pemotong benang atau gunting
5. Kesungguhan atau minat untuk mengait ~ yang ni penting ye, kalau tak, tak jadi nanti....ngeh..ngeh..ngeh..;)

Langkah seterusnya, kita kait dulu tapak botol tu...
Foundation : ch4, join with sl st in first st to make a ring 
Round 1:  ch2, 9 hdc in ring, join to ch2 space at beginning of round with a
sl st. (9 sts)
Round 2:  ch2, 2 hdc in each stitch around, join to ch2 space at beginning of
round with a sl st. (18 sts)
Round 3: ch2, *2 hdc in first st, 1hdc in next st* repeat from * around, join
to ch2 space with a sl st. (27 sts)
Round 4: ch2, *2 hdc in first st, 1 hdc in next 2 sts* repeat from * around,
join to ch2 space with a sl st. (36 sts)

Kalau botol yang anda guna tu besar, sila tambah lagi row tu dengan menambah bilangan stitch di tempat yang ada simbol * tu...... alah, macam basic kalau kita nak kait topi tu.....faham kan? kalau tak faham angkat tangan ye...he2
Untuk row2  your boat yang seterusnya :  ch2, hdc around, join to first st with a sl st

Ulang sebanyak mana yang anda suka sehinggalah mencapai ketinggian botol yang kita guna tu...ok?
Dan inilah rupa jar cover yang dah siap...nampak macam baby cocoon pulak kan...he2...saya guna benang2 lebih, sebab tu warnanya jadi tak sekata macam kek lapis..;)
Botol yang dah siap pakai baju ni boleh lah kita gunakan untuk letak pensel ke, jarum kait ke..apa2 jelah...nak letak garam ke, gula pun boleh, tapi kena jaga elok2 lah...nanti terkena minyak ke apa2 tertumpah kat dapur tu kotor pulak kan...

Ok, dah abis....selamat mencuba ye!

Thursday, January 10, 2013

Crochet sling bag

 Selamat petang semua....hari ni saya nak tunjukkan projek terbaru saya.....tapi dah lama sebenarnya.....hahaha....penin....penin....
Takdela, sebenarnya saya nak tunjukkan crochet sling bag ni haa....dah lama dah kait, baru hari ni berjaya enterframe...;)
Beg sling ni biasa2 je designya, cuma yang specialnya adalah.....dua2 beg ni saya buatkan khas untuk pemenang giveaway saya hari tu...kak nida  dan atie..
sepatutnya dah lama dah beg ni sampai ke tangan pemenang2nya, tapi disebabkan awal2 peknen dulu, saya asyik 'mabuk' je tengok benang (sekarang ni pun mabuk jugak...tak boleh tengok benang, asyik nak beli je....heeee..:-D) apatah lagi la nak mengait...pegang jarum pun malas...tulah penangan adik mueez masa kat dalam perut dulu....hihi....
Disebabkan faktor2 itulah (cewah...) akhirnya sling bag ni pun turut sama tersadai macam tuannya jugak...:)
 So, di kesempatan yang ada ni saya nak minta ribuan ampun dan maaf kepada pemenang giveaway saya tu, di atas kelewatan yang tak disengajakan ini....
Harap2 beg ni menepati lah  citarasa anda berdua ye...:) dan terima kasih banyak2 sebab sudi join giveaway saya dulu.....:)
kebetulan dua2 pemenang request warna purple....hi2...sehati dan sejiwa la pulak.......

Thursday, January 03, 2013

Crochet cutey ice-cream

 
Kalau post yanng lepas kita citer pasal cupcake, kali ni pulak nak citer pasal aiskrim! emm, sedapnya! 
Tapi tak boleh makan lagi sekarang...masih lagi pantang benda2 berais ni... (tengok lah sampai bila boleh bertahan...heheh..;)
Dah lah sekarang ni asyik mood nak makan je...sampai mengait pun, cari pattern2 makanan je...huhu...tapi takpelah, mengait benda2 makan ni tak menambahkan kalori kan.........ahaks...;)
Ok, jom kita menjamu selera mata dengan aiskrim saya ni ye...ada 3 perisa semuanya, vanilla, strawberry dan blueberry bersalut chocolate rice.....aww, menggoda sungguh la aiskrim2 ni! kih3...:D

Sape nak pattern aiskrim yang cute ni boleh tengok sini ok...
 

Thanks nini yang sudi share pattern ni kat blog dia...:)

Tuesday, January 01, 2013

Selamat Tahun Baru 2013


bHowb To Photo Greeting bCards New Years 2013 2013 New Yearb Greeting bb How To Free Cards New Years 2013
pic:google
Semoga tahun baru 2013 ini menjadikan diri kita insan yang lebih baik...
Semoga tercapai segala azam dan impian...
Semoga tahun baru 2013 menjadi tahun yang lebih baik dari tahun2 yang sudah...
Selamat Tahun Baru buat semua...:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews