Sunday, January 20, 2013

Tutorial: Crochet jar cover

 Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu semua....
Hari ni saya nak berkongsi dengan anda semua macam mana caranya nak kait jar cover ataupun sarung botol. Kepada yang dah expert tu rasanya senang sangat nak buat jar cover ni kan...tapi kepada yang baru2 nak belajar mengait tu bolehlah dijadikan panduan ye...
Nak kait jar cover ni tak ambil masa yang lama pun..rasa2nya kalau straight je mengaitnya, dalam sejam atau dua jam dah boleh siap kot..tapi saya ni mengait sekejap, pergi masak pulak kat dapur, jap2 lagi kang adik Mueez pulak nak menyusu....kait benda simple pun sampai ke malam baru siap...he2..

Ok, mula2 sekali bahan2 yang perlu ada untuk buat jar cover ni adalah;
1. Benang kait ~ saya guna benang lebih2 je..sebab memang tujuannya nak menghabiskan benang lebih tu semua...
2. Botol kaca ~ saya guna botol prego, nak guna botol apa2 pun boleh, yang penting isi kat dalamnya abiskan dulu ye...he2
3. Jarum kait ~ yang sesuai dengan saiz benang
4. Pemotong benang atau gunting
5. Kesungguhan atau minat untuk mengait ~ yang ni penting ye, kalau tak, tak jadi nanti....ngeh..ngeh..ngeh..;)

Langkah seterusnya, kita kait dulu tapak botol tu...
Foundation : ch4, join with sl st in first st to make a ring 
Round 1:  ch2, 9 hdc in ring, join to ch2 space at beginning of round with a
sl st. (9 sts)
Round 2:  ch2, 2 hdc in each stitch around, join to ch2 space at beginning of
round with a sl st. (18 sts)
Round 3: ch2, *2 hdc in first st, 1hdc in next st* repeat from * around, join
to ch2 space with a sl st. (27 sts)
Round 4: ch2, *2 hdc in first st, 1 hdc in next 2 sts* repeat from * around,
join to ch2 space with a sl st. (36 sts)

Kalau botol yang anda guna tu besar, sila tambah lagi row tu dengan menambah bilangan stitch di tempat yang ada simbol * tu...... alah, macam basic kalau kita nak kait topi tu.....faham kan? kalau tak faham angkat tangan ye...he2
Untuk row2  your boat yang seterusnya :  ch2, hdc around, join to first st with a sl st

Ulang sebanyak mana yang anda suka sehinggalah mencapai ketinggian botol yang kita guna tu...ok?
Dan inilah rupa jar cover yang dah siap...nampak macam baby cocoon pulak kan...he2...saya guna benang2 lebih, sebab tu warnanya jadi tak sekata macam kek lapis..;)
Botol yang dah siap pakai baju ni boleh lah kita gunakan untuk letak pensel ke, jarum kait ke..apa2 jelah...nak letak garam ke, gula pun boleh, tapi kena jaga elok2 lah...nanti terkena minyak ke apa2 tertumpah kat dapur tu kotor pulak kan...

Ok, dah abis....selamat mencuba ye!

3 comments:

  1. Hello Lia,

    So nice stopping by to visit and peruse you lovely blog! I have enjoyed many of your posts. Guess what? I have made a few crochet covered jars last month and have a post draft in the making. I was inspired by a blogger who lives in Kuwait (http://tsdailytreasures.blogspot.com/). Tammy likes to crochet too and has some fun items posted that she has made.

    Nice meeting you!
    Kindly, Lorraine

    ReplyDelete
  2. cik lia... bestnyer tutorial ni... warna-warni tapi tetap menawan hati..

    saya ada byk gak benang lebih2 kait ombak biru aritu.. gamaknya biru lagi la lepas ni.. nnti bila dah cuba dan ala2 blur kita tanya cik lia ek.. hehehe... :)

    ReplyDelete
  3. Wahh..nak wat jugak tapi tak sempat la..hee..saki baki benang pun banyak nak abiskan...macam2 boleh buat...kann!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews