Tuesday, July 01, 2014

Tutorial ~ Cara pasang awning pada shawl

Assalamualaikum semua.......Alhamdulillah....bersua lagi kita di alam maya ini....:)
Syukur kerana hari ni diberi mood yang baik dan juga kelapangan waktu untuk menaip huruf2 di blog My Craft Garden ni....he2...
Saya ni jarang2 je share tutorial di blog ni....so, apa kata hari ni kita tengok tutorial yang agak simple ni...hihi...macam mana nak pasang awning pada shawl...cewah...sejak2 terjebak dengan bidang menjahit tudung ni tetiba keluar entry jahit awning pulak ye...;)

Ok, saya ajar sikit2 jelah ye...sebab memang ada sikit je pun ilmu jahit tudung ni....bak kata pepatah, " sikit sama dicicah, besar sama dilapah...' kan? heheh
Selebihnya anda boleh tengok gambar....kalau tak faham nanti boleh tanya...in sha Allah saya cuba jawab mana yang termampu......

1) Pertamanya, haruslah ada shawl atau selendang yang nak ditambah awning tu.....ni shawl yang saya guna...dah lama tersimpan kat dalam laci sebab malas nak melilit2...huu...

2) Ni bahan2 yang diperlukan untuk menjahit....antaranya gunting, erasable pen (guna kapur pun boleh...), kain untuk awning, kertas suratkhabar untuk buat pola dan kain pengeras atau nama lainnya bakrum...

Ahaa..... cik 'abang' ni yang paling penting ye......kalau takde cik abang boleh juga guna cik singer ke, cik juki ke cik epal ke...apa2 jelah kan.....:)


3) Ok, mula2 kita kena sediakan awningnya dulu... pola awning tu boleh tekap je kat mana2 tudung yang anda selesa pakai....tekap kat suratkhabar lepas tu tekap pulak kat kain yang nak dibuat awning tu...tapi lebihkan sikit untuk basi...yang ni kita kena lipat tau baru dia jadi bentuk halfmoon ni...

4) Next step, kita ambik pulak kain pengeras atau bakrum, ironkan kat tengah2 awning tu macam ni...ingat, kain bakrum ni ada bahagian yang bergam...so,bahagian yang ada gam tu kenalah letak kat belah bawah ye...kalau letak kat atas nanti habislah melekat2 kat iron tu kang....hehe...
Ok, dah siap gosok, sila trim bakrum yang tepi2 tu bagi sama  dengan kain awning tu...

5) Lepas dah cantik macam ni kita jahit pulak kat tengah2 awning tu....
 dah siap jahit dia akan jadi macam ni....


Saya jahit 2 line macam ni barulah kemas dan terletak je awning tu....


 kemaskan pulak dengan jahitan tepi ye....kalau tak nanti dia berbulu....

6) Sekarang masanya untuk kita cantumkan awning yang dah siap tu dengan shawl.....kita cantumkan pada sebelah yang melengkung tu ye...maksudnya jahit bahagian yang melengkung tu dengan shawl. Bahagian yang lurus tu lah nanti akan jadi awning di sebelah depan...boleh faham ke tak ni ye? takpelah, cuba buat dulu...nanti mesti faham...hehe...

Untuk nampak lebih kemas, kita jahit tindih pulak sebelah atas awning yang dijahit tadi....so, akan nampak macam ni...
 Tadaaaaa......dah siap! shawl lama yang diberi nafas baru.....dah bertukar menjadi shawl berawning....he2....lepas ni dah tak ada masalah lagi nak bershawl kan? sarung je, pastu pin......hihi :)


Nak tengok model pakai ke? huh....ni yang lemah ni...sebab saya ni sangat lah pemalu orangnya....kih3....tapi tepek jugaklah gambar model ni sekali- sekala kan.......;)

Ok dah lah ye.....model malu2 dan ada unsur2 control ayu di situ ye.....ahaks.......
Izinkan saya mengundur diri dulu....
Semoga perkongsian ilmu yang sedikit dari saya ni akan memberi manfaat kepada anda semua.....
Selamat mencuba dan selamat menunaikan ibadah puasa buat semua.......:))

17 comments:

  1. wow... teringin nak ganti awning tudung2 lama.. dah lembik semua.. cik lia guna kain jenis apa ek utk awning tu..?

    apapun.. terror arrr mamaleesya sekarang! hehehe...

    ReplyDelete
  2. zila; kalau dh tau cara boleh ganti sendiri je awning tudung yg lama2 tu kan....yg ni sy guna kain sb line...boleh juga guna thai silk, cotton, kodroi...

    terror ke? haha...amatur lg ni...;)saje share ilmu sikit2...;)

    ReplyDelete
  3. Salam. Nak tanya, awning tu letak di tengah2 selendang ke?

    ReplyDelete
  4. wan kuntum; tengok pada jenis selendang....kalau yg saya ni letak di tepi, maksudnya sebelah panjang dan sebelah lagi pendek...tapi kalau halfmoon elok letak di tengah..:)

    ReplyDelete
  5. Assalam, wow terujanya sy, terima kasih sis, idea yg terbaik, sy nk cuba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....he2...sama2 armah...boleh la cuba lepas ni ye...

      Delete
  6. Assalam sis..perkongsian berguna..thanks..kat mana ye nak dapatkan kain pengeras tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam....t.kasih sudi singgah di blog saya..
      Kain pengeras tu nama dia kain balkrum (tak pasti ejaan betul ke tak ni..)boleh beli di kedai2 barang2 jahit...

      Delete
  7. Assalam... menarik, nak buat juga, tp nak tanya shawl tu x payah gunting ekk.. terus jahit je ngn awrning.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...shawl tu seeloknya kita gunting dulu bentuk curve sikit kat bahagian yg kita nak cantum awning tu, baru awning cantik je terletak....tp yg ni saya malas, terus jahit je...he2

      Delete
  8. ukuran mcm mana ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tekap je kat awning tudung sedia ada yg selesa pakai...

      Delete
  9. Kain thai silk utk buat awning boleh beli kat ner kak?

    ReplyDelete
  10. Fairuz mariff, kain tu saya beli di kamdar....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews