Friday, August 26, 2011

Pastel colour baby beanie

Hi...tinggal 4 hari je lagi nak raya....baju aleesya pun saya tak  jahit lagi ni, kuih raya pun tak bertambah2 lagi nih....(yang handmade lah...yg beli setiap hari bertambah!haha..) baju raya pun tak sempat nak bermanik, bukan salah saya tau...baju raya saya tu yang lambat siap, so tak sempat lah nak bermanik crumble mumble bagi...huh...takpe,takpe, kita aim untuk raya haji pulak ye....;)hi2...
emm.....harap2 semuanya berjalan lancar dan berjaya dibereskan sebelum menjelang hari raya nanti....tahun ni turn hari raya pertama di kampung saya pulak...yeehaa!:D
 Ok, kali ni saya nak tunjukkan baby beanie tempahan dari customer, aida...design ni dipilih oleh aida, pastel colour + 2 bunga kecik......Alhamdulillah, dah pun selamat sampai kepada tuan punya...boleh lah melaram di hari raya nanti ye...:)

Tuesday, August 23, 2011

Dress aliaa

 Tengok tajuk tu betul2..........dress aliaa ye..bukan dress aleesya....hehe....(hai...bila lah mama nak buat dress aleesya pulak ni...)
Dress ni tempahan dari kak mai, khas untuk anak daranya alia, 7tahun....
Tak pernah saya buat dress sebesar ni...biasa buat yang saiz kiut2 je...hihi....
Kak mai dah bagi contoh dress kat saya, so saya ikut jelah betul2 pattern dan saiz dress pengukur tu....dan inilah hasilnya....anak kak mai ni walaupun baru 7 tahun, tapi dia agak bam-bam sikit...hehe...kak mai yang cakap ni, bukan saya ye...:)
Sebenarnya kak mai tempah dress ni sebelum bulan puasa lagi, dan bukan untuk raya pun....tapi nampak gayanya boleh buat pakai raya teruslah ni ye kak mai...
yg ni bahagian belakang....
Anyway, thank you so much sebab sudi menempah dengan saya....:)

Saturday, August 20, 2011

Sunshine floppy hat

 "You are my sunshine...........
my only sunshine..........."

Tiba2 je teringat kat lagu ni...hehe...terus saya pun letak tajuk entry hari ni sunshine floppy hat....sebab floppy hat ni warnanya sangat terang memancar2 bak sinar sang suria..ceeeewah!
Warnanya sama macam baby  beanie yang saya buat untuk azian dulu...cuba tengok SINI..ni atas permintaan customer saya, norhaya...
Alhamdulillah, floppy hat ni dah selamat sampai kepada tuannya..dan harap2nya norhaya suka lah dengan topi  ni ye....:)
Oklah, hari ni saya ada banyak benda nak buat...sampai dah tak terbuat rasanya...huhu....takpe,takpe.....saya akan cuba jadi 'SuperMak' hari ni.....hahaha....
Nanti saya post lagi ye mana2 tempahan yang dah siap ye....:)
 "Selamat berhujung minggu!"

Thursday, August 18, 2011

Sweet cardigan for Aleesya..

Agak2 ada tak 'wordless thursday'?kalau ada rasa macam nak buat je hari ni....heheh....sebab rasa macam malas nak taip banyak2....mengantukkk lah....semalam tido lewat sebab buat tat nanas....alhamdulillah.....dah siap dah sejenis kuih....ada 29 jenis lagi nak buat nih....ngeh...ngeh...ngeh....

Oraitt, cakap tak nak citer banyak2 kan? so straight to the point.........inilah dia cardigan yang saya kaitkan special edition untuk aleesya. Dah lama sebenarnya saya berangan nak buat cardigan macam ni untuk aleesya, akhirnya tercapai jugak lah impian saya tu...takdelah susah sangat rupanya, 2,3 hari pun dah boleh siap....sebab pattern ni simple, hanya guna double crochet je...

Kenapa saya pilih warna putih ye?orang kata warna putih cepat kotor....tapi takpe, sebab saya rasa warna putih + light pink ni nampak comel je kalau budak2 kecik macam aleesya ni pakai kan?....

Laa....tadi kata nak wordless thursday....terbanyak pulak dah ceritanya ni haa.....;)
ini bahagian2 cardigan yang belum dicantum...
Taadaa.....dan inilah hasilnya!! Sweet tak? hehe...tapi kali ni takde model lah...sebab model cilik saya tu dah tak berapa minat bidang modelling ni....dia dah beralih arah ke bidang ICT la pulak sekarang....hahaha....

Ok, nak pergi sekolah dah ni.....babai! see u....:))

Wednesday, August 17, 2011

Green tissue box cover

Tadi, masa tengah 'membelek-belek' fail2 kat laptop saya ni, terjumpa lah gambar sarung kotak tisu kaler hijau ni...rupanya saya dah terlupa nak entrykan hasil kaitan saya ni..emm, dah lama siap sarung kotak tisu ni, sebelum bulan puasa lagi...tempahan dari kak niza, cikgu sekolah saya...

Sebenarnya ada lagi beberapa projek/tempahan customer yang saya dah siapkan tapi belum berkesempatan nak share dengan anda semua....maklumlah, saya sekarang ni kan nak kena berebut dengan aleesya dulu baru boleh berblog....adoii....sekarang ni aleesya tengah kusyuk 'baca' buku....dia tak sedar saya buka laptop....hihi.....syhhhhhhh....jangan bising2 ye, nanti aleesya dengar....habislah....tak publish pulak la entry saya ni nanti...heheh...:P

Ok,ok, jom tengok gambar pulak....
nampak macam kek pandan je kaler hijau macam ni kan?he2....:
Thank you so much kak niza ye, sebab sudi menempah dengan saya...(sorila lambat sikit buat entry....he2 :)

Sunday, August 14, 2011

Sunshine Award from Kak Aisyah

 Salam sayang kepada anda semua...
Hari ni dah nak masuk 14 hari kita berpuasa...sekejap je rasa kan? macam baru je lagi puasa....tup-tup, lagi 2 minggu dah nak raya.....kuih raya tak buat lagi ni!huh...bila la start ni...tunggu ada mood dulu lah....hihi....:P

Hari ni mood nak berblog dulu ye...aleesya dengan abahnya tengah tido lagi tu....so, dapatlah saya berentry dengan aman dan sentosa....lalalalala.....
Di pagi ahad yang indah ni, sebenarnya saya nak ucap banyak2 terima kasih pada kak aisyah yang sudi memberi award ni kepada saya.....tq so much!
Ok, dan ini tugasan yang perlu saya buat....serba sedikit tentang diri saya;
  • suka mencuba sesuatu yang baru, cth: cuba pattern baru!he2....
  •  sukakan kesempurnaan.....cth: kalau mengait, saya akan buka semula apa yang saya kait tu, walaupun dah banyak! kalau saya rasa tak cantik....dan kait semula sampai puas hati....
  • suka masak makan mee...
  • suka makan kuih/biskut yang comel2...
  • geli pada binatang yang lembik2 dan suka hisap darah....eiii....cuba teka apa?
  • suka shopping!!
  • seorang yang pemalu tapi mudah mesra....??!!hahah...tak tahulah betul ke tak ni...;)
Oklah....rasanya cukup lah setakat tu je....nanti kalau nak citer semua, boring pulak kan?
Dengan ini saya nak anugerahkan pula award ni kepada rakan2 blogger a.k.a crafter yang lain......iaitu:
  1. ila
  2. ainaa
  3. amani
  4. halizda
  5. zara
Jemputlah mengambil award ni ye....:))

Tuesday, August 09, 2011

Happy Birthday Aleesya....yang ke 3 tahun....

*entry khas untuk anak mama aleesya...* 
Happy Birthday Aleesya! Buah hati mama dan abah....
Tahun ni birthday aleesya jatuh pada bulan puasa...so, mama tak sempat nak plan apa2 untuk aleesya...sebab sibuk dengan benda lain...sibuk siapkan tempahan mengait, sibuk buat persiapan nak raya...(amboih, cepatnya nak raya....hihi....) sibuk macam2....kesian kat aleesya.....kalau tahun lepas, mama siap ambik CRK sebab nak masak2 untuk birthday party aleesya....tapi tahun ni........................................................................
mama dengan abah bawa aleesya pergi makan kat 
PIZZA HUT!!  jer
Yeay!! aleesya kan suka makan spaghetti kat pizza hut...

So, hari ni kami bertiga berbuka puasa di PIZZA HUT temerloh.....makan spaghetti, lasagna, chicken wing dan of course la pizza kan....hehe....ok la tu kan, aleesya? yang penting kita semua happy! kan?
Tapi dalam kereta tadi,on the way nak balik, aleesya ngamuk2, nak itu, nak ini.....rupa2nya........nak TIDO!....
sampailah balik rumah, dan sampailah sekarang ni, aleesya tido.....(sebab tu mama boleh buat entry ni dengan jayanya.....heheh)
Oklah, jom kita flash back balik masa aleesya kecik2 dulu nak tak?bukan apa, rasa macam baru je lagi aleesya dilahirkan....sedar-sedar dah 3 tahun rupanya....dah besar anak mama ni rupanya....patut lah mama dah tak larat nak dukung....hihi...
ni lah aleesya masa zaman baby dulu2....

Monday, August 08, 2011

Crochet headband for adult

 Heheh....bersua lagi kita di edisi entry sesudah sahur.....;)
Kali ni saya betul2 nak citer pasal headband yang saya buat untuk kak mai ni...bukan macam semalam....tiba2 je lari tajuk....haha
Headband ni sebenarnya dah lama ditempah oleh kak mai, tapi lambat sikit baru dapat share dengan anda semua...ni semua atas faktor2 yang saya ceritakan semalam tu lah.....huh
Biasanya saya buatkan headband untuk budak2 dan baby sahaja.....tapi kali ni kak mai minta saya buatkan untuknya headband saiz dewasa....tak ada masalah, cuma panjangkan sikit headband tu dan yang lain2 sama je macam budak2 punya.....ok,thanks kak mai! tak boleh nak tulis banyak2, sebab jap lagi nak siap2 nak pergi sekolah ye...hari ni isnin.....ahhh! mal*snya rasa....:-| {monday blues}

Sunday, August 07, 2011

Crochet headband for adult

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan Al-Mubarak....
Wah......lebih kurang seminggu dah kita semua menunaikan ibadah puasa.....alhamdulillah....dan lebih kurang seminggu jugalah saya tak berjaya nak keluarkan entry baru....bukannya tak ada barang baru yang nak ditunjukkan, tapi, emm, biasalah kekangan2 masa, kesibukan yang ntah apa2 dan beberapa lagilah faktor2 yang lain.....cewahhh....ayat macam mesyuarat post-mortem SPM pulak....ahaks...;)
Tapi kan, faktor yang paling utama yang menghalang saya nak berblog adalah Aleesya! arghhhh...!!
ni lah dia budak buchuk tu.....huh..
Let me explain.........macam ni, sekarang ni aleesya dah ada hobi a.k.a kegemaran terbaru, asal dia nampak je mama dia buka laptop, mulalah dia datang menyibuk dekat....dengan dialog yang berbunyi, "mama, icha nak tengok upin dan ipin boleh tak?". Bunyi macam ayat tanya, tapi yang sebenarnya adalah ayat paksa!....huhu...
Lepas upin ipin, nak tengok mr.bean, lepas tu dora, lepas tu pulak pocoyo, lepas tu baa baa black sheep.....dan yang sewaktu dengannya...jangan tak caye ye puan2, dia dah boleh gerak2kan hujung jarinya yang halus mulus tu pada touchpad sendiri! Maksud saya, dia dah pandai pilih sendiri video2 katun mana kat youtube tu yang dia berkenan...bila ter'double' klik kat videu tu kan, video tu akan jadi full screen, pandai pulak lah dia tekan butang Esc utk back tu normal screen....Wah! ini dah cukup advance untuk budak kecik yang baru nak masuk 3 tahun jagung ni!

Saya rasa lah kan, aleesya ni dah lama tau buat kajian macam mana nak guna touchpad, macam mana nak pilih katun2 yang best kat youtube dan macam mana nak jadi seorang blogger tegar! hahaha.....
Dan sekarang kalau nak buka laptop, saya terpaksa menyiapkan mental dan fizikal untuk berebut dengan dia, dan selalunya yang kecik lah yang akan menang....yelah, yang besar kenalah mengalah...kan orang tua2 dulu ajar macam tu...hihi....
Ataupun, option yang kedua, buka laptop waktu dia tido....haaa, macam sekarang nilah....sudah je sahur terus buat entry....*tee..hee*

Aik?? awat tajuk lain cerita lain nih?heheh...mama terlupa sudah....syok sangat dapat tekan keyboard setelah beberapa hari asyik berebut dengan aleesya je...takpelah, saya tangguhkan dulu cerita pasal crochet headband tu for next entry la ye?....doakan saya berjaya dalam 'perebutan' laptop dengan aleesya nanti....;)

Ok, sebelum mengundur diri...saya nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua umat Islam yang menunaikan ibadah puasa.....(walaupun dah agak lewat nak ucap juga...)semoga ramadhan kali ini membawa seribu rahmat untuk kita semua.........aminnnnn.
kredit picture tu [link]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews