Sunday, July 06, 2014

Resepi bengkang ubi kayu ~ mudah

Assalamualaikum dan salam hujung minggu buat semua....
Alhamdulillah kita bersua lagi hari ni dalam edisi ahad 6 Julai 2014 bersamaan dengan 8 Ramadhan 1435....he2...dah macam rancangan tv pulak kan....
Oklah, memandangkan hari ni hari ahad, jadi, apa kata kita letak tepi dulu benang2 kait tu.....kita main masak2 pulak....nak tak?

Resepi yang saya nak share ni sebenarnya cukup mudah tapi jarang2 je kita nak membuatnya..... resepi bengkang ubi kayu.....resepi ni originalnya daripada ibu mertuaku....he2.....dia memang pakar bab2 buat kuih tradisional ni....tanya je nak kuih apa semua boleh buat......bertuah menantu dia ni kan......haha...:))

Oraitttt...........jom tengok macam mana resepinya.....

~Bengkang ubi kayu~

2 cawan ubi kayu yang disagat
1 cawan santan pekat
1 cawan gula (nak manis boleh tambah lagi)
1biji telur
secubit garam
sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya:
1. Tapis dulu ubi yang telah disagat sampai keluar airnya. Biarkan dulu dalam setengah jam ke...sampai air warna putih tu keluar....
2. Ambil ubi tadi campurkan dengan santan (santan tu tinggalkan sikit untuk letak atas bengkang masa nak membakar nanti), gula, telur, sedikit garam dan pewarna kuning dan kacau.....
Kalau ikut cara mak mertua saya, dia masak dulu bahan2 ni atas dapur bagi masak sikit2, lepas tu baru masuk dalam oven....nanti cepat lah sikit bengkang tu masak....kalau nak masuk oven terus pun takpe...
3. Ok, next, masukkan dalam loyang, bakar pada suhu 180 -200 C (bergantung pada oven masing2 ye...)
4. Ni lagi satu tips, kalau nak bengkang kita nampak cantik dan berkilat2 kerak dia, letakkan sedikit santan kat atas bengkang tu...sikit je, dalam 2,3 sudu letakkan sikit2 kat atas permukaan bengkang tu....
5. Dah masak, sejukkan, dan sedia untuk dihidang......:)

Ni bengkang versi saya ye....saya tak gunakan oven....saya gunakan pemanggang ajaib...sama je kaedahnya...cuma saya rasa guna pemanggang ni lagi cepat masak berbanding guna oven...




Ok, jemput makan ye.....oppss...silap, bulan puasa....he2....jemput masak sendiri untuk berbuka nanti ye.....heeee....;)

6 comments:

  1. wah sedapnya..terliur.. lia yg benang tu ummi beli dari cotton house online store di fb..memang jenis berbelang mcm tu..ummi dah reply komen lia di blog ummi ..thanks for dropping by :-)

    ReplyDelete
  2. rajinnya dia buat kueh untuk berbuka. Nampak sedap bengkang tu. :D

    ReplyDelete
  3. thanks ummi!boleh lah cuba buat nanti ye...
    sy dh baca komen ummi....tp memang cantik lah benang tu! :)

    ReplyDelete
  4. thanks yati, mood rajin datang baru boleh buat kuih tu...heheh...

    ReplyDelete
  5. Salam, aduh sedapnya! Even sy xminat makan kuih ni, tp bila bulan puase, semua benda pun nampak sedap...haha :D

    ReplyDelete
  6. Waktu puasa ni, asal nampak gambar makanan & resepi mesti nak try. Antara yg dlm list skrg ialah resepi semprit arwah mama Yati & resepi bengkang ubi kayu ni. :D Salam Aidilfitri yg akan menjelang...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews