Tuesday, January 31, 2012

Sweater biru untuk baby boy

 Malam ni tiba2 teruja nak buat entry lagi....heheh....kenapa ye? sebab saya teruja nak share dengan anda semua "my first sweater for baby boy!"....hihi...seronok sangat rasa bila berjaya siapkan sweater kaler biru ni...sebenarnya, sebelum ni saya dah pernah buat sweater untuk baby girl....tapi tak sama kalau kita nak buat untuk boy....tak boleh nak fancy2 sangat....so,terhasil lah sweater biru yang simple ni bersama dengan topi dan juga booties....
combine dengan kaler grey dan putih sikit bagi ceria....:)

Pattern ni pulak bukanlah exactly saya ikut  dari free pattern yang saya search...tapi dah diadun semula.....ceewah.....maksudnya saya adjust sikit2 ikut kesesuaian dan citarasa saya......he2..
Pattern booties tu pulak memang 100% ikut suka hati saya............hahaha....XD
Ooo, lupa nak bagitau, ni tempahan lin, cikgu sekolah saya.....untuk anak saudaranya yang baru je lahir hujung tahun lepas.....dan tempahan ni juga sebenarnya pending dari tahun lepas juga.....adoiii....kesian kat lin....nasib baik lah dia ni sangat baik dan penyabar orangnya....hehe....maaf banyak2 ye lin.......thanks sebab sudi menempah dan sanggup menunggu....huhu....

Dan, untuk menghargai customer saya yang baik hati ni, saya sediakan packaging yang special untuk dia....tengok lah ni....:)
hehe...nampak bayang2 booties kat dalam tu....cute je....


Ok, saya stop sini dulu ye..........nak tengok ustaz don pulak ni.......
jom kita tengok sama2 nak.....:))

Saturday, January 28, 2012

Sepasang topi kait

Yesss.....mood nak berentry akhirnya tiba jua......ya, setelah sekian lamanya blog ini kutinggalkan.......cewah....dan hari ni tibalah masanya untuk meng'update' blog.......;)
hai....macamana nak capai azam tahun baru kalau macam ni......bercinta nak buat entry baru....heheh...
Oklah, jom tengok projek terkini......tempahan yang agak lama berstatus pending ni akhirnya complete.....huh...
Sepasang topi, satu untuk gegurl dan satu lagi untuk boboboy.....ini sebenarnya tempahan customer kepada kawan saya.....he2....boleh faham tak? maksudnya kawan saya ni order dengan saya bagi pihak customer2 ni....:))
Actually, 2 customer yang berbeza ni......dan jangan salah faham ye.....ni order lama tau....sebelum keputusan muktamad diambil......;)

pinky sunhat with two roses for gegurl.....
crochet hat with brim untuk boboboy....

Ok, kita tengok pulak macam mana model saya menggayakan topi2 ni.....:))
ok....ready.....1,2,3.....

Ok,itu saja untuk hari ni....selamat berhujung minggu semua.....and have a nice day!! :))

Tuesday, January 10, 2012

Periuk Padang Besar Part 2

Orait.....bersua lagi kita dalam kisah bersiri " Periuk Padang Besar Part 2"...heheh...ni sebenarnya sambungan daripada kisah periuk yang semalam tu...kalau anda tak baca lagi, sila klik SINI ye....
Dipendekkan cerita, pencarian periuk idaman saya tu akhirnya berbaloi bila saya berjaya membawa pulang 3 bijik periuk cap buaya besarrrrrrr punya!
Ni lah dia haa..........

Orang tua2 panggil ni periuk 3 beradik....yang bongsu tu diameternya 28cm, yang tengah 30cm dan yang sulung 32cm...;)
saje saya pilih yang ada telinga macam ni, senang sikit nak angkat...fuhh...puas hati dapat beli periuk saiz gedabak macam ni...bolehlah kita buat makan2 nanti ye.....hehe..(yelah tu....) kalau tak pun, simpan jelah dulu...nanti2 nak guna senang, kan....orang kata periuk cap buaya ni tersangatlah tahan lama...buktinya, periuk mak saya kat kampung tu, dah lebih 30 tahun pun masih ok.....:)
Mesti ada yang tertanya2 berapalah agaknya harga periuk gedabak saya ni....berpatutan sangat harganya ye puan2, cuma RM75 untuk 3 biji! haa, best tak? hihi....suka.........:))

Dalam kesuntukkan masa yang ada, sempat jugak saya capai talam yang tradisional sangat ni......mak2 kita semua mesti ada talam macam ni kan....
yang ni pun murah jugak, RM10 je satu.....

My MIL pun tak kurang hebatnya bab2 shoping ni....dalam pada dok bagi cadangan dan saranan kat saya nak beli periuk apa, sempat juga dia beli satu set periuk saiz kecik hingga ke saiz sederhana (5 beradik kot...) dan satu tong air yang ada paip cap zebra yang selalu orang guna time kenduri tuuu....tapi sayangnya tak sempat nak snap gambar............:(
ehem, ehem.... yang paling bestnya pulak bila MIL hadiahkan kat saya satu daripada periuk 5 beradik yang dia beli tu.......heee:D
hehe...comel tak? tapi yang ni bukan cap buaya...cap apa ntah...siam punya...
 dan inilah hasil tangkapan saya di Padang Besar hari tu....

Oklah....nampaknya tu saja lah yang saya nak citer dengan anda semua hari ni....so, kalau ada sape2 yang terasa nak shoping periuk belanga tu, memang saya rekemenkan beli lah di Padang Besar ni sebab harganya yang murah dan banyak pilihan.....tapi rasanya kat Rantau Panjang ataupun Pengkalan Kubor pun best jugak kan? sapa ada pengalaman....jom lah share....:))

Monday, January 09, 2012

Periuk Padang Besar Part 1

Sedar tak sedar hari ni dah 9/1/12....sekejap je kan...rasanya baru je lagi saya buat entry tahun baru hari tu...heheh...lepas saya buat entry topi ala dato' siti hari tu, adalah beberapa orang nak order, tapi saya minta maaf banyak2 ye, saya terpaksa tolak walaupun rasa macam tak sampai hati je nak menghampakan permintaan orang..tapi nak buat macam mana, keputusan muktamad dah pun diambil...dan saya nak umumkan sekali lagi di sini bahawa saya:
"Tidak lagi mengambil sebarang order untuk apa jua bentuk samada crochet, felt ataupun menjahit..."

Semua hasil kait yang saya tunjukkan kat blog ni selepas penngumuman ni dibuat sebenarnya adalah order2 lama yang tak sempat saya siapkan tahun lepas ataupun dalam erti kata lain, order2 yang terbengkalai...huhu...harap semua faham ye...

Actually, bukan ini yang nak saya ceritakan sebenarnya...topik asalnya, saya nak cerita pasal 3 bijik periuk yang saya beli kat Padang Besar masa cuti sekolah baru2 ni!

Cuti panjang baru2 ni, saya balik ke kampung suami di Kedah. Lebih kurang 2 minggu kat sana so, sempatlah berjalan2 ke Padang Besar....ni bukan first time saya pergi, dah 2nd time ke 3rd time ntah...tak ingat....hehe...tapi pergi yang dulu2 tu tak terfikir pulak nak beli periuk.....haha
Perjalanan dari Teloi Timur (kampung suami) ke Padang Besar tu lebih kurang 2 jam je...tapi sebab kami bertolak dari rumah dah agak lewat, so sampai kat sana dah hampir2 pukul 4...
Ni pemandangan di sepanjang ladang tebu yang terbesar di Malaysia kot....cantik sangat panorama kat sini... dah dekat2 nak sampai dah ni...
yang ni pulak mr driver yang sangat sporting....mmuahhh!! 

 Ni pandangan bazar dari luar, gelap sikit sebab hujan....

Bazar ataupun kedai2 kat Padang Besar ni tutup dalam pukul 7, tapi pukul 6 lebih tu peniaga dah mula mengemas2 apa yang patut....so, kalau sampai petang macam kitaorang ni, tak banyak sangatlah masa yang ada nak round2 semua....
Ini pulak keadaan sebelah dalam bazar....bangunan 2 tingkat dengan beraneka jenis kedai. Tapi yang paling banyak, kedai2 baju lah....selain daripada kedai kasut, handbag, asesori wanita, kedai mainan, kraftangan dan baaaaayakkk lagi....hihi...:)
Dan inilah dia kedai yang saya cari2....kedai periuk! yeehaaa....:D
tuuu dia....macam2 ada....pilih...pilih....
Masa dah suntuk, masuk satu kedai je terus pilih nak periuk yang mana...lagipun dalam kepala ni saya dah aim nak beli periuk cap buaya...yelah setelah beberapa lama saya buat research di internet ni, hasilnya cap boye lah yang paling berkualiti dan tahan lama....hee...;)
Wah...serius nampak dua2 orang ni....he2...bersama MIL membincangkan isu2 periuk yang terkini...:)
Akhirnya dapat jugaklah saya beli periuk idaman hati...nak tahu periuk macam mana saya beli? tunggu dulu ye...jom kita cuci mata tengok kedai apa lagi yang sempat saya terjah....
Kedai kerongsang...macam2 design terkini....huh, berpinar mata tengok! @_@
Dress budak kat sini pun cantik2 sangat...kebanyakannya semua berjenama....tapi jenama siamlah....haha...tak kisahlah, yang penting kain dia nampak kualiti dan harga pun sangat2 berbaloi!

Jalan-jalan, masuk kedai keluar kedai, tengok jam dah dekat pukul 7. Terpaksalah bergerak untuk balik...alaa, tak sempat nak masuk semua kedai...takpelah, nanti kita pergi lagi, kan abah?? hehe...

Ok, nampaknya entry saya kali ni dah pun sampai ke penghujungnya...opps, lupa la nak tunjuk gambar periuk yang saya beli tu! nantilah saya share dengan anda semua  dalam entry yang seterusnya ye..." Periuk Padang Besar Part 2..." :))
 Lastly, inilah rupa kami bertiga setelah selesai acara shoping2 di Padang Besar....

Mama: ceria, Abah: penat, Aleesya: boring.....;)

Sunday, January 01, 2012

Topi ala Siti Nurhaliza

Hehe....ini entry pertama saya untuk tahun baru 2012....azam tahun baru ni kan, tiap2 hari saya nak buat entry...opps....takdelah....tipu je...impossible...satu entry seminggu pun payah....hihi....ok, bukan itu yang nak saya ceritakan hari ni ye...tapi kali ni saya nak share topi/beret ala2 Siti Nurhaliza......awww....tak tahu lah jadi ke tak. Tapi nama pun ala2 kan...ada rupa sikit2 jelah....;)

Ni projek tahun lepas sebenarnya....(hehe... macam la lama sangat kan...:) Tempahan dari kak mai. Dulu kak mai pernah order headband dengan saya, dan kali ni dia order topi dato' Siti pulak....nak tengok? jeng..jeng..jeng...

Syhhh! kak mai pun belum tengok lagi ni sebenarnya....yelah, kan cuti sekolah....tak sempat lagi nak jumpa dengan dia. InsyaAllah, hari pertama persekolahan nanti, akan kuserahkan pada empunya diri....cewah....:))
 simple, cuma letak bow je sabagai penyeri....


yang ni bahagian belakang topi, ada macam ribbed sikit...

Oraitt, itu saja untuk hari ni........rasa2nya lepas ni nak buat untuk diri sendiri la pulak....(pakai kat dalam rumah jelah...aleesya n mr. abah je boleh tengok.....heheh..)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews