Tuesday, January 10, 2012

Periuk Padang Besar Part 2

Orait.....bersua lagi kita dalam kisah bersiri " Periuk Padang Besar Part 2"...heheh...ni sebenarnya sambungan daripada kisah periuk yang semalam tu...kalau anda tak baca lagi, sila klik SINI ye....
Dipendekkan cerita, pencarian periuk idaman saya tu akhirnya berbaloi bila saya berjaya membawa pulang 3 bijik periuk cap buaya besarrrrrrr punya!
Ni lah dia haa..........

Orang tua2 panggil ni periuk 3 beradik....yang bongsu tu diameternya 28cm, yang tengah 30cm dan yang sulung 32cm...;)
saje saya pilih yang ada telinga macam ni, senang sikit nak angkat...fuhh...puas hati dapat beli periuk saiz gedabak macam ni...bolehlah kita buat makan2 nanti ye.....hehe..(yelah tu....) kalau tak pun, simpan jelah dulu...nanti2 nak guna senang, kan....orang kata periuk cap buaya ni tersangatlah tahan lama...buktinya, periuk mak saya kat kampung tu, dah lebih 30 tahun pun masih ok.....:)
Mesti ada yang tertanya2 berapalah agaknya harga periuk gedabak saya ni....berpatutan sangat harganya ye puan2, cuma RM75 untuk 3 biji! haa, best tak? hihi....suka.........:))

Dalam kesuntukkan masa yang ada, sempat jugak saya capai talam yang tradisional sangat ni......mak2 kita semua mesti ada talam macam ni kan....
yang ni pun murah jugak, RM10 je satu.....

My MIL pun tak kurang hebatnya bab2 shoping ni....dalam pada dok bagi cadangan dan saranan kat saya nak beli periuk apa, sempat juga dia beli satu set periuk saiz kecik hingga ke saiz sederhana (5 beradik kot...) dan satu tong air yang ada paip cap zebra yang selalu orang guna time kenduri tuuu....tapi sayangnya tak sempat nak snap gambar............:(
ehem, ehem.... yang paling bestnya pulak bila MIL hadiahkan kat saya satu daripada periuk 5 beradik yang dia beli tu.......heee:D
hehe...comel tak? tapi yang ni bukan cap buaya...cap apa ntah...siam punya...
 dan inilah hasil tangkapan saya di Padang Besar hari tu....

Oklah....nampaknya tu saja lah yang saya nak citer dengan anda semua hari ni....so, kalau ada sape2 yang terasa nak shoping periuk belanga tu, memang saya rekemenkan beli lah di Padang Besar ni sebab harganya yang murah dan banyak pilihan.....tapi rasanya kat Rantau Panjang ataupun Pengkalan Kubor pun best jugak kan? sapa ada pengalaman....jom lah share....:))

8 comments:

  1. murahnya.. memang berbaloi. teringin nak pergi padang besar

    ReplyDelete
  2. wah... shopping!! bestnyer!! Buaya lagi.. hehe..

    Saya ada gak la beli periuk kat Rantau Pjg.. beli sikit je.. sbb tak brape pandai memasak..(tak rajin sebenarnya...ngee)

    ReplyDelete
  3. Kalau g padang besar suka pergi cari blouse...cantik-cantik dan murah ....baju baby girl pun banyak brand laura ashley lagi tu ...periuk pula suka beli kat pasar kota bahru gerai kak yah golok...heheheh

    ReplyDelete
  4. Eh... kita pun pegi Padang Besar tau awak, tapi tak sempat pun nak tengok macam-macam sebab dah pukul 5:00 ptg baru sampai. Next time nak pegi lagik. Hehe

    ReplyDelete
  5. ummi iman; memang berbaloi...murah, berkualiti dan macam2 ada!

    ReplyDelete
  6. zila; saya ni pun xbrp nak rajin jugak sebenarnya..hihi..tp bab2 shoping ni terus jadi rajin...wakakaka..:D
    kat Rantau Panjang pun rasanya lebih kurang je kan harganya, kebanyakkan barang dtg dr thailand....

    ReplyDelete
  7. kak suzie; mmg blouse & dress budak2 cantik2 sgt kan! sy pun sempat jugaklah rembat 2 helai blouse & dress anak...

    ReplyDelete
  8. kak reena; oo,pergi Padang Besar jg ke?he2.. lebih kurang lah dgn saya, tp sy awal sikit smpai kul 4 ptg..lain kali kena pegi awal sikit..baru boleh shoping baaaaaanyak2....haha...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews