Friday, May 28, 2010

Amigurumi Cherry

Hi.... pernah dengar amigurumi tak? Walaupun bunyinya macam pelik,tapi amigurumi ni sebenarnya benda yang sangat comel dan cute. Bagi orang yang suka mengait ataupun crocheter, mesti dah biasa dengan amigurumi ni.
Kalau mengikut Wikipedia, definisi bagi amigurumi ni adalah:

"Amigurumi (編みぐるみ?, lit. knitted stuffed toy) is the Japanese art of knitting or crocheting small stuffed animals and anthropomorphic creatures. The word is derived from a combination of the Japanese words ami, meaning crocheted or knitted, and nuigurumi, meaning stuffed doll.[1] Amigurumi are typically animals, but can include artistic renderings or inanimate objects endowed with anthropomorphic features."

Biasanya amigurumi ni dibuat dalam bentuk patung yang comel, contohnya Hello Kitty ke...(ni angan2 saya sebenarnya,tak terbuat lagi...he2).Ada juga amigurumi bentuk binatang,buah-buahan,cupcake dan macam2 lagi lah...tapi semuanya cute2.Eee,geram tengok...biasalah seni orang Jepun ni memang comel2 belaka.Dan inilah dia amigurumi saya yang pertama! Amigurumi Cherry..hehe,simple je.Sesuailah untuk beginner..saya belajar buat ni dari sini (dia ajar buah cherry je,daun tu saya tambah sendiri ye..)
So,buah cherry ni nanti boleh la gantung kat handphone ke,buat keychain ke....

5 comments:

  1. sooooo shweet.. dlm japanese cherry is sakurambo - skrng ni dah start musim cherry kat sini..mmg girls sukeerrrr sgt anything yg ber-cherry ni.. stickers, hp strap, keychain.. anything la.. will try to learn how to make this.. insyaallah..

    ReplyDelete
  2. thanks sue..oo,kat sana ada musim cherry ye?mesti best kan,tgk buah2 cherry masak ranum kat pokok..try la buat sue.letak kat beg pun cantik gak..

    ReplyDelete
  3. wahh.. nice.. hehe.. meh buat lain lain amigurumi..

    :D

    ReplyDelete
  4. tq ezyane..ni my first trial..lepas ni bleh la try buat yg mencabar sikit..hehe

    ReplyDelete
  5. awwww . happy to find your blog , tgh cari tuto menda ni skrg ni, hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews