Thursday, February 18, 2010

Agak2 nak buat apa ni ye?

Salam sayang semua...
I'm back! Ya,saya dah balik dari bercuti 3 hari 2 malam di Kampung Jengka Batu 13(kampung saya la tu..) sempena cuti Tahun Baru Cina.2,3 hari tak online ni rasa rindu plak kat blog.So saya buatlah entry ni untuk melepaskan rindu..he2.Sebenarnya takde projek yang terbaru pun..yang ada hanyalah projek WIP ni..nak tengok?haa..ni dia..Projek mengait yang baru suku separuh jalan.Terpaksa stop dulu sebab benang dah abis.Nak kena beli dulu benang yang sama kaler..
Nak buat apa ni ye?hehe..saya tak nak bagitau lagi sebab takut projek ni tak jadi.Ini adalah kerana,cewah..ni first time saya kait guna pattern mengait yang English version punya yang gunakan singkatan macam ni:

beg : begin(ning)
ch : chain
mm : millimeters
pat : pattern
rem : remain(ing)
rep : repeat
sc : single crochet
sl : slip
sp : space
st(s) : stitch(es)

Biasanya saya kait gunakan pattern yang Japanese version yang gunakan simbol atau diagram yang lebih senang nak faham, macam ni:
Saja nak try buat guna pattern english version ni plak.Sebab kalau kita tanya kat pakcik Google biasanya dia akan bagi banyak pattern yang macam ni.
Oklah,jap lagi nak keluar ke Temerloh beli benang kait baaanyak2! Harap2 saya berjaya la siapkan projek misteri ni. (agak2 andalah,saya nak buat apa ye?..;)

3 comments:

  1. congrats sbb berjaya buat crochet ikut written pattern. so far, sy belum berjaya lagi nak memahami written pattern (saja mental block kot, thou sy bole baca written pattern utk tatting, which using almost d same abbreviation). mebi kena cuba juga one day. pretty true, so far sy cuma jumpa 3 website yg offer patern crochet guna diagram

    ReplyDelete
  2. tq azie.sy pun tgh belajar lg mcmana nk baca written pattern ni.mmg keliru sikit compare to diagram pattern.tp bila dh jadi memang seronok..

    ReplyDelete
  3. Salam Lia & semua pembaca blog Mamaleesya,

    Saya ingin menjemput anda semua untuk participate dlm survey saya berkenaan dengan Blog Quality Evaluation. Anda juga berpeluang utk memenangi 4GB Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

    Sila layari:
    http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

    atau boleh terus ke:
    http://www.surveygizmo.com/s/187637/blog-evaluation

    TQVM
    -zu-

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews