Sunday, June 24, 2012

Jahit sendiri cloth pantyliner

Hai...apa khabar semua? Harap semuanya sihat2 dan ceria hendaknya....kalau entry sebelum  ni saya rindukan blog, entry kali ni saya riiiiinnnnndukan mesin jahit saya  pulak...hehe...samalah jugak...dah berkurun lamanya jugak mesin jahit tu tak diusik. Dah berabuk abis, nasib baik tak bersawang....

So, hari ni, disebabkan rindu yang tak tertahan lagi dah, saya pun ber'blogwalking' mencari apa2 simple project yang  boleh saya buat dalam masa yang cepat (penting tu, nak yang cepat siap!)
Cari...cari....cari....akhirnya terlintas di fikiran ni nak cari tutorial macamana nak jahit cloth pad/pantyliner...dah lama sebenarnya nak buat benda comel ni...tapi tak terbuat2...tadi terjumpa satu tutorial yang senang sangat nak faham, terus terlompat-lompat teruja nak buat....hihi....

Saya pun mulalah menyelongkar balik koleksi2 kain yang dah lama terperap kat dalam drawer tu....nasib baik jumpa kain cotton flanel yang saya beli ntah bila ntah......;)

Dan hasilnya..................di atas keterujaan saya yang nak sangat2 menjahit tu.....saya berjaya siapkan 3 cloth pantyliner ni.....semuanya pink!! sebab kaler tu je yang ada dalam simpanan....
Tak siap sepenuhnya lagi ni.....butang snap takde......nak beli kat mana ye? boleh tolong suggest tak?kalau takde terpaksalah letak butang ketip je....huhu....tak comel pulak nanti...

Seronok sangat jahit cloth pantyliner ni tau....rasa tak nak tido je malam ni....nak jahit banyak2! hahaha......
Cloth pantyliner ni simple je, takde kain PUL ke, bamboo fleece ke bagai....guna cotton flanel je semua. Tapi saya jahitkan beberapa lapis la, bagi tebal sikit. Sesuai untuk di pakai hari2 biasa atau pun hari2 period yang light flow.....untuk ibu2 mengandung pun sesuai jugak....untuk kebersihan diri dan keselesaan kan.....:) 
Lagipun cloth pad/pantyliner ni bebas bahan kimia dan dapat mengurangkan pencemaran di muka bumi yang tercinta ni....go..go green!
So, apa kata kita semua pakat ramai2 buat sendiri je cloth pantyliner ni. Selain daripada menjaga kesihatan, kita juga boleh jimat! dan kita boleh pilih corak2 comel yang kita suka....betul tak? takdelah kaler putih je kan...hehe...

Orait, untuk tutorial, boleh lah klik kat SINI ye... dan untuk pattern asal pantyliner ni, serta untuk download pattern, silalah klik di SINI

Itu saja untuk malam ni....esok dah nak pegi keje.....:(
Selamat malam semua dan selamat ber'cloth pantyliner' ye.....heheh...:D

15 comments:

  1. macam best jer dapat jahit pantyliner..dah lama tak menjahit..

    ReplyDelete
  2. macam teringin je nak jahit seblm ni beli je...nak buat 38cm ...ok tak ...hehehe

    ReplyDelete
  3. zaza; jom la jahit pantyliner ni!best tau,sb cepat siap...he2

    ReplyDelete
  4. kak suzie; kalau jahit sendiri boleh la jimatkan kos...kan?akak nk buat 38cm?wah...panjangnya!itu dah over2 night punya dh tu...heheh..:))

    ReplyDelete
  5. tak tau mana nak soping kain yang dimaksudkan...teringin nak buat cloth pad...

    ReplyDelete
  6. hai lia.. sonok kan buat panty liner.. hehhehe.. tapi jahitan lia lebih kemas dari eda.. hehheh..

    ReplyDelete
  7. therosputih; akak guna kain cotton flannel,yg org biasa buat selimut baby tu...kalau org tua panggil kain panas..cuba tgk kt kamdar ataupun nagoya..mesti ada...

    ReplyDelete
  8. eda; mmg seronok jahit benda ni...cute,rasa sayang pulak nak pakai...he2...terima kasih byk2 eda sudi share tutorial ni..dh lama nk buat,tp dok tercari2 tutorial yg senang nak faham...:))

    ReplyDelete
  9. vahh kat sini pon macam macam kaler adoo.. ehhhee

    ReplyDelete
  10. assalam,kak pliers tu selain jual on9 kat luar xda jual ke?

    ReplyDelete
  11. effarina...better search kat aliexpress..lg murah..ada sekali dgn snap button pun ade..coz saya dah search...hihi..

    ReplyDelete
  12. Sape2 yg mencari kain cotton ade di jual di sini (English Cotton):
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.512098645497866.1073741832.461798357194562&type=1

    ReplyDelete
  13. Grеat artiсle, just ωhat I wanted tо
    find.

    Ϻy site: what foods help cure acne

    ReplyDelete
  14. Salam..akk kite amik pattern ni ye...

    ReplyDelete
  15. Hii assalam..kt sini ada jual pad kain & material kain untuk buat clothpad ni..bole pm inbox page untuk dptkn kain dalam potongan kecil
    https://m.facebook.com/profile.php?id=336113846599730

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews