Thursday, March 25, 2010

Batik Shirred Dress

Tengok gambar model kat atas ni.Ada gaya gadis melayu tak?heheh...saja edit gambar hitam putih.Nak bagi nampak macam gambar mak2 kita zaman dolu2...lagipun projek saya yang terbaru ni saya jahit gunakan kain batik.Ala2 tradisional la sikit kali ni...Ini sebenarnya kain lebih yang diberi oleh kakak saya.Bila tengok kain ni ngam2 je untuk buat dress Aleesya,saya pun mulalah google kat internet nak cari idea.Last2 dapatlah idea dari sini.

So,terhasillah batik shirred dress ni.Ok tak?Agak mencabar jugak lah nak jahit dress ni.Sebab ni first time saya jahit guna benang elastik.Sebelum jahit, sempat juga saya study tutorial dari Tinihani.(tq so much Tini..:)

Tapi tak berapa puas hati lah dengan hasilnya,SEBAB:
  1. Kedutan yang terhasil tu tak berapa cantik,macam tak sama.kejap besar kejap kecik...
  2. Benang bawah asik nak bersimpul je masa tengah jahit
  3. Lebihan benang elastik yang kat sebelah dalam tu agak berserabut,tak tahu nak ending macamana (macam filem plak ada ending2 ek..)

Anyway,saya seronok sangat bila dah berjaya jahit dress ni walaupun berpeluh2 jugak la nak siapkan.Rasa macam nak buat lagi satu...tapi,boleh tak sape2 yang ada pengalaman jahit dress ni share tip dengan saya?luv u all.......

8 comments:

  1. comel dress tu lia, ala2 ayu gitu :) benang getah tu selalunya I back stitch (jahit reverse dua tiga jahitan) masa mula dan akhir each line, so that dia macam tersimpul gitu. Ada tips I baca boleh ikat benang tu tapi I malas hehe...

    ReplyDelete
  2. wahh 5 bintang utk mama aleesya,
    bler la ibu eisya nak buat dress utk dier, asyk tgendala jer huhu

    ReplyDelete
  3. hye lia...

    aku ada terbaca, tapi x ingat kat blog mana...
    masa nak jahit layer by layer tu...jgn start dr arah yang sama...
    kalau 1st layer dr kiri ke kanan, yang 2nd dari kanan ke kiri...hehehhe

    just my 2cent knowledge...
    lawalah...comey jer dress ni:)

    ReplyDelete
  4. zura,tq..sy pun ikat juga benang getah tu,tp mungkin first time buat,so tak berapa kemas.bleh la cuba back stitch plak lepas ni.thanks for your tips.

    erinsz,tq,tq..aku pun sama.curi2 masa je buat ni.kalo tak nt kain tu terus simpan je kt dlm almari...

    ila,ooo,mcm tu ye?kita kena selang-seli la jahit kedut2 tu kiri dan kanan...ok,ok,tak sabar nk try wat satu lagi.tq!

    ReplyDelete
  5. comel..she banyak jugak kain dok beli kat nagoya.konon nak buat itu buat ini.akhirnya,,simpan dalam kotak.kena gigih ni!!!

    ReplyDelete
  6. comeinyer your lil girl.. kawaiiii and the dress pun nampak sejuk jek dia pakai in the hot weather.. really pretty.. sukerrr!! :D

    ReplyDelete
  7. tq sue!!musim panas ni mmg kena pakai dress yang mcm ni..emm,kalau tak habis berpeluh semua...

    ReplyDelete
  8. lia... comel la baju ni.. ala setakat jarak beza2 tu takpe.. seni namanya.. ahakss

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews