Saturday, August 23, 2014

Susun atur tudung bawal

Hi semua....

Hari ni nak sembang2 sikit pasal susun atur....susun atur tu apa ye? haaa...susun atur tu ialah macam mana kita nak simpan barang2 tak kiralah dari sebesar2 alam hinggalah ke sekecil2 benda yang ada kat rumah kita tu supaya semuanya tersusun mengikut jenis ke, mengikut kaler ke...tak kisah la kan....janji hasilnya nanti kemas dan sedap mata memandang....dan yang paling penting memudahkan kita untuk akses barang2 tu bila diperlukan...

Susun atur yang saya nak kongsikan hari ni adalah susun atur tudung bawal saya yang dah lama sangat tersimpan kat dalam laci bawah almari kat dalam bilik tu.....huh...sejak wujudnya tudung2 berawning pelbagai fesyen ni dah tak kuasa nak pakai tudung2 bawal tu semua...tapi sekarang trend tudung bawal dah mula popular semula kan? tapi cara pakai pun dah macam2....bawal kedut lah, bawal pakai macam shawl lah, bawal awning pun ada....

Ok, berbalik kita pada cerita susunatur tadi ye, disebabkan ada sedikit kerajinan dalam diri saya minggu lepas, tiba-tiba je rasa macam nak kemas tudung bawal pulak.....so buka laci bawah tu, keluarkan semua tudung yang ada.....lepas tu terkejut....uihh!! banyaknya tudung-tudung bawal saya rupanya! haha....lepas tu mulakan operasi....kena cepat ni...sebelum encik suami balik, sebab nanti dia dua kali ganda terkejut dari saya bila tengok tudung yang bertimbun-timbun ni! huhu...

  Timbunan ni sebenarnya terdiri daripada tudung bawal, shawl dolu2 dan juga syria yang dah lama tak usik....;)

Saya lipat tudung bawal ni jadi segiempat sama lepas tu susun secara menegak....lepas tu buat dia punya divider guna kertas kotak je.....

Dah siap jadilah macam ni....ok tak? bagi saya susun macam ni senang nak ambil dan senang nak pilih kaler....Bila dah lipat elok2, siap ada space lagi kat tepi tu untuk saya menambah lagi koleksi tudung! wakakaka....shawl dan inner neck (yang soft awning) pun saya susun macam ni jugak....

Emm...bahagianya rasa bila dah siap kemas macam ni.....harap2 bertahan lah kekemasan ni sampai bila2, sebab saya sorang je pun yang buka laci bawah ni kan....:)
Jom kita imbas sekali lagi sebelum dan selepas kejadian kemas-mengemas ni ye....

SEBELUM
main sumbat je semuanya.....ish...ish....teruk betul lah....

SELEPAS
taraaaa......sukanya dah kemas!

Ok, harap anda dapat mengambil iktibar idea dari entry saya hari ni ye....hehe....
Semoga jumpa lagi, selamat berhujung minggu dan selamat mengemas rumah! :))

Wednesday, August 13, 2014

Salam Lebaran 2014

Assalamualaikum w.b.t

Apa khabar semua? Masih dalam mood raya lagi ke? hari ni dah masuk 17 Syawal....aci lagi tak kalau nak ucap Selamat Hari Raya ? heheh.....itulah bila kita sibuk, cepat je rasa masa ni berlalu....(sibuk la sangat kannn.....:P) 
Sekejap je dah 17 Syawal.......dok tangguh2 nak buat entry raya, hari ni barulah berkesempatan......in Sha Allah....
Tak ada apa sangat nak diceritakan raya tahun ni....lagi pun dah dekat 3 minggu lepas raya ni, dah banyak idea2 yang dulu mencurah2 nak cerita kat blog dah habis hilang entah ke mana.....huhu...

Cuma nak share sikit pengalaman raya tahun ni yang paling tak dapat dilupakan iaitu................ JEM!!! Bukan jem biasa2 tau....ni jem yang superpower sangat! huh....bayangkan kami duduk dalam kereta hampir 15 jam!

Tahun ni turn kami beraya di Kedah. Biasanya perjalanan dari Bera, Pahang ke Sungai Petani, Kedah melalui highway PLUS ambil masa dalam 7 ke 8 jam je untuk sampai,tapi balik raya kali ni 15 jam baru sampai! huhhh.....dengan karenah anak2 lagi yang haru-biru kat dalam kereta....yelah, budak2 ni kan kalau dah boring macam 'peel' la yang keluar....tambah mengharukan lagi keadaan bila Aleesya pulak sakit perut sepanjang perjalanan......hadoiii....punyalah susahnya.....nak masuk tandas pun jem......terpaksalah abahnya exit highway, lalu pulak jalan biasa sebab nak cari masjid. Tapi tak semudah itu ye....sebab jalan biasa pun jem jugak! huhuhu....
Itulah kisah kami nak balik raya......bila diingat2 balik...rasa macam serik je....tapi raya tetap raya....terpaksalah tempuh juga cabaran dan rintangan yang ada....cewah...

Okla, kita lupakan dulu kisah sadis nak balik raya tadi tu.....jom tengok gambar raya kami sekeluarga ni.....

Alhamdulillah.....ni lah keluarga kecik kami....he2

Permata hati kakak icha dan adik mueez....

mama dengan kakak yang superdiva.....;) kitaorang 'bestfriend' tau....ahaks...

adik mueez sayang.........

  
kakak icha yang comel ke??

hehe....ni mama yang cool......abah mana? he2...abah kan ambik gambar.....;)


Oklah.....sampai sini dulu....
Salam Lebaran dan Selamat Hari Raya dari kami sekeluarga....
Maaf Zahir dan Batin....
Sampai jumpa lagi!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews