Saturday, December 07, 2013

Topi baru kakak Icha

Hai semua.....
Alhamdulillah......bersua lagi kita.....nampaknya saya masih lagi dalam mood rajin ye......hehe...
Sebenarnya musim2 hujan macam ni tak tahu nak buat apa kat rumah.....dah la sejukkk je....daripada tido baik saya ambik jarum dengan benang kait ada juga hasilnya....eh,eh...boleh ke saya nak tido siang2 hari ni? malam2 pun tak cukup tido....huhu....ni penangan adik Mueez la yang susah sangat nak tido. Dah la siang asyik main je....malam2 pun nak main jugak....kadang2 sampai pukul satu lebih baru nak tido.....emmm....apa2 jelah nakkk.......

So, sambil2 saya melayan anak teruna saya ni main macam2...sambil tu la saya mengait topi untuk kakak Icha ni...lagipun saya dah janji dengan kakak nak buatkan topi untuk dia bersempena dengan kitaorang nak pergi cuti2 malaysia ke Taiping nanti......hehe.....:) 
Topi adik dah berjaya siapkan hari tu (walaupun konpem adik tak nak pakai...huhu ), so hari ni siapkan topi untuk kakak pulak....
 Topi atau beanie ni saya gunakan pattern yang dah biasa saya buat dulu2 tu....simple je....cuma yang specialnya saya gunakan benang kait yang diimport khas dari Vietnam...beli dengan seorang crocheter di Yarns Lover Malaysia. Dah lama beli, 3 tahun lepas kot....huhu....baru ada masa nak guna...punya lah 'busy'nya saya ni kan....

Ni proses nak menyiapkan topi kakak.......

Tak best la kalau takde model kan? dah lama model ni tak beraksi....punya lah susah nak pujuk dia tadi....macam2 janji manismu keluar dari mulut mama ni haa....dapat jugak lah 2,3 gambar....


Okay, boleh lah kakak melaram nak pergi jalan2 ke Taiping nanti kan....love u kakak!

Friday, December 06, 2013

Tutorial : Crochet Ribbed Hat


Assalamualaikum semua.....
Tetiba hari ni mood terlajak rajin nak buat tutorial.....hehe...tutorial macam mana nak kait topi 'ribbed' ni....simple je sebenarnya...dan pattern ni pun memang sesuai untuk beginner. Ini kali kedua saya kait topi macam ni. Yang pertama dulu warna biru je semua, kali ni nak cuba gabung2 warna pulak. Tapi yang sedihnya dua2 topi yang saya kait ni, adik Mueez tak nak pakai.....isk..isk...isk....takpelah, kait jelah untuk puaskan hati....

Ok, jom kita terus ke acara tutorial...
1. Mula2 kait je ch (tali air) sepanjang mana yang kita nak. Lepas tu, kait pulak hdc di sepanjang ch tadi..dan 4 sc pada stitch yang terakhir. Lepas tu, turn dan teruskan lagi hdc tapi kali ni back loop pulak....kalau tak faham macam mana nak back loop sila google ye...hehe...:)
Ok, turn lagi dan hdc back loop lagi sampai boring...eh tak...sampai lah kelebaran mana yang kita nak okeyyy...

2. Dah siap nanti dia akan jadi macam ni.....kat hujung tu dia memang akan jadi mengecut sebab kita guna sc untuk 4 stitch yang terakhir kan...so, yang kecut tu bahagian atas yang lebar tu bahagian bawah.

3. Next, boleh lah kita kemaskini kan benang2 yang lebih tu...(saya paling malas part nak susup2 benang ni...)

4. Sekarang boleh la kita mencantum pulak ye. Lipat dua dan jahit. Ikut la nak jahit macam mana. Saya biasa jahit lilit ubi je...macam ni haa..

5. Lepas dah cantum kita sudahkan sebelah atas dia pulak ye...sc di sekeliling atas tu, lepas tu sc tog sampailah bercantum dan tertutup macam ni......matikan benang.

6. Lipatkan sikit kat sebelah bawah tu....dah siap.......tapi macam tak sempurna je kalau takde pom-pom kat atas tu kan....

7. Acara seterusnya kita buat pom-pom dia pulak...puan2 jangan terkejut, saya buat pom-pom pakai tangan je.....kalau sape2 yang ada pom-pom maker tu sila abaikan tutorial pom-pom ni ye...
Mula2 lilit benang2 tu berselang-seli dan sesuka hati korang lah....lalalala...

8. Lepas tu masukkan benang kat tengah2 jari dan ikat ketat2..


9. Guntingkan benang2 yang dah kena ikat tu kiri dan kanan dia akan jadi macam ni....

10. Sekarang boleh lah kita trim benang2 tu sampai dia jadi bentuk bulat. Part ni best tau! gunting2 benang ni macam gunting rambut pulak....hi2
11. Tadaaaa.....inilah hasilnya topi yang dah siap....

Ok, selesailah sudah tutorial yang tak seberapa dari saya.....harap sudi-sudilah mencuba ye....:))
Kalau ada mana2 part yang tak paham tu jangan lah malu2 nak bertanya....kalau malu jugak tanya je kat pakcik google......hehe....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews