Monday, June 28, 2010

Refashion: From t-shirt to dress

Hi..setelah seminggu lamanya mamaleesya bertapa, akhirnya keluar jugak entry yang terbaru ni..:D. Hari ni saya CUTI (1 hari je..), ambil CRK, sebab semalam baru balik dari kampung di Kedah.Balik tengok ayah mertua saya yang sakit.Alhamdulillah, dah bertambah baik..

So,di hari cuti yang indah ni,sempat jugak lah saya mengerjakan t-shirt Aleesya ni haa..Selalu tengok kat blog2 omputih, diaorang ni suka sangat refashion baju2 lama untuk dijadikan seluar,skirt ataupun tambah ropol2 supaya nampak lebih cantik.Jadi,saya pun nak try jugalah refashion kan baju Aleesya ni.Sebenarnya, t-shirt ni dapat free je kalau kita beli susu Progress.Sekarang kan musim World Cup,so diorang buat promotion kalau beli 2 kotak dapat free 1 t-shirt.Beli lah..beli lah...(heheh..tak pasal2 terpromote pulak..) Aleesya dah kumpul 3 helai dah t-shirt ni.Jadi, apa salahnya kalau saya kerjakan selai, kan?hihi

Ini rupa t-shirt sebelum refashion..
Dan ini rupa t-shirt yang dah bertukar jadi dress....
Simple je, saya cuma tambahkan double ruffle skirt kat bawah tu untuk jadikan dress.Ingatkan nak letak kain corak lain kat bawah tu,cari2 kain dalam laci,tak ada yang sesuai la pulak..so,buat jelah satu corak je..(ni terasa macam nak pergi shoping kain lagi ni..;-)

Monday, June 14, 2010

Baju kurung Aleesya

Dah lama rasanya saya tak jahitkan baju kurung untuk Aleesya.Baju kurung Aleesya yang lama2 tu semuanya dah kecik..opps! Aleesya yang dah makin besar dan tinggi.hihi..Sebenarnya dah dekat 3 minggu projek baju kurung Aleesya ni tertangguh.Alasannya?emm,macam2 la..ada je masalah nak menyiapkan baju ni.Sampai dah 2,3 kenduri dah terlepas,Aleesya masih lagi tak dapat melaram dengan baju baru.Dan akhirnya........dengan semangat juang yang cukup tinggi, berjaya juga saya menyiapkan baju kurung kaler purple untuk Aleesya ni.Huh...lega.Dan Aleesya pun berjaya menggayakannya di hari kenduri kawen sepupu saya di Kuantan semalam (hari ahad).

Haa, nak citer sikitlah pasal baju kurung ni.Kain yang saya gunakan ni jenis kain cotton yang nipis dan lembut sesuailah untuk budak2 sebab kain ni tak panas.Kat hujung lengan tu saya buatkan kedut2 gunakan benang elastik.Sekarang kan trend tangan kedut2 macam tu....dan leher pulak saya jahitkan mata lalat (eh, mata lalat ke karipap ek?ntah la,janji jahit tikam leher...;)Lepas tu manik2 tabur tu pulak tak ada pun dalam perancangan sebenarnya...Macam ni ceritanya, tengah2 syok saya menyembat kat leher tu,masa nak gunting benang tetiba tergunting sekali kain!Arggg!!!rasa nak menangis je. Dah la susah nak menyiapkan baju ni..tergunting pulak dah..So,untuk meng'cover' kesan saya tergunting tu,saya lekatkan kertas gam kat sebelah dalam dan jahit manik tabur kat sekeliling leher..nampak tak kat mana kesan gunting tu?tak nampak kan?heheh


Yang ni gambar model masa kat rumah kenduri.

Oklah,so moral of the story, berhati2 lah ketika menjahit ye...kalau tak benda yang senang akan jadi susah,betul tak?

Thursday, June 03, 2010

Topi Crochet untuk Auni

Budak2 sekolah tengah mid-year exam sekarang ni.Tinggal 1hari lagi nak merdeka.Dan tinggal 1 hari jugak lah untuk budak2 sekolah nak bercuti panjang! termasuklah cikgu2nya sekali!hooray!!(2 minggu je ye,jgn lebih2...)
Dan untuk cikgu2 semua, selamat bercuti di bawah timbunan kertas2 exam yang berlambak2 tu.heheh

Oklah, tu intro untuk entry saya kali ni..topi crochet untuk Auni, iaitu baby girl Kak Anita yang baru (tengok entry ni). Lepas saya hadiahkan Kak Anita baju minnie mouse dengan topi purple yang saya kait tu,kak anita nampak berminat sangat dengan barang2 kait ni.Dia minta saya buatkan satu lagi topi untuk Auni,tapi kali ni nak yang ada ropol2 bagi nampak girly sikit..(almaklumlah,ni anak perempuannya yang pertama setelah anak sulung dan kedua hero2 belaka)So, hasilnya seperti yang anda lihat ni...(Aleesya,mama pinjam lagi kawan aleesya ni ye..) Gabungan warna pink dan coklat cair+warna krim sikit..ditambah dengan sekuntum crochet flower yang besar sebagai hiasan.Selain tu saya letakkan juga riben supaya senang nak adjust saiz, sebab riben tu boleh dicerutkan bila pakai nanti. Kalau ada yang berminat nak kait topi macam ni,boleh la tengok pattern kat sini ye...(thanks shaza for the free sunhat pattern)

Dan yang paling saya suka adalah bila tengok Kak Anita pun happy sangat dengan topi ni...
Ok, nak rehat2 dululah..nak kumpul tenaga sebelum menanda kertas peksa students saya ni...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews