Friday, July 18, 2014

Pray for MH17

Bismillahirahmanirrahim....

 
Ya Allah....terkejut sungguh pagi tadi bila terdengar berita di Astro Awani tentang tragedi pesawat MH17 yang terhempas selepas ditembak oleh pemberontak Ukraine...
Terdetik kat dalam hati....Malaysia diuji lagi....Ya Allah....kita hanya mampu berdoa dan terus berdoa semoga Malaysia akan terus diberi kekuatan dan ketabahan dalam menghadapi musibah demi musibah yang menimpa.....


Aminnn....

#prayforMH17 #prayforGAZA

Tuesday, July 08, 2014

Buku Origami ~ Seni Melipat Kertas

Assalamualaikum semua......
Tak tahu nak cerita apa hari ni....tapi nak jugak berentry....hehe......so, godek2 gambar dalam album teringat pulak kat buku2 origami yang saya beli masa pameran buku di sekolah hari tu......
Sekolah saya selalu buat pameran buku ni.....tapi biasanya pameran buku2 cina lah.....hihihi....dan selalunya bila ada pameran buku macam ni sayalah orangnya yang selalu dok ulang2 pergi tengok....sampai anak murid pun dah heran macam mana cikgu dia boleh faham bahasa cina.....hehe...sebenarnya tengok gambar je pun....:)
 Kali ni saya beli buku origami pulak.....sebab cari2 buku mengait tak ada.....buku menjahit yang ada pun tak menarik perhatian saya.....jadinya, beli lah buku origami ni.....(nak jugak beli, baru puas hati.....hihi..:)

Yang ni ada diskaun 40%....lepas diskaun dapat lah harga RM42 2 biji ni....oklah kan....buku ni tebal dan kertas dia pun cantik....
Sebelum kita preview apa yang ada kat dalam buku ni, saya nak kongsikan sedikit fakta berkenaan origami ni ye....

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas :

Origami merupakan satu teknik lipatan samaada dengan menggunakan kain ataupun kertas. Ia merupakan satu hasil kerja tangan yang sangat teliti dan halus pada pandangan.Origami merupakan satu kesenian melipat kertas yang dipercayai bermula semenjak kertas mulai diperkenalkan pada abad pertama di Cina pada 105 A.D. oleh seorang Cina dikasi yang bernama Ts'ai Lun. 

Kertas yang dibuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk menjadikan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Contoh-contoh awal origami yang berasal dari Cina adalah tongkang Cina dan kotak.
Pada abad ke enam, cara pembuatan kertas kemudiannya dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab; dan juga ke Jepun (610 A.D.) oleh seorang sami Buddha bernama Dokyo yang juga merupakan doktor peribadi Ratu Shotoku
Semenjak itu Origami menjadi popular dikalangan orang Jepun semenjak turun-temurun sehinggakan ke hari ini terutamanya dengan penghasilan kertas Jepun tempatan yang dipanggil Washi.


Ok, sekarang jom kita tengok apa isi kandungan buku ni....






Menarik tak? bagi orang yang minat mesti la menarik sangat kan? saya pun saja suka2 beli buku ni.......nak bagi kat aleesya bagi dia mengembangkan lagi 'bakat' dan 'kreativiti' dia.......hehe.......lepas tu mama jugak lah yang kena kemaskan kertas2 yang bersepah2 tu semua.....huhu....
Okla, sampai sini dulu.....jumpa lagi di lain entry.....
selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa.......:))
(##emm, nak masak apa ye hari ni? )

Sunday, July 06, 2014

Resepi bengkang ubi kayu ~ mudah

Assalamualaikum dan salam hujung minggu buat semua....
Alhamdulillah kita bersua lagi hari ni dalam edisi ahad 6 Julai 2014 bersamaan dengan 8 Ramadhan 1435....he2...dah macam rancangan tv pulak kan....
Oklah, memandangkan hari ni hari ahad, jadi, apa kata kita letak tepi dulu benang2 kait tu.....kita main masak2 pulak....nak tak?

Resepi yang saya nak share ni sebenarnya cukup mudah tapi jarang2 je kita nak membuatnya..... resepi bengkang ubi kayu.....resepi ni originalnya daripada ibu mertuaku....he2.....dia memang pakar bab2 buat kuih tradisional ni....tanya je nak kuih apa semua boleh buat......bertuah menantu dia ni kan......haha...:))

Oraitttt...........jom tengok macam mana resepinya.....

~Bengkang ubi kayu~

2 cawan ubi kayu yang disagat
1 cawan santan pekat
1 cawan gula (nak manis boleh tambah lagi)
1biji telur
secubit garam
sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya:
1. Tapis dulu ubi yang telah disagat sampai keluar airnya. Biarkan dulu dalam setengah jam ke...sampai air warna putih tu keluar....
2. Ambil ubi tadi campurkan dengan santan (santan tu tinggalkan sikit untuk letak atas bengkang masa nak membakar nanti), gula, telur, sedikit garam dan pewarna kuning dan kacau.....
Kalau ikut cara mak mertua saya, dia masak dulu bahan2 ni atas dapur bagi masak sikit2, lepas tu baru masuk dalam oven....nanti cepat lah sikit bengkang tu masak....kalau nak masuk oven terus pun takpe...
3. Ok, next, masukkan dalam loyang, bakar pada suhu 180 -200 C (bergantung pada oven masing2 ye...)
4. Ni lagi satu tips, kalau nak bengkang kita nampak cantik dan berkilat2 kerak dia, letakkan sedikit santan kat atas bengkang tu...sikit je, dalam 2,3 sudu letakkan sikit2 kat atas permukaan bengkang tu....
5. Dah masak, sejukkan, dan sedia untuk dihidang......:)

Ni bengkang versi saya ye....saya tak gunakan oven....saya gunakan pemanggang ajaib...sama je kaedahnya...cuma saya rasa guna pemanggang ni lagi cepat masak berbanding guna oven...




Ok, jemput makan ye.....oppss...silap, bulan puasa....he2....jemput masak sendiri untuk berbuka nanti ye.....heeee....;)

Friday, July 04, 2014

Selimut patchwork simple2 je.....

Assalamulaikum dan salam 6 Ramadhan....:)

Perasan tak saya rajin update blog sejak akhir2 ni....kenapa ye? hehe....ntah lah....mood rajin dah datang, layan jelah kan...lagipun bulan puasa ni rasa macam banyak pulak masa terluang......

Sebenarnya saya baru je mengimport gambar2 yang dah banyak sangat kat dalam kamera tu, saya pindahkan ke laptop.......huh...banyak juga rupanya gambar2 yang saya ambil dengan niat nak buat entry, lepas tu peram simpan je kat dalam tu....hihihi....so, dengan adanya masa yang terluang ni boleh lah saya share dengan anda semua...tapi cerita2 yang dah tak berapa nak fresh lah ye...hehe.....;)

Hari ni nak citer sikit pasal selimut patchwork yang simple sangat ni......selimut ni aleesya yang punya! he2...mulanya nak buat selimut untuk adik, lepas tu kakak pulak request nak selimut baru...(padahal tidur malam2 tak pernah lekat pun selimutnya....)
So, mama yang baik hati ni pun layan lah permintaan anaknya yang ala2 princess ni...*tiba2...
Ok, ok... jom sambung balik citer....sebenarnya modus operandinya nak buat selimut tampal2 ni adalah sebab nak menghabiskan perca2 yang ada ...ada lah juga gunanya daripada duduk terperap je kat dalam drawer tu....

ni lah selimutnya....simple sangat2 kan....janji kain2 perca tu berjaya digunakan....(walaupun ada banyak lagi sebenarnya....:P


tema purple......:)


Walaupun simple jenuh juga nak menyiapkannya...al maklumlah.....buat kerja tangguh2 ni memang la lambat siap....sampaikan aleesya dah tanya banyak kali dah mana selimut baru dia....he2...kesian kat anak mama....:))

Bila dah siap selimut ni.......emm, seronok sangat la dia.......tengok ni haa...

 
Alahai.....sukanya kakak......:)

Dan sekarang, selimut ni lah yang jadi peneman tidur aleesya setiap malam.....mama suka.....:)
Next project....kita buat selimut patchwork untuk abah aleesya pulak......nak tak bah?? heeee.....:))

Thursday, July 03, 2014

My WIP granny square

Siapa suka kait granny square? angkat tangan!! heheh....kalau orang yang suka mengait mesti tahu apa dia granny square ni...itu bahasa omputihnya...kalau istilah melayunya kerang...saya lah yang panggil macam tu...tak tahu lah kalau ada nama lain hihi....:) tapi saya confuse sikit lah, kenapa nama dia 'granny' square....mungkin agaknya dulu2 kan...golongan nenek2 kot yang suka kait benda alah ni.....ataupun diaorang yang mula2 mencipta pattern ni kan.....haha....

Tak kisah lah kan...yang penting granny square ni senang, simple dan comel untuk dikait....dan pattern ni boleh dipelbagaikan....maksudnya kita boleh buat macam2 contohnya alas meja, selimut, sarung kusyen, beg, baju, sarung kotak tisu dan macam2 lagi lah.......kalau rajin lah..

Projek granny square saya? hehehe...setakat ni hanya berjaya buat alas peti sejuk je....satu letak kat rumah mak kat kampung dan satu lagi kat rumah saya ni.....tapi tak ada gambar ye...lupa pulak nak snap....;)

Dan sekarang ni saya dalam proses nak menyiapkan satu projek granny square yang masih lagi berstatus "unknown"...heehe...sebab tak tahu lagi nak buat apa....main kait je.....suka pulak tengok bila warna2 ni digabungkan....macam comelllll je....macam cantikkkk je...:D

Jom kita tengok sikit macam mana rupa granny square saya ni....tak tahulah nak buat apa ni...any suggestion please........heeee...:)


Gambar ni ambik masa mula2 kait....sekarang dah besar tau granny square saya ni...dah ada 8 ketul dah...hihi...(bangga je bagitau...)
Tapi malas dah nak ambik gambar lagi....tunggu jelah projek ni siap nanti ye....:) harap2 lah berjaya siap...jangan terus berstatus WIP (Work In Progress) dah laa..... ataupun lebih parah lagi bertukar ke status UFO (UnFinished Object) terus..........ahaks....;)

Wednesday, July 02, 2014

5 sebab saya tak pergi pasar Ramadhan

Hari ni 2 Julai 2014 bersamaan dengan 4 Ramadhan 1435......maksudnya dah 4 hari kita berpuasa...
Alhamdulillah....setakat ni saya berjaya  masak sendiri di rumah...hehe...masak simple2 je lah kan....sebab tahun ni awal2 lagi saya dah bertekad dan berikrar bahawasanya saya akan sedaya upaya untuk memasak sendiri lauk-pauk untuk berbuka puasa....cewah....bukannya apa tak nak beli kat pasar ramadhan ni...ada beberapa sebab yang membuatkan saya tawar hati nak membeli-belah kat pasar ramadhan ni, antaranya:
1) Mahal ~ setiap tahun harga barang naik, dulu beli kuih rm1 dapat 4biji, lepas tu rm1 3biji sekarang dah tak boleh nak beli singgit, WAJIB beli rm2 dapat 5 biji...huh...nampak tak......ada unsur2 paksaan di situ...
murtabak pun sama, dulu rm3, naik rm3.50 sekarang naik lagi rm4...tu belum citer ayam golek lagi....memang tergolek la nak beli....tapi orang tetap beratur panjang nak beli kannn.....

2) Kebersihan ~ tahap kebersihan penjual2 di pasar ramadhan ni pun kadang2 meragukan juga...minta maaf ye saya cakap ni bukan semua...ada segelintir jelah kan...saya kalau beli makanan saya suka perhatikan kuku, tangan, pakaian dan juga peralatan yang digunakan...kalau agak2 tak menepati piawaian saya, sori ye...babai..tq...saya tak beli dah kat situ...so, kalau kita masak sendiri memang terjamin halalan toyyiba dari segi kebersihannya apa yang kita masak....

3) Rasa ~ Saya ni bukannya pandai sangat masak-memasak ni...lepas la orang kata untuk famili sendiri...tapi saya akan rasa frust sangat2 bila beli juadah untuk berbuka and then bila rasa tak seperti yang diharapkan.....bukanlah nak sedap macam chef2 antarabangsa tu masak, tapi biarlah ada rasa dan boleh ditelan sampai habis makanan2 tu....rasa membazir pulak bila beli tapi tak boleh nak makan.....

4) Ramai orang ~ yang ni pun antara sebab musabab jugaklah membuatkan saya malas nak ke pasar ramadhan....malas nak bersesak2 dengan orang ramai....dengan anak keciknya lagi...kesian kat budak2, kesian kat mak budak dan bapak budak......hehehe...

5) Tak tahu nak beli apa ~ pernah tak terjadi situasi macam ni, dah habis round satu pasar ramadhan tu tapi tak tahu nak makan apa...haha...penat je jalan, dah la puasa kan...kadang2 menu yang ada tu dah tak berjaya menarik perhatian kita, lagi2 kalau dah penghujung puasa...lagi lah dah boring...

Ok, kat bawah ni pulak saya senaraikan kelebihan2 kalau kita masak sendiri di rumah:

1) Kebersihan makanan terjamin dan makanan yang dimasak berkhasiat
2) Dapat menambahkan pahala kerana menyediakan hidangan untuk orang yang berpuasa
3) Rasa masakan macam mana pun tak kisah sebab kita yang masak kan....hehe
4) Boleh masak banyak lepas tu simpan terus untuk bersahur
5) Boleh mengikat kasih sayang suami dan anak2
 6) Boleh berjimat

Tapi semua orang tak sama kan? ini pandangan peribadi saya....lain orang lain pandangannya....untuk yang terpaksa membeli-belah di pasar Ramadhan disebabkan kekangan masa, kerja dan sebagainya berbelanjalah dengan bijak dan berhemah ye....amboi...macam pesanan khidmat masyarakat pulak....hihi...

Apapun, sama2 lah kita berusaha untuk meningkatkan kuantiti dan kualiti ibadat kita di bulan yang penuh kemuliaan ni.....

Sampai jumpa lagi! :))

Tuesday, July 01, 2014

Tutorial ~ Cara pasang awning pada shawl

Assalamualaikum semua.......Alhamdulillah....bersua lagi kita di alam maya ini....:)
Syukur kerana hari ni diberi mood yang baik dan juga kelapangan waktu untuk menaip huruf2 di blog My Craft Garden ni....he2...
Saya ni jarang2 je share tutorial di blog ni....so, apa kata hari ni kita tengok tutorial yang agak simple ni...hihi...macam mana nak pasang awning pada shawl...cewah...sejak2 terjebak dengan bidang menjahit tudung ni tetiba keluar entry jahit awning pulak ye...;)

Ok, saya ajar sikit2 jelah ye...sebab memang ada sikit je pun ilmu jahit tudung ni....bak kata pepatah, " sikit sama dicicah, besar sama dilapah...' kan? heheh
Selebihnya anda boleh tengok gambar....kalau tak faham nanti boleh tanya...in sha Allah saya cuba jawab mana yang termampu......

1) Pertamanya, haruslah ada shawl atau selendang yang nak ditambah awning tu.....ni shawl yang saya guna...dah lama tersimpan kat dalam laci sebab malas nak melilit2...huu...

2) Ni bahan2 yang diperlukan untuk menjahit....antaranya gunting, erasable pen (guna kapur pun boleh...), kain untuk awning, kertas suratkhabar untuk buat pola dan kain pengeras atau nama lainnya bakrum...

Ahaa..... cik 'abang' ni yang paling penting ye......kalau takde cik abang boleh juga guna cik singer ke, cik juki ke cik epal ke...apa2 jelah kan.....:)


3) Ok, mula2 kita kena sediakan awningnya dulu... pola awning tu boleh tekap je kat mana2 tudung yang anda selesa pakai....tekap kat suratkhabar lepas tu tekap pulak kat kain yang nak dibuat awning tu...tapi lebihkan sikit untuk basi...yang ni kita kena lipat tau baru dia jadi bentuk halfmoon ni...

4) Next step, kita ambik pulak kain pengeras atau bakrum, ironkan kat tengah2 awning tu macam ni...ingat, kain bakrum ni ada bahagian yang bergam...so,bahagian yang ada gam tu kenalah letak kat belah bawah ye...kalau letak kat atas nanti habislah melekat2 kat iron tu kang....hehe...
Ok, dah siap gosok, sila trim bakrum yang tepi2 tu bagi sama  dengan kain awning tu...

5) Lepas dah cantik macam ni kita jahit pulak kat tengah2 awning tu....
 dah siap jahit dia akan jadi macam ni....


Saya jahit 2 line macam ni barulah kemas dan terletak je awning tu....


 kemaskan pulak dengan jahitan tepi ye....kalau tak nanti dia berbulu....

6) Sekarang masanya untuk kita cantumkan awning yang dah siap tu dengan shawl.....kita cantumkan pada sebelah yang melengkung tu ye...maksudnya jahit bahagian yang melengkung tu dengan shawl. Bahagian yang lurus tu lah nanti akan jadi awning di sebelah depan...boleh faham ke tak ni ye? takpelah, cuba buat dulu...nanti mesti faham...hehe...

Untuk nampak lebih kemas, kita jahit tindih pulak sebelah atas awning yang dijahit tadi....so, akan nampak macam ni...
 Tadaaaaa......dah siap! shawl lama yang diberi nafas baru.....dah bertukar menjadi shawl berawning....he2....lepas ni dah tak ada masalah lagi nak bershawl kan? sarung je, pastu pin......hihi :)


Nak tengok model pakai ke? huh....ni yang lemah ni...sebab saya ni sangat lah pemalu orangnya....kih3....tapi tepek jugaklah gambar model ni sekali- sekala kan.......;)

Ok dah lah ye.....model malu2 dan ada unsur2 control ayu di situ ye.....ahaks.......
Izinkan saya mengundur diri dulu....
Semoga perkongsian ilmu yang sedikit dari saya ni akan memberi manfaat kepada anda semua.....
Selamat mencuba dan selamat menunaikan ibadah puasa buat semua.......:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews