Wednesday, October 31, 2012

Brooch dan water bottle holder

Hai semua....saya masih lagi di sini........ye, saya belum bercuti lagi....nampaknya baby selesa lagi duduk kat dalam ni...he2..(empuk kot tidur kat dalam ni...hee..;)
Kali ni tak ada projek mengait yang best2 pun, cuma nak share brooch dan water bottle holder yang saya kait sebelum cuti hari raya haji baru2 ni...
Sebelum ni saya pernah tunjuk gambar brooch 'in progress' yang saya kait untuk kak niza...ingat tak? ni haa gambarnya...
yang ni tak siap lagi, ada yang dah letak butang, ada yang belum...benang2 lebih pun tak dikemaskan lagi...

dan.....inilah hasilnya yang dah siap letak butang dan pin kat belakang....:)
Sempat buat 13 biji je semua... haih...ni pun kira banyak dah ni....dengan masa yang singkat+badan letih+malas nak mengait dah sebenarnya....rasa nak rehat je....
Alhamdulillah....siap jugak brooch2 ni dan tercapailah hasrat kak niza nak pakai brooch ni untuk raya haji...:)

Kak Niza nak 4 biji je....yang selebihnya saya jual kat cikgu2 sekolah...wow!sambutan sangat menggalakkan! haha...macam goreng pisang panas....nanti2 lah saya buat banyak sikit ye...;)

Ok, yang ni pulak sarung botol air yang saya kait guna lebihan benang yang ada...sayang tengok benang2 coklat lebih saya buat topi kot dulu2....tak ingat dah....so, kait2...jadilah sarung botol air tupperware ni...kecik je...eco botol yang 500ml.......
Simple....takde bunga2 ok.....tali tu pulak saya buatkan jenis cerut kat atas...ada yang berminat nak buat ke? Saya tengok patternnya kat SINI...cubalah buat ye....

Ok, cukup2 sudah.....cukup sampai di sini saja.......he2...jumpa lagi di lain entry....:)
Babai....

Wednesday, October 24, 2012

My first "kopiah nama"...

 Heheh...boleh tak letak tajuk macam tu? takde idea lah nak letak tajuk yang bombastik....hi2...lagipun hari  ni memang saya nak citer pasal kopiah...
Sebenarnya sebelum ni saya dah pernah buat kopiah, tengok SINI, tapi pattern biasa2 je...kopiah yang saya nak tunjuk hari ni pun, takde lah luar biasa pun, cuma ada kait nama...sebelum ni tak pandai takut nak cuba kait nama ni...sebab tak tahu teknik yang betul...so,sekarang dah tahu tekniknya, tu yang berjaya buat kopiah nama ni...hee...saya suka...saya suka....

Nak tengok tak hasil akhirnya....he2...tengok bawah ni....
yang ni kopiah ' in the making of'....' ;)
yang ni pandangan atas kopiah...
tadaaa.....inilah hasilnya....biasa2 je...maklumlah first try...:)

Kalau anda nak cuba buat kopiah macam ni, bolehlah ke blog amani, sebab saya dapat pattern ni  pun dari adik amani yang baik hati ni....thanks! :D untuk kait nama pulak, boleh tengok teknik2nya kat SINI ye...

Ok, kat sini juga saya nak share 2 tips yang saya dapat sepanjang saya nak menyiapkan kopiah ni....untuk beginner jelah ni, untuk expert tak payah la ye...he2, saya pun budak baru belajar...

TIPS:
 1) Gunakan hook yang bersaiz kecil supaya kaitan anda tu nampak kemas dan cantik, terutamanya masa kita nak tukar2 kaler benang tu...saya guna hook no 5/0, yang ni agak besar sebenarnya, sebab tu nampak kasar sikit huruf2 saya tu...

2) Kena sorokkan benang dengan kemas ye...maksudnya masa kita tengah kait kaler kelabu, so,benang kaler purple tu kita kena heret sekali dalam stitch yang kita sedang buat tu...barulah sebelah dalam kopiah tu tak berselirat dengan benang nanti....dulu masa saya tak tahu, saya potong benang setiap kali nak tukar kaler...adoi, lepas tu jenuh nak kemaskan balik benang yang lebih....hi2

Oklah, rasanya ni jelah yang dapat saya kongsikan dengan anda semua untuk kali ni...opps, lupa pulak nak bagitau, kopiah ni saya kait khas untuk satu2nya anak buah saya yang lelaki, zahin namanya.....(nasib baik sorang je, kalau tak, berapa banyak kopiah yang saya kena kait....hahaha..:)

Oraitt, siap sedia untuk diberikan pada tuan punya esok....sempena raya haji ni...:)

Kepada orang2 Pahang, Selamat bercuti sempena Hari Keputeraan Sultan Pahang hari ni....dan kepada semua muslimin dan muslimat, Selamat Menyambut Hari Raya Haji pada hari jumaat nanti....:

Wednesday, October 17, 2012

Crochet sunhat yang berbunga-bunga...

Hai semua...perhatian! hari ni saya nak buat entry baru lagi ye...rajin tak saya? hihi.....sebenarnya saya nak mengejar masa ni...lepas ni dah nak bercuti panjang...so, 'post' kan dulu semua projek2 yang dah siap...takut nanti simpan2, terlupa terus nak tunjuk kan....:)

Kalau entry yang lepas saya share dengan anda semua, sweet baby set dengan gabungan kaler pink dan putih......dan kali ni pun lebih kurang je, masih lagi dengan tema kaler pinky2 ye....so, kepada bukan peminat pink, harap maaf ye jika entry2 ni meyilaukan mata anda......heheh....dan kepada pencinta2 pink macam saya ni....jom kita enjoy!! :D

2 pinky sunhat yang comel ni ditempah oleh noni, cikgu sekolah saya, untuk anak saudaranya...kalau nak tahu, noni tempah dengan saya topi dari awal tahun lagi tau....tapi disebabkan saya 'mabuk benang' awal2 pregnant dulu, terpaksalah tangguh2 sampailah sekarang....nasib baik lah noni ni penyabar orangnya....;)
Ok, thanks noni! dan juga semua yang sudi singgah untuk membaca entry saya ni.....
Sayang semua! :)

Tuesday, October 16, 2012

Sweet baby set for baby Sarah

Inilah sweet baby set untuk baby Sarah....sweet tak? sweet tak?....he2....kalau namanya untuk baby mestilah sweet kan...;)
Haa, nilah the latest project yang berjaya saya siapkan minggu lepas...tempahan kak za, ex-cikgu sekolah saya dulu...sekarang dia dah bertukar ke bangi...tempahan ni untuk anak sulungnya baby Sarah...
Kak za ni memang minat sangat dengan seni kraf crochet ni....dulu pun dia ada juga belajar mengait sikit2 dengan saya....tapi, yelah, bila dah bertukar sekolah, stop macam tu jelah "kelas mengait" kitaorang ni....hihi...ok, jom kita tengok booties dengan topi ni dekat2 sikit....

Ok, dah close up dah....biasalah warna putih+pink ni memang serasi dengan baby girl....:)

Yang ni pulak baby beanie....kalau ada yang perasan, design ni saya dah biasa buat sebelum ni...ntah, ramai pulak peminat design macam ni....he2
Ini complete set ye...sweater ni pun simple je....cuma saya gabungkan beberapa jenis warna pink....takde bunga2 dah sweater ni, sebab takut 'over' sangat bila pakai dengan beanie dan booties tu....

Kali ni saya ada gambar model yang comel menggayakan baby set ni tau....tq kak za sebab sudi share gambar ni dengan saya....:)

He2....comel tak saya? inilah baby Sarah....pemilik sebenar baby set ni....:)

Oklah, sampai sini dulu ye....thanks sekali lagi kak za sebab sudi menempah walaupun terpaksa menunggu lama....huhu....almaklumlah, preggy mom dah hujung2 ni kan.......slow la sikit....he2....
ok,babai semua!  :D


Monday, October 08, 2012

Good Luck...


Good luck to all my PMR's students....wish you all the  best...:)

Sunday, October 07, 2012

Brooch bunga kait

 Assalamualaikum..... dan salam hujung minggu....
Macam mana cuti hujung minggu anda semua? best tak? mesti ada yang pergi jalan2 kat mana2 ke......saya biasa2 je...duduk kat rumah, bersantai-santai dengan aleesya dan abah aleesya....hehe...yelah, sekarang ni preggy dah masuk 34 minggu....rasa macam nak berehat je sepanjang hari....jalan banyak2 sikit pun dah mula rasa termengah2....tapi kalau kat sekolah ok pulak...naik tangga turun tangga banyak kali pun steady je....;) huhu....sebenarnya bila cuti ni kan, mindset kita dah kata nak rehat, nak rehat.....sebab tulah kita rasa takde mood je nak buat kerja kan?....(hihi....saya lah tu....)

So, sambil bersantai-santai di pagi yang indah ni, rasanya baik saya share projek mengait flower brooch yang saya buat sebelum raya hari tu....hihi...lama kan? dah nak raya haji dah ni...takpelah, biar lambat asal selamat...;)
Brooch kait ni saya buat untuk kak ta dan dua orang anak daranya yang comel2....
Kak ta minta saya buatkan 3 brooch kaler merah hati dan 3 brooch kaler biru untuk digayakan sedondon di hari raya....dan 2 lagi brooch yang mix colour tu saya buat sebagai gift untuk 2 orang budak comel tu.....;)

Yang kat bawah ni pulak, ada lagi beberapa brooch yang masih tergendala....tak sempat nak disiapkan lagi....insyaAllah mood rajin datang nanti, konfem siap! he2...
 Saya kait brooch ni pun, atas permintaan cikgu sekolah saya, kak niza.....sabar ye kak niza....;)

Ada lagi ni projek2 mengait yang dah siap, tapi tak sempat lagi nak post....tunggu ye...barang2 baby pun ada  yang dah siap jahit (ada masa nanti, saya tunjuk kat sini ye...)...tinggal nak packing je lagi masuk dalam beg....huh....tiba2 berdebar2 pulak rasa....he2...oklah, jumpa lagi....babai! :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews