Sunday, June 24, 2012

Jahit sendiri cloth pantyliner

Hai...apa khabar semua? Harap semuanya sihat2 dan ceria hendaknya....kalau entry sebelum  ni saya rindukan blog, entry kali ni saya riiiiinnnnndukan mesin jahit saya  pulak...hehe...samalah jugak...dah berkurun lamanya jugak mesin jahit tu tak diusik. Dah berabuk abis, nasib baik tak bersawang....

So, hari ni, disebabkan rindu yang tak tertahan lagi dah, saya pun ber'blogwalking' mencari apa2 simple project yang  boleh saya buat dalam masa yang cepat (penting tu, nak yang cepat siap!)
Cari...cari....cari....akhirnya terlintas di fikiran ni nak cari tutorial macamana nak jahit cloth pad/pantyliner...dah lama sebenarnya nak buat benda comel ni...tapi tak terbuat2...tadi terjumpa satu tutorial yang senang sangat nak faham, terus terlompat-lompat teruja nak buat....hihi....

Saya pun mulalah menyelongkar balik koleksi2 kain yang dah lama terperap kat dalam drawer tu....nasib baik jumpa kain cotton flanel yang saya beli ntah bila ntah......;)

Dan hasilnya..................di atas keterujaan saya yang nak sangat2 menjahit tu.....saya berjaya siapkan 3 cloth pantyliner ni.....semuanya pink!! sebab kaler tu je yang ada dalam simpanan....
Tak siap sepenuhnya lagi ni.....butang snap takde......nak beli kat mana ye? boleh tolong suggest tak?kalau takde terpaksalah letak butang ketip je....huhu....tak comel pulak nanti...

Seronok sangat jahit cloth pantyliner ni tau....rasa tak nak tido je malam ni....nak jahit banyak2! hahaha......
Cloth pantyliner ni simple je, takde kain PUL ke, bamboo fleece ke bagai....guna cotton flanel je semua. Tapi saya jahitkan beberapa lapis la, bagi tebal sikit. Sesuai untuk di pakai hari2 biasa atau pun hari2 period yang light flow.....untuk ibu2 mengandung pun sesuai jugak....untuk kebersihan diri dan keselesaan kan.....:) 
Lagipun cloth pad/pantyliner ni bebas bahan kimia dan dapat mengurangkan pencemaran di muka bumi yang tercinta ni....go..go green!
So, apa kata kita semua pakat ramai2 buat sendiri je cloth pantyliner ni. Selain daripada menjaga kesihatan, kita juga boleh jimat! dan kita boleh pilih corak2 comel yang kita suka....betul tak? takdelah kaler putih je kan...hehe...

Orait, untuk tutorial, boleh lah klik kat SINI ye... dan untuk pattern asal pantyliner ni, serta untuk download pattern, silalah klik di SINI

Itu saja untuk malam ni....esok dah nak pegi keje.....:(
Selamat malam semua dan selamat ber'cloth pantyliner' ye.....heheh...:D

Wednesday, June 20, 2012

Rindu blog dan crochet flower brooch

 "Rindu hati ku tidak terkira
  Terkenang orang yang jauh
  

Rindu hati ku tidak terkira
  Terkenang orang yang jauh

  Yang selalu bermain di mata
  Ibarat kumbang rindukan bunga
  Yang selalu bermain di mata
  Ibarat kumbang rindukan bunga..."

Assalamualaikum semua..............eh,eh.....rindu kat sape pulak ni? Heheh....sebenarnya saya riiiiiinnnnnduuuuu sangat nak berblog macam dulu semula....yelah setelah berkurun lamanya saya tinggalkan blog kesayangan ni....akhirnya, hari ni berjaya juga saya meng'update' blog ni....mana taknya, posting terakhir yang saya buat bertarikh 24/3/2012...hari ni dah 20/06/2012....huh..dah dekat 3 bulan saya menyepi....so, untuk 'peminat2' My Craft Garden di luar sana, diharapkan dengan entry hari ni dapatlah anda semua melepaskan rindu kat blog saya ni ye....hahahahaha....(ayat perasan je ni....;)

Sebenarnya saya tak ke mana2 pun selama ni, elok je duduk kat rumah ni ha....cuma saya betul2 tak ada mood langsung nak buka laptop ke, nak mengait ke, menjahit ke....pendek kata semua benda la tak ada  mood....bukan setakat tak ada  mood, tengok jarum dengan benang pun saya dah pening2.....kenapa ekk? hehe....ni lah sebabnya....
Sebab......Aleesya akan jadi kakak.....heee....:))
tengok la ni haa...ada macam muka 'kakak' tak? hihi....

Itulah puncanya saya menyepi selama ni....sekarang ni dah 19 minggu dan dah ok sikit....dah tak pening lagi bila tengok benang kait.......;)
Dan sebagai 'warm up' saya pun meringankan lah balik jari-jemari ni untuk cuba2 mengait balik........dan hasilnya.....nilah dia 4 ketul flower brooch untuk suka2....
Brooch yang simple, 3-layer crochet flower dengan butang bunga dahlia...brooch kaler oren tu saya dah bagi kat aisyah, (cikgu sekolah saya) sebab dia minat sangat dengan crochet brooch ni...
 Yang besar tu brooch bunga rose, saya kait guna benang minlon mix...yang lain2 tu semuanya pakai benang nona je...

Ketiga-tiga brooch suka2 ni dah pun selamat saya gayakan ke sekolah....hihi....dan sungguh tak disangka2, ramai pulak yang berminat dengan brooch ni...ada pulak yang nak tempah untuk raya....huhu...tapi saya tak boleh janji la saya boleh kait brooch ni banyak2.....memandangkan mood sekarang ni yang tak berapa menentu....macam cuaca la jugak...ada hari ok, ada hari kelam....emmmm..... 

Ok, cukup lah sampai sini dulu ye....nama pun warm-up kan...hehe...jumpa lagi for the next entry ok.....babai semua.....:D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews